Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przepraszam, zaniedbałam trochę Norę na wątku ale nie wyrabiam czasowo:oops:
Ale wczoraj miałam cudowny dzień!!!:Cool!::Cool!:2 tygodnie temu zabrałam kolejnego owczarka z Olkusza, pies wymiotował, potem męczyły go biegunki, był u weta, który oszacował go na 8-10lat - nawet nie zdążyłam mu założyć wątku a wczoraj odnaleźli się właściciele, okazało się, że Onek ma co najmniej 13 lat!! jest ukochanym członkiem rodziny i ludzie poruszyli urzędy i policję aby znaleźć psa:lol:

[quote name='betka']I taki skarb siedział 8 lat w kojcu...

Z bazarku powinno być dla Norci 60zł. Czekam jeszcze na wpłaty.

Mało ludzi tu zagląda. Może zgłosić ją na skarpecie?

Dokładnie SKARB!! Nora jest cudownym przytulakiem, wspaniały charakter - chociaż dla niektórych to też może być wada!!! właśnie takie babsko oddaje 7 letniego owczarka, pół niewidomego bo w domu jest strasznie "namolny" - chodzi za nią, liże po rękach, wtula głowę i nie daje się odwołać na miejsce! pies siedzi po 10 godzin sam w domu, nic nie niszczy, nie piszczy a jak pańcia wraca to jest NAMOLNY i bardzo się emocjonuje przy powitaniu! i nie da się go odwołać na miejsce! ręce opadają!!!

[quote name='DONnka']Anett, masz już ten tekst do ogłoszeń Nory ?
Pamiętaj, że to ja mam jej zrobić tablicę :razz:
Mam zgodę w sprawie aukcji na allegro tych kolczyków akrylowych, o których Ci mówiłam :multi:
No i wystawię te dziecięce ciuszki
Kiedy trzeba płacić za hotelik ?

tekst Ci Marzenko wysłałam, udało mi się sklecić coś takiego:

Nora wspaniała owczarka o cudownym charakterze szuka kochającej Rodziny

Nora latami wegetowała w ciasnym, brudnym kojcu, karmiona resztkami z ‘pańskiego’ stołu, pozbawiona kontaktu z człowiekiem.
Wspaniały, dumny owczarek cierpiący latami w samotności i zamknięciu...
Zanim zupełnie straciła nadzieję, Nora została odebrana i przebywa w hotelu dla psów koło Częstochowy.

Nora okazała się wspaniałym, cudownym psiakiem, jest niesamowicie kontaktowa, lgnie i tuli się do człowieka.
Akceptuje inne psy, jest delikatna i opiekuńcza w stosunku do słabszych psiaków, uwielbia szaleć ze szczeniakiem, nie wykazuje agresji w stosunku do kotów.

Nora nadrabia lata stracone w zamknięciu i izolacji i cieszy się życiem – jest radosnym, bardzo energicznym psiakiem, pozytywnie nastawionym do całego świata. Jednak najważniejszy dla Nory jest kontakt z człowiekiem – uwielbia się przytulać, być głaskana lub przynajmniej leżeć przy nogach czując bliskość człowieka.

Szukamy da Nory domu najlepiej z ogrodem, z ciepłymi, wrażliwymi ludźmi, dla których pies jest przyjacielem i członkiem rodziny. Nora odwdzięczy się jak tylko owczarek potrafi – bezgranicznym oddaniem i miłością.

Dziewczyny wszelkie sugestie mile widziane bo ja mam problemy ze skleceniem kilku sensownych zdań
DONnka za hotelik trzeba zapłacić już...

Posted

[quote name='betka']...
Wysłałam 60zł z bazarku[/QUOTE]

Wczoraj wpłynęło dla Nory
80zł od Betki (60zł z bazarku + 20zł)
50zł Janina A. P. Kraków

Bardzo serdecznie dziękujemy!!!!:loveu::loveu::Rose:

Posted (edited)

[quote name='betka']Anett proszę potwierdź na wątku bazarku, że pieniążki (60zł) dotarły http://www.dogomania.pl/forum/threads/243473-DO-DZIŚ-27-05-godz-22-Eleganckie-naczynia-na-stół-psie-figurki-dla-ON-ków/page5

A skąd i dokąd bierzecie ON-ka od tego babola?

Betko, z tego co wiem, to ma jechać do Lilki, tam gdzie są Glinniaki

Anett, ogłoszę Norę na tablicy jutro :)
Z tego co widzę, Nora nie ma na "czynsz" :roll:
Może zgłosimy ją do SKARPETY, żeby dopłaciła róznicę ? ;)
Mam nadzieję, że uda mi się niedługo ruszyć z tymi bazarkami na dogo, to na kolejny miesiąc cosik uzbieram :razz:

Edited by DONnka
Posted (edited)

[quote name='betka']Anett proszę potwierdź na wątku bazarku, że pieniążki (60zł) dotarły http://www.dogomania.pl/forum/threads/243473-DO-DZIŚ-27-05-godz-22-Eleganckie-naczynia-na-stół-psie-figurki-dla-ON-ków/page5

A skąd i dokąd bierzecie ON-ka od tego babola?

Beatko zaraz potwierdzę, jeszcze raz Ci ogromnie dziękuję:iloveyou::calus:
Onek jest w Opolu, ma jechać do Lilki jak Marzenka napisała ale do tej pory babsko nie odezwało się do Lilki
Szach

[quote name='DONnka']Betko, z tego co wiem, to ma jechać do Lilki, tam gdzie są Glinniaki

Anett, ogłoszę Norę na tablicy jutro :)
Z tego co widzę, Nora nie ma na "czynsz" :roll:
Może zgłosimy ją do SKARPETY, żeby dopłaciła róznicę ? ;)
Mam nadzieję, że uda mi się niedługo ruszyć z tymi bazarkami na dogo, to na kolejny miesiąc cosik uzbieram :razz:

Już mi głupio zgłaszać kolejnego psiaka do skarpety:oops: ale oczywiście pomoc bardzo by się przydała...
Marzenko za chwilę wstawię nowe zdjęcia Nory, tylko muszę wszystko zgrać, można wybrać jeszcze do ogłoszeń
I ogromnie Ci dziękuję za pomoc!!!:buzi::iloveyou:

Edited by anett
Posted (edited)

osiołek:loveu:

uśmiech gwiazdy:lol: a raczej koncertowe żebractwo:lol: zobaczcie jakie ona ma zębiska

Nora uwielbia Milkę - naszego szczeniaka wielkości kota i szaleje z nią tak, że czasami Milka - cała wylizana i obciamlana ma już dosyć i wchodzi pod samochód gdzie Nora nie może się wcisnąć:)

Edited by anett
Posted

Norcia jest wyjątkowo urodziwa i miła :). Mam nadzieję, że szybko znajdzie dom.
A Szacha będziecie ogłaszać? Jest trochę podobny do mojego sp. Misia :(

Posted

Zapomniałam napisać, że Norcia od kilku dni ma ogłoszenie na tablica.pl - wyróżnione do 15 czerwca :)
http://tablica.pl/oferta/nora-owczarka-o-cudownym-charakterze-szuka-kochajacej-rodziny-ID31Pvt.html

Poza tym przeznaczyłam dla niej 20 % dochodu z nieźle juz hulającego bazarku na owczarku :multi:
http://www.owczarek.pl/forum/forum_posts.asp?TID=22997
Niniejszym zapraszam serdecznie ;) Każdy może zajrzeć a zamówienia składać tutaj :)

Powinny też spłynąć do OTOZ dla dziewczynki jakieś pieniążki od p. Renaty z Oświęcimia :) i jednej osoby z forum owczarkowego na paypal :)
Anetko, daj cynka czy mam juz dziękować ;)

Posted

DONnka dzięki!!:loveu::loveu: na OTOZ jeszcze nic nie wpłynęło, o paypal zapytam jutro Beatę i trzymam mocno kciuki za odzew z tablicy:thumbs:

Posted

[quote name='anett']Tak Beatko, będę do ogłaszać, czekam na jakieś fajne fotki, Szach dzisiaj przyjechał do Lilki

Nora się nie obrazi;) jak wstawię zdjęcia Szacha

Posted

Beatko a mogłabyś ułożyć tekst do ogłoszeń?
jeszcze przydałaby się porządna konsultacja okulistyczna - Szach ma obustronną jaskrę, prawe oczko cale białe

Posted (edited)

Ułożę tekst. Z charakteru pewnie optymalny, jak wszystkie onki :).
Zamówiłam ogłoszenia.
Kogo podać jako osobę do kontaktu?
Czy piesio jest szczepiony i odrobaczony ? Czy kastrowany?

Edited by betka
Posted

[quote name='betka']Ułożę tekst. Z charakteru pewnie optymalny, jak wszystkie onki :).
Zamówiłam ogłoszenia.
Kogo podać jako osobę do kontaktu?
Czy piesio jest szczepiony i odrobaczony ? Czy kastrowany?

Beatko z charakteru cudowny, cytuję z maila ostatniej opiekunki:

KRÓTKI OPIS
Szach 7 lat, bardzo ładna gęsta sierść, pies duży raczej masywny, bardzo ładny i efektowny mimo nie młodego już wieku
widoczna jaskra na obu oczach - prawe całe praktycznie zajęte, lewe również, ale zdecydowanie mniej; na pierwszy rzut oka praktycznie nie widoczne, ale czasami pies zdaje się przez to być chaotyczny, zdezorientowany, a także potyka się o własne nogi, zachodzi , obija o śmietniki( sporadycznie)

ZACHOWANIE W DOMU - DOMOWNICY
pies po około 2-3 tyg okresie aklimatyzacji bez większego problemu zostaje sam w domu ( czasami z uwagi na moją pracę ok 10 godz) , na poczatku pomagała mu muzyka jak zostawał sam
nie niszczy niczego, nie wchodzi na kanapę, nie brudzi w domu
czasami bywa nachalny w stosunku do domowników - łazi, łasi się, nie potrafi sobie znaleźć miejsca, popiskuje - nigdy za to nie szczeka

SPACER
ładnie chodzi na smyczy, skoncentrowany na swoim człowieku, a nie na wszystkim dookoła
zdarza mu się trochę ciągnąć , ale jest to do opanowania
spuszczony ze smyczy reaguje na komendę:czekaj, stój
nie biega za rowerami, biegaczami
załatwia się szybko, bezproblemowo
do psów nie jest raczej agresywny, ale zaczepiony pierwszy odpowiada
zna komendy: siad, leżeć, ale raczej z oporem wykonuje ( dominacja?)
w ogóle spacery z nim to duża przyjemność
lubi chodzić aczkolwiek nie wymaga bardzo długich spacerów - raczej dość szybko się męczy ( 2 racy po pół godzinie mu wystarczy jesli ktoś nie może mu poświecić więcej czasu w tyg + dłuższy spacer w weekend)
nie lubi biegać - jest to chyba dla niego za forsowne, może z uwagi na wiek, brak dostatecznej kondycji, potrzeby takiej dawki ruchu

SYTUACJA
nie lubi się czesać, ale jest to wykonalne; dobrze wyczesany ma bardzo ładną zdrową, błyszczącą sierść, trochę dłuższą
nie jest głodomorem - je raczej mało chętnie; raz dziennie do 500 gram suchej karmy, surowe jajko, trochę takiej karmy mięsnej z tesco - ilość uzależniam też od ilości ruchu (to wszystko stosuje według zaleceń P.Magdy)

PROBLEMY

problem jest jak przychodzi z domowników do domu - bardzo emocjonalnie reaguje i ciężko go tego oduczyć (to faktycznie cholerny problem!!!)
problem, gdy ktoś przychodzi obcy - skacze, piszczy,wkłada nos miedzy nogi, wykonuje ruchy kopulacyjne ( do opanowania, ale ciężko), jest bardzo namolny - kilkanaście razy odsyłam go na miejsce a on piszczy, wierci się, cały czas wstaje.każdego chce powąchać, polizać i się nie uspokaja. próbowałam różnych rzeczy, ale było ciężko

nie domaga się wpuszczania do sypialni
podobnie jak spotkam kogoś ze znajomych na spacerze - nagle ciężki do opanowania, piszczy rwie się
dla alergików wykluczony - na swojej długiej bujnej sierści przyniesie wszystkie pyłki; szczególnie gdy ktoś mieszka tak jak ja w okolicy gdzie jest bardzo zielono, a on uwielbia buszować w tych wszystkich trawach

.....
u Lilki już odrobaczony, szczepiony ale chyba tylko na wściekliznę; nie kastrowany - kastracja przed adopcją jak najbardziej wskazana
kontakt ws adopcji 531 679 709 [email protected]

Beatko wielkie dzięki!!!:loveu::loveu:

Posted

:confused: Wydaje mi się, że z psem chyba wszystko w porządku...;)

Ciekawam co to było??? "próbowałam różnych rzeczy, ale było ciężko"

Posted

nawet nie chcę wiedzieć...
to mi w zupełności wystarczy:
[quote name='anett']...
czasami bywa nachalny w stosunku do domowników - łazi, łasi się, nie potrafi sobie znaleźć miejsca, popiskuje
...[/QUOTE]

psiak przerzucany z miejsca na miejsce, pół niewidomy, znowu w nowym miejscu, zostawiany na 10 godzin sam i potem ŁAZI i ŁASI SIĘ zamiast leżeć na swoim miejscu i czekać bez ruchu i głosu aż pańcia będzie miała ochotę go zauważyć:angryy::angryy:

Posted

Piekna Nore, niestety zdyskredytował wiek.:-(
Malo tego, Pani zrazona poszukiwaniami psa łagodnego dla kotow i innych psow, zdecydowała sie wziąć szczeniaka, ktorego sobie wychowa.
Płakac mi sie chce...
Nie wiem, czy zechce adoptowac jakiegos bezdomnego, czy kupic rasowca...:-(