Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mój pies to 8 letni malamut. Mieszka z moimi rodzicami. Od kilku dni bardzo dziwnie się zachowuje. Cały czas chodzi po mieszkaniu. Może tak nawet przez klika godzin. Potem położy się na chwilę (kilkanaście, kilkadziesiąt minut) i znowu zaczyna chodzi. Wygląda to tak:

[video=youtube;PCNHV4KlwX8]https://www.youtube.com/watch?v=PCNHV4KlwX8[/video]

Do tej pory pies nigdy nam nie chorował. W okresie letnim zawsze mniej jadł. Jednak od ostatniego lata zaczął chudnąć (kiedyś 38 kg, dziś 34,5 kg). W jego najbliższym otoczeniu nie było w ostatnim czasie żadnych zmian. Przez ostatni rok przytrafiło mu się kilka kleszczy (mimo obroży i wtarć w skórę dedykowanego preparatu).

Pies jest pod opieką weterynarza (aktualnie nawet dwóch). Miały wykonywane w ciągu ostatnich dwóch tygodni:
- 2 razy usg jamy brzusznej (lekko powiększona prostata, śledziona do obserwacji ze względu na nie do końca gładką teksturę)
- prześwietlenie kręgosłupa i stawów biodrowych (nie stwierdzono żadnych zmian)
- 2 razy badania krwi (podwyższone białko, reszta wyników przy min lub max dopuszczalnych norm)

Przez klika dni przyjmował luminal, jednak w żaden sposób nie przyniosło to poprawy. Aktualnie wychodzi z luminalu, przechodzi na relanimu. Od wczoraj zaczął też przyjmować steryd (w tej chwili nazwy nie pamiętam, ale jeśli to ważne mogę uzupełnić później tą informację).

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc zdiagnozować co się dzieje psiakowi? Bardzo proszę o pomoc.

ps. jest to mój pierwszy post na tym forum, jeśli założyłem go w niewłaściwym dziale proszę o przeniesienie go.

Posted

Mój pies też się tak zachowywał, chodził i stał, w ogóle się nie kładł, też było podwyższone białko, też schudł, reszta też była w normie, okazało się,że to był nowotwór, zrób dodatkowe badania, jego coś boli...