bartes155 Posted May 20, 2013 Posted May 20, 2013 Witam, Z racji tego iż już w miarę sporo przeczytałem w internecie na ten temat i nic się nie zmieniło postanowiłem zarejestrować się na dogomania.pl. :lol: Mianowicie mam prawie 3 miesięcznego foksteriera szortskowłosego. Jak wiemy, pies ten jest ciężki w wychowaniu i niełatwo jest nauczyć go podstaw. Nie wiem, jak nauczyć psa czystości. Mieszkam w domu z ogrodem i pomimo tego, iż pies potrafi siedzieć na dworzu, po wejściu do domu załatwia się, zazwyczaj robi siku. :P Dodatkowo wychodzę z nim zawsze około 24, aby piesek oddał mocz przed snem (spi w domu), lecz gdy wstaję rano do szkoly (okolo 5:30) są zazwyczaj 3 ku**i. Nie mam pojęcia, jak psa nauczyć załatwiać się poza domem, wołać, gdy jest taka potrzeba. Poczatkowo przygotowalismy mu coś w rodzaju kuwety, nasypalismy piasku, ale jak to pies stworzony do wyganiania lisów z nor - cały piasek rozsypał. :P To nie jest jedyny problem z tym psem. Foks nie zawsze reaguje na swoje imię, czasem grozi to wpadnieciem pod koła (raz o mały włos do tego nie doszło), lecz tutaj tez nie wiem jak go wychować. Kolejna sprawa jest nadmierne gryzienie, pies gryzie wszystkich po stopach i rekach, czasami gdy siedzi na kolanach potrafi znienacka ugryzc w ...nos, badz podbrodek, nie wspominając juz o butach czy kradnieciu skarpetek. :p Wiem, że jest to tylko dzial na temat czystosci, aczkolwiek pomyslalem, ze latwiej bedzie w jednym temacie, niz w trzech osobnych dla mnie, jak i dla forum. Mimo wszystko poczatkowym celem bedzie czystosc. Reasumujac, glownym problemem jest czystosc, reszty moze sie nauczy z czasem. Proszę Was o jakieś przydatne wskazówki. Czy może się to zmienić wraz z wiekiem? Jeżeli znacie jakies ciekawe pozycje ksiazkowe,z ktorych mozna nauczyc psa podstaw to bardzo proszę o tytuły. Zastanawiam sie nad zakupem ksiazki :"Moja pasja - foksterier szorstkowlosy", ale nie wiem czy znajde tam jakies wskazowki. Wcześniej miałem zwykłego kundelka, którego dało się jakoś ułożyć i przede wszystkim słuchał się i bał. Foks jest przeciwienstwem charakteru tamtego psa, kiedy probuje mu cos wytlumaczyc lub chce na niego krzyknac pyskuje, szczekajac : "hau hau hau"... :eviltong::eviltong::eviltong::eviltong: Jeszcze jedno pytanie, do którego roku/miesiąca zycia psa najlatwiej wychować? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ! Quote
asiak_kasia Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 NA początek polecam lekture całego bloga z komentarzami włacznie [url]http://www.owczarek.pl/szczeniak_w_domu/[/url] a potem jak nadal bedą pytania to pisz :) Quote
Recommended Posts