Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dowiedziałam się [FONT=arial][SIZE=2][COLOR=#444444][B]ze[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT] w 2012 się[FONT=arial] zmienily[/FONT] przepisy na paszport dla psow.. probowalam cos w internecie wyczytac na ten temat, ale niestety tylko wiadomosci o 2012 (starych) paszportach mi wychodza.

Aktualnie jestem w Angli, i mam zamiar kupic szczeniaka, owczarka niemieckigo 8 tygodniowego z polski, moj kolega by mi przywiozl mojego nowego psa, ale niestety nie wiem jakie sa prawa na zrobienie paszportu w polsce, powiedzmy ze pies bedzie kupiony w lipcu, moj kolega jedzie do polski na 3 tygodnie, w tym czasie by odebral psa i by musial mu paszport zrobic.

Ale czy 3 tygodnie wystarcza na zrobienie paszportu dla 8 tygodniowego owczarka niemickiego?
Co trzeba miec zrobione zeby paszport zostal zrobiony?
Jaki czas zajmuje zrobienie paszportu?
Jaka cena jest za zrobienie paszportu + potrzebne szczepiaki?

Bardzo bym byla wdzieczna gdyby mi ktos odpowiedzial na moje pytania, i jesli wie cos wiecej na ten temat to bym poprosila o podzielenie sie swoja wiedza
Dziekuje.

Posted

Wyrobienie paszportu nie jest problemem - można to zrobić na miejscu. Inna sprawa, że piesek musi mieć microchip oraz szczepienie na wściekliznę, którego nie wykonasz przed ukończeniem 3 miesiąca życia.
Koszt paszportu urzędowo to chyba 51 zł aktualnie ;) A wścieklizny 15.

Posted

dokladnie tak jak napisala [I]Talagia. [/I]Dodatkowo granice mozna przekroczyc dopiero 21 dni po szczepieniu p/wsciekliznie.
wiec teoretycznie szczeniak musi miec prawie 4 miesiace zeby wjechal na wyspy