Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Was ;)
Jestem tu pierwszy raz więc z góry przepraszam jeżeli ten wpis znalazł się tu gdzie nie powinien być. Mam takie pewne pytanie. Jakiś czas temu wzięłam pieska. Zwykły kundelek. Ma teraz 3 miesiące i mam problem z jedzonkiem. Zastanawiam się czy mogę mu podawać suchą karmę i gotowane jedzonko w jednym dniu. A dokładnie chodzi mi o to, aby rano podawać suchą karmę(Brit premium S), w południe gotowany ryż z mięskiem i marchewką i wieczorem znów suche. ;) Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Z góry dziękuję. ;)

Posted

witam, możesz mieszać suche z gotowany, oczywiście nie w jednym posiłku, tylko tak jak pisałaś rano i wieczorem suche a na obiad gotowane. warto do gotowanego dodawać wapń, może to być np.mączka ze skorupek jajek którą można samemu w domu przygotować;)

Posted

Ja mam taki trochę problem z moim niejadkiem. Acana fe, Bosch fe, Bozita fe, Barf fe, gotowane fe, mokra karma fe, Royal Canin Gastro Intestinal jadła chętnie na początku, na drugi dzień już nie chciała tak bardzo. Dosmaczam karmę np surowym żółtkiem (wyliże żółtko, karma zostaje), jogurtem (to samo), olejem lub oliwą (coś podziubie ale też niezbyt chętnie), pokrojoną suszoną wątrobę (samą uwielbia ale w karmie oczywiście nie bardzo). Podaję jej karmę 2/3 razy dziennie na zasadzie: stawiam miskę na 10 minut, jeśli nie ruszy to zabieram i daję o kolejnej porze karmienia. Na razie robimy tak ok. 1,5 tygodnia ale to też nie działa.
Za to kiedy np. kilka granulek karmy leży na ziemi i chcę je sprzątnąć to podbiega i chce mi zabierać z ręki. Z ręki zjada nawet 3 garście karmy, wiem że nie powinnam ale zrobiłam tak tylko raz. Co robić dalej? Czy są jakieś fajne karmy mocno pachnące? Bez ryby jako głównego składnika (nie lubi) i zbóż najchętniej. Poradźcie co zrobić z takim niejadkiem.