kasiarenc Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Dowiedziałam się [FONT=arial][SIZE=2][COLOR=#444444][B]ze[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT] w 2012 się[FONT=arial] zmienily[/FONT] przepisy na paszport dla psow.. probowalam cos w internecie wyczytac na ten temat, ale niestety tylko wiadomosci o 2012 (starych) paszportach mi wychodza. Aktualnie jestem w Angli, i mam zamiar kupic szczeniaka, owczarka niemieckigo 8 tygodniowego z polski, moj kolega by mi przywiozl mojego nowego psa, ale niestety nie wiem jakie sa prawa na zrobienie paszportu w polsce, powiedzmy ze pies bedzie kupiony w lipcu, moj kolega jedzie do polski na 3 tygodnie, w tym czasie by odebral psa i by musial mu paszport zrobic. Ale czy 3 tygodnie wystarcza na zrobienie paszportu dla 8 tygodniowego owczarka niemickiego? Co trzeba miec zrobione zeby paszport zostal zrobiony? Jaki czas zajmuje zrobienie paszportu? Jaka cena jest za zrobienie paszportu + potrzebne szczepiaki? Bardzo bym byla wdzieczna gdyby mi ktos odpowiedzial na moje pytania, i jesli wie cos wiecej na ten temat to bym poprosila o podzielenie sie swoja wiedza Dziekuje. Quote
Talagia Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Wyrobienie paszportu nie jest problemem - można to zrobić na miejscu. Inna sprawa, że piesek musi mieć microchip oraz szczepienie na wściekliznę, którego nie wykonasz przed ukończeniem 3 miesiąca życia. Koszt paszportu urzędowo to chyba 51 zł aktualnie ;) A wścieklizny 15. Quote
kasia_1982 Posted May 28, 2013 Posted May 28, 2013 dokladnie tak jak napisala [I]Talagia. [/I]Dodatkowo granice mozna przekroczyc dopiero 21 dni po szczepieniu p/wsciekliznie. wiec teoretycznie szczeniak musi miec prawie 4 miesiace zeby wjechal na wyspy Quote
kasiarenc Posted May 28, 2013 Author Posted May 28, 2013 Dziekuje za odpowiedzi, zdaje mi sie po rozmowie z wszystkimi w domu i przemysleniu tego, ze wolimy troche wiecej piniedzy wydac i kupic psa w UK Quote
xxxx52 Posted June 1, 2013 Posted June 1, 2013 nie zapomnij sie poinformowac ,czy mozesz posiadac psa u siebie w domu? Quote
Recommended Posts