Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
ostatnio zauważyłam u mojego 8 letniego labradora taką oto dziwną "rzecz" na ogonie. Miejsce to jest twarda, ale skóra wszedzie indziej wokół normalna i różowa. Czy ktoś wie co to może być lub miał keidyś z czymś podobnym do czynienia?

Posted

To część ogona na wysokości odbytu od wierzchniej strony

Niestety dziś nie mogłam z nim pójść więc prawdopodbnie będe musiała poczekać z wizyta do poniedziałku ;/

Posted

J.w. tarczka gruczołowa ogona najprawdopodobniej. Twój pies jest samcem, jak podejrzewam? Jeżeli stało się widoczne niedawno i pies się tym interesuje, wygryza, to dla pewności pokaż weterynarzowi. Niech obejrzy, sprawdzi jądra po kątem zmian, oczyści gruczoły okołoodbytowe. Pies był ostatnio pobudzony, w okolicy są suki w cieczce?

Posted

Tzn. czy miał oba jądra w worku mosznowym. Czasami zdarza się, że jedno (lub oba) jądro zostaje w jamie brzusznej. Jeżeli nie zostało usunięte podczas kastracji nadal może wywoływać problemy. Przykładowy artykuł z sieci:
http://twojezwierze.pl/psy/choroby-psow/artykuly/zobacz/moj-pies-jest-wnetrem-co-to-oznacza.html

Ale gdyby tak było raczej weterynarz by Cię poinformował ;) Więc obstawiam zapalenie lub problemy np. z tarczycą. Weterynarzem nie jestem, jemu trzeba to pokazać i powie, czy warto się martwić.