moonback Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 Witam, ostatnio zauważyłam u mojego 8 letniego labradora taką oto dziwną "rzecz" na ogonie. Miejsce to jest twarda, ale skóra wszedzie indziej wokół normalna i różowa. Czy ktoś wie co to może być lub miał keidyś z czymś podobnym do czynienia? Quote
gryf80 Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 nie widzę która to cz.ogona.ale chyba chodzi o gruczoł ogonowy.może jego zapalenie?pokazywałaś już wetowi? Quote
moonback Posted February 28, 2014 Author Posted February 28, 2014 To część ogona na wysokości odbytu od wierzchniej strony Niestety dziś nie mogłam z nim pójść więc prawdopodbnie będe musiała poczekać z wizyta do poniedziałku ;/ Quote
Delph Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 J.w. tarczka gruczołowa ogona najprawdopodobniej. Twój pies jest samcem, jak podejrzewam? Jeżeli stało się widoczne niedawno i pies się tym interesuje, wygryza, to dla pewności pokaż weterynarzowi. Niech obejrzy, sprawdzi jądra po kątem zmian, oczyści gruczoły okołoodbytowe. Pies był ostatnio pobudzony, w okolicy są suki w cieczce? Quote
moonback Posted February 28, 2014 Author Posted February 28, 2014 Tak to samiec ale od 6 lat kastrat Quote
Delph Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 Wnętrem nie był? Może jakieś zaburzenia hormonalne, np. problemy z tarczycą. Pokaż weterynarzowi dla spokoju. Quote
moonback Posted February 28, 2014 Author Posted February 28, 2014 Delph napisał(a):Wnętrem nie był? Czyli? bo nie dokładnie wiem co to znaczy ;) Quote
Delph Posted February 28, 2014 Posted February 28, 2014 Tzn. czy miał oba jądra w worku mosznowym. Czasami zdarza się, że jedno (lub oba) jądro zostaje w jamie brzusznej. Jeżeli nie zostało usunięte podczas kastracji nadal może wywoływać problemy. Przykładowy artykuł z sieci: http://twojezwierze.pl/psy/choroby-psow/artykuly/zobacz/moj-pies-jest-wnetrem-co-to-oznacza.html Ale gdyby tak było raczej weterynarz by Cię poinformował ;) Więc obstawiam zapalenie lub problemy np. z tarczycą. Weterynarzem nie jestem, jemu trzeba to pokazać i powie, czy warto się martwić. Quote
moonback Posted February 28, 2014 Author Posted February 28, 2014 Nie nie :) oba jądra miał na miejscu ;) no mam nadzieje, że to nic strasznego bo wygląda to nie ciekawie ;/ Quote
Recommended Posts