kylaudia Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 Niedługo mam zamiar kupić pudelka. Tylko nie wiem na jaką odmianę się zdecydować :roll:. Czy są jakieś różnice w tych dwóch odmianach np. w zachowaniu ? Czy któryś bardziej się nadaje do sportów (agillity, obedience, fresbiee) czy to nie zależy od odmiany tylko od psa ? Proszę o pomoc ! ;) Quote
aneta Posted June 14, 2013 Posted June 14, 2013 Generalnie różnice sa małe, ale faktem jest, że im większy tym potencjalnie jest bardziej pewny w charakterze - ale nie jest to pewnik. Cechy osobowe są różnie dziedziczone i można zarówno więc trafić na świrusa i nie do końca zrównoważonego średniego pudla i bardzo opanowanego toya. Tak wiec jeżeli się rozglądasz to np. w miocie miniatur może się urodzić hipotetyczniei toy i średniak. W praktyce np. po moim Carewiczu który ma w rodowodzie i linie toy i linię średnich pudli jest taki rozstrzał od 25,5 cm córeczki po 38 cm synka ( matki są różne). Co do predyspozycji, sportowca możesz tez mieć po rodzicach nie startujacych, a po psach sportowych psa który nie odziedziczył instynktu. Oczywiście większe prawdopodobieństwo psa sportowego jest w liniach gdzie pojawiają się psy pracujące. U szczeniaka możesz co najwyżej sprawdzić potencjał a czy ten potencjał się rozwinie .... to już sprawa własciciela i tego marginesu błędu którego nikt z rozsądnych i doświadczonych Hodowców nie może Ci zagwarantować. ( to odnośnie ostatniej mody reklamowania się w różnych rasach " u mnie to zawsze jest super i hiper" ) Quote
Recommended Posts