Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

***sorki, z gościnnego konta***

Witam, chcę się z Wami podzielić małym spostrzeżeniem:

Z prowadzonych regularnie obserwacji wysnułem ostrożny zniosek, wg którego psy o wypowo wystawowej głowie (chodzi mi o przyjęty standard wystawowy a nie wzorzec, który nie podaje długości kufy a jedynie proporcję w stosunku do środkczaszki jeżeli się nie mylę) mają mniejszą wydajność w biegu. Mniejsza wydajność w rozrumieniu gorszej wentylacji powietrza. Dotychczas myślałem, że może chodzi tu o "stromiznę" stopu, ale jednak mam wrażenie, że najważniejszym czynnikiem jest tu po prostu długość kufy.
Wniosek jest podbudowany tym, że powrzechnie znane są problemy oddechowe ras o sztucznie skróconych kufach (Chin japoński, Buldog francuski itd.), więc może jest to istotna cecha psów użytkowych?

Natknął się może ktoś z Was na jakieś naukowe opracowanie tej kwestii?

Pzdr, Jacek

Posted

Można doszukiwać się analogii w wyglądzie psów sprinterskich - długie wąskie głowy. Ja jedyny materiał jaki znalazłem to opracowanie z zakresu archeologii zwierząt, w którym była wzmianka o tym, że długie pyski z wąskimi nozdrzami u pracujących psów północy są efektem przystosowania środowiskowego, mającego na celu sprawienie by zimne powietrze docierało do płuc trochę ogrzane. Im krótszy pysk, tym większa szansa na uszkodzenie płuc podczas wzmożonego wysiłku na mroźnym powietrzu.

Posted

Tyle ze starsze linie, typowo uzytkowe mialy krotsze, bardziej tepo zakonczone kufy niz wspolczesne psy, jesli wierzyc fotografiom i amerykanskim sedziom, ktorzy opracowali wzorzec...
Jesli chodzi o ogrzewanie powietrza i jego nawilzanie to ma to miejsce glownie w zatokach przynosowych, ktore sa tym pojemniejsze im bardziej zaznaczony stop, a nie na odcinku od trufli nosa do stopu. A na droznosc przewodow nosowych ma np. wplyw osadzenie oczu, zbyt wasko osadzone wzgledem siebie diametralnie je zweza.

Posted

Kasus jest przykładem głowy wystawowej:lol: ma ją piękną, ale zaprzegi to woli oglodać w tv. Coś w tym jest:evil_lol: mam psa lenia do kwadratu.