Mazia_G Posted August 19, 2013 Posted August 19, 2013 [TABLE="class: tableBorder, align: center"] [TR="class: msgOddTableRow"] [TD="class: msgLineDevider"] Zawody wg regulaminów FPr 1-3, FH1, FH2 i IPO-FH, które odbędą się pod koniec października lub na początku listopada. Miejsce - Jabłonka koło Chyżnego Już teraz zapraszam, a szczegóły później. [/TD] [/TR] [/TABLE] Quote
Mazia_G Posted September 30, 2013 Author Posted September 30, 2013 Z przykrością i olbrzymim rozczarowaniem stwierdzam, iż Klub Owczarka Niemieckiego wycofał się z organizacji Otwartych Mistrzostw Polski Owczarków Niemieckich w Tropieniu. Wycofał się, pomimo tego, że ustaliłam organizowanie przeze mnie takich Mistrzostw już w listopadzie 2012 roku, a na Walnym Zgromadzeniu Członków KON, które odbyło się w marcu br., odpowiednia uchwała wraz z preliminarzem kosztów (preliminarz przygotowałam i przesłałam KON-owi przed Walnym Zgromadzeniem) została podjęta – cytat ze sprawozdania: „Następnie przyjęto plan pracy Klubu i preliminarz wydatków na rok 2013. Klub zorganizuje Wystawę Klubową w Więcborku w dniach 21-22 września 2013, Mistrzostwa Polski Owczarków Niemieckich w sporcie IPO oraz zawody psów tropiących o randze Mistrzostw Polski.” Po zapewnieniu terenów na ślady (kilka moich wyjazdów, rozmowy telefoniczne, spotkania), deptaczy śladów (Czesi) i uzgodnieniu terminów (10-11 listopada był to najwcześniejszy możliwy termin), przypadkowo dowiedziałam się, że w tym samym czasie KON chce zorganizować Mistrzostwa Polski ON IPO. Ponieważ każdy kolejny tydzień zbliżający nas do zimy w olbrzymim stopniu powoduje zagrożenie opadów śniegu, co w praktyce uniemożliwia przeprowadzenie zawodów w tropieniu, poprosiłam organizatora MP ON IPO o zmianę terminu. Po kilku telefonach i korespondencji mailowej, w której przedstawiałam swoje argumenty (każdy, kto z psem tropi wie, że jedyne dostępne terminy wejścia na grunty rolne to bardzo wczesna wiosna, albo późna jesień, a o odpowiednią ilość terenu jest bardzo trudno – na ślady IPO-FH potrzeba ok. 4 hektarów na psa!), temat ucichł (ostatni mój mail), więc mogłam domniemywać, iż MP ON IPO zostaną przesunięte, podałam więc termin MP ON w Tropieniu na forach. Parę dni temu okazało się, że jednak MP ON IPO odbędą się w dniach 9-10 listopada, a więc w terminie pokrywającym się z planowanymi zawodami w tropieniu. W tym samym czasie napisałam oficjalne pismo do KON zgłoszenia imprezy z prośbą o zatwierdzenie. W środę 25 września otrzymałam odpowiedź, iż KON nie wyraża zgody na zorganizowanie Otwartych Mistrzostw Polski ON w Tropieniu z powodu braku funduszy na ten cel. Nic to, że odpowiednia uchwała i preliminarz kosztów został podjęty już w marcu tego roku, nic to, że ja zaangażowałam się organizacyjnie i finansowo (wszak nie ma nic za darmo), nic to, że to ja swoim imieniem i nazwiskiem podpisywałam się w korespondencji z ludźmi zainteresowanymi zawodami. Klub Owczarka Niemieckiego ma ważniejsze cele, niźli propagowanie sportów kynologicznych, nadto nie szanuje mojego zaangażowania ani dobrego imienia. Ja nie chcę należeć do takiego Klubu i nie będę pod jego szyldem organizować żadnych zawodów. W ubiegły week-end miałam przyjemność organizować i być uczestnikiem seminarium dla deptaczy śladów prowadzonych przez mistrza świata IPO-FH, wielokrotnego mistrza Czech IPO-FH, pana Karela Kovaca, którego także zapraszałam jako kierownika śladów na planowane MP ON. Po wielogodzinnych nocnych dyskusjach w gronie ewentualnych organizatorów, doszliśmy do wniosku, że jedynym sensownym rozwiązaniem tej sytuacji, będzie zorganizowanie Otwartych Mistrzostw Małopolski w Tropieniu na zasadzie podobnej, jak organizowane w listopadzie ub. roku w Łososinie Dolnej, tj. pod warunkiem samofinansowania się imprezy i pod egidą ZKwP O/Nowy Targ (nie Krakowa!). Szczegóły tutaj: [url]http://www.dogomania.pl/forum/newthread.php?do=newthread&f=132[/url] Quote
Recommended Posts