Ewkka90 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 Witam, jestem tutaj nowa i z góry przepraszam jeśli niepoprawnie korzystam z forum i w złym miejscu coś piszę. W sobotę przygarnęłam do domu kundelka znalezionego gdzieś w lesie ze swoim rodzeństwem i matką, która odstawiła już od siebie maluchy. Szczeniaki piszczały, były głodne i zziębnięte. Wzięłam jedną suczkę, która dała się złapać i od razu poszłam do weta. Nic jej nie było, dostała tylko tabetki na robaki. Przez 5 dni dostawała po pół tabletki jakiejś na A... Miała dobrą kupę bez niczego, wczoraj jednak zauważyłam, że ma jakieś malutkie białe kropki, z tego co wyczytałam to mogą być robaki. Dla zainteresowanych mogę przesłać zdjęcie ;) Kiedy można powtórzyć leczenie? Czy trzeba tym samym lekiem? Do tego Klucha zaczęła się ostatnio drapać mimo, że nie ma pcheł, ma też często czkawkę i kilkukrotnie odruchy wykrztuśne. Czy coś się z czymś tu łączy czy ja tylko panikuje? :) Pierwszy raz w życiu mam psa i potrzebuję trochę wsparcia od ludzi, którzy się znają. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Quote
gryf80 Posted January 24, 2014 Posted January 24, 2014 tabletki na "a"to pewnie aniprazol(na obłe i płaskie robale),ważne jest powtórzenie odrobaczania po 2 tyg wg.schematu podanego przez lek wet.może bvyc tym samym preparatem ale idac po tabletki po tych 2 tyg,zważ psa.lekarz będzie pytał zapewne ile waży.tabletki stosuje wg masy ciała.jeśi masz obawy możesz zanieść kał psa do badania,to że nie widzisz pchły moze nie świadczyc że jej nie ma-jeśli drapie sie intensywnie mozesz profilaktycznie odpchlic pieska Quote
Ewkka90 Posted January 24, 2014 Author Posted January 24, 2014 No właśnie, a lekarz zaprosił mnie na powtórne odrobaczenie 4 dni po a nie 2 tygodnie. Wet mi mówił, że nie ma pcheł stąd to wiem, ale może warto iść do innego weta tym razem.. Dzięki za odpowiedź :) Quote
Recommended Posts