Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich akitowców bardzo serdecznie:) mam do Was proźbę. Poszukuje ksiązek na temat akit amerykańskich, wszystko o nich, historia, choroby. chodzi o literaturę popularno naukową, jakieś artykuły z bardziej renomowanych gazet niż mój pies itp. Potrzebne mi sa do pracy inżynierskiej. Szukam równiez materiałów dotyczących hodowli, założenia itp. Jeśli ktoś zna jakieś tytuły i rok wydania to miło by było gdyby podał, pozdrawiam :)

Posted (edited)

[quote name='hadena']Witam wszystkich akitowców bardzo serdecznie:) mam do Was proźbę. Poszukuje ksiązek na temat akit amerykańskich, wszystko o nich, historia, choroby. chodzi o literaturę popularno naukową, jakieś artykuły z bardziej renomowanych gazet niż mój pies itp. Potrzebne mi sa do pracy inżynierskiej. Szukam równiez materiałów dotyczących hodowli, założenia itp. Jeśli ktoś zna jakieś tytuły i rok wydania to miło by było gdyby podał, pozdrawiam :)[/QUOTE]

Postaram się coś podrzucić.
Polecam:

K. Fiszdon i M. Redlicki, [I]Szpice[/I], Warszawa 2005 ( wydanie trzecie)
J. Monkiewicz, J. Wajdzik, [I]Kynologia. Wiedza o psie[/I], Wrocław 2007 ( wydanie drugie) ( Ogólem ta książka miała już co najmniej trzy wydania).
M. B.Willis, [I]Poradnik dla hodowców. Genetyka w praktyce[/I], ( tłumaczenie M. Redlicki)
B. Żuk, H. Wierzbicki, M. Zatoń- Dobrowolska i inni, [I]Genetyka populacji i metody hodowlane[/I], Warszawa 2011.
A. Marek, [I]Pies. Hodowla. Wychowanie. Żywienie[/I], Warszawa 2010.

Ta ostatnia książka to spojrzenie na hodowlę z przymrużeniem oka, ukazuje blaski, ale przede wszystkim cienie tego hobby, bardzo przyjemnie się ją czyta.

Edited by Lotty
  • 4 weeks later...
Posted

a macie może jakieś artykuły o historii rasy akita amerykańska? ale tak gdzie jest to sensownie opisane z rokiem wydania i autorem ?:) pozdrawiam