Sonya-Nero Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 No cóż mój wybór: pozostaję anonimem, twój wybór: nie prowadzić dyskusji ze mną Quote
Dzidtka_Gl Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 mogłaś mi na priv napisać z kim mam przyjemność jak nie chcesz się ujawniać... ale skoro nie no to faktycznie ja nie mam ochoty wymieniać poglądów z anonimem Quote
Yoshko Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Całkowicie zgadzam się z Dzidtką,pozieom większości hodowli jest kiepski,a intera u nich nie trudno zrobić jeżdżąc Czechy-Słowacja do "swoich''sedziów.przyjrzyjcie się obsada sędziowskim na ich międzynarodowych wystawach,na palcach można policzyć zagranicznych.Psy z którymi oni wygrywaja prestiżowe wystawy to psy sprowadzone z zagranicy. Do nas duzo trafia psów od nich rachitycznych o cienkich kośćcach,ale Polacy kupuja bo tańsze,a oni sa zadowoleni że mają gdzie pozbywać się nieudane efekty swojej hodowli.Bardzo żadko się zdarza, aby do Polski trafił z Czech ,naprawdę piękny egzemplarz. Quote
aneta Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Witajcie w IX i ja siedzę i obserwuję co jest za granicami. Np. w mojej rasie Zw.Świata.Mł bodajże 2001 została suka z Czech. Zw.Mł. Europy 2002 pies importowany z Czech do Polski, Zw.Europy 2000 (średniak) - pies z Czech i na tej podstawie łatwo jest stwierdzić, że mają i piękne psy, bardzo przemyślane krycia. I tak jak w Polsce są Super Hodowle i miernoty hodowlane. U nas też są rasy w których poziom jest na poziomie totalnego zera, a są rasy w których polskie psy wygrywają śiwatówki, hodowle które maja zamówienia na szczeniaki z całej Europy. Moim zdaniem nieważne skąd się importuje psa - wazne jest od kogo. Quote
Dzidtka_Gl Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 i o to właśnie chodzi, są i wybitne psy (niektóre rasy wręcz wizytówkami) i miernoty ale nie mają lepszych psów od nas... a do nas trafiają czesto pety bo inaczej nie mozna ich nazwać Quote
Dorota_Fiszer Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Nie musze sie tlumaczyc dlaczego mam psa z Francji,a nie z Czech.Tej linii w Czechach nie ma.Ale byl u nich bardzo interesujacy miot,nad ktorym dlugo sie zastanawialam.Nie wzielam tylko dlatego,ze w Polsce mielismy juz miot po tym psie,a ja chcialam swieza krew.Niestety miot tego psa urodzony w Polsce ma mala wspolnego z tym czeskim.Psy zupelnie innej klasy niestety(i znow te czeskie lepsze). Nie bede sie przygladac IX,bo nie znam sie na tych rasach... Ja nie twierdze,ze wszystkie rasy bez wyjatku w Czechach sa lepsze.Ale sadze,ze w goldenach reprezentuja wyzszy poziom. Co do importowania-jednak ich stac na psy z Holandii,Finlandii,Anglii.... I pozostaje przy swoim zdaniu,ze ogolny poziom kynologiczny maja wyzszy niz my.A ze do nas trafiaja pety od nich??Tylko o nas dobrze swiadczy.... Quote
aneta Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 To świadczy o tych co kupują takie pety - jak się jedzie po psa wystawowego to trzeba znać się na rasie albo wziąć ze soba kogoś kto się zna. Tak samo jest przy zakupie psów w Polsce - nie kazdy pies z rodowodem jest psem wystawowym. Quote
Dorota_Fiszer Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 O to mi chodzilo :wink: Ja o tym wiem :) Przejechalam pol Europy po moje malenstwo (wystawowe) i jak narazie (I wystawa w Budapeszcie) widac,ze lepiej wybrac nie moglam :D Quote
Sonya-Nero Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 Małe sprostowanie do postu Anety: "w mojej rasie Zw.Świata.Mł bodajże 2001 została suka z Czech. Zw.Mł. Europy 2002 pies importowany z Czech do Polski, Zw.Europy 2000 (średniak) - pies z Czech" powinno być: Mł. Zw. Świata 2002, czeski pies w polskich rękach Mł. Zw. Europy 2003, czeski średniak Zw. Europy (+BOB) 2002 Lepiej sprostować, gdy by ktoś był dociekliwy. Quote
Dzidtka_Gl Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 no to teraz przynajmniej domysliłam się kto pisze :) miło mi, mimo innego zdania Quote
Sonya-Nero Posted February 22, 2004 Posted February 22, 2004 ale to nie było takie trudne, wystarczyło zaglądnąć do katalogu z Rzeszowa... Quote
aneta Posted February 22, 2004 Posted February 22, 2004 Sorry - pisałam z pamięci a nie mam pamięci do dokładnych dat -( A ONYX z tego co jednak pamiętam wygrał w 2001 Quote
Sonya-Nero Posted February 22, 2004 Posted February 22, 2004 popatrzyłam przed chwilą na dyplom - jednak rok 2002, Paryż był w 2002 roku, w 2001 roku europejska była w Izraelu. Quote
Dzidtka_Gl Posted February 22, 2004 Posted February 22, 2004 ale to nie było takie trudne, wystarczyło zaglądnąć do katalogu z Rzeszowa... nie sprecyzowałaś wystawy, no i aż tak ciekawa nie byłam... Quote
Recommended Posts