asiuniap Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 Póki moderator mnie nie przegoni, PORADŹCIE!!! Oddaliśmy do adopcji sunię po przejściach. Boi się ludzi, nie dziwie się. Nie chce przechodzić przez próg, wchodzić do klatki, po schodach. Schodów nie jest dużo, mieszkanie na I piętrze. Pani, która ją przygarnęła nie może jej nosić. Jak nauczyć sunię wchodzenia po schodach??! Dom jest bardzo fajny, szkoda by było stracić. Poradziłam jej przekupywanie suni smakołykami na schodach. Suńka wychodzi z psem sąsiadem. Lekcja poglądowa w postaci schodzącego po schodach kumpla wychodzi na razie niepomyślnie. Co jeszcze mozna zrobić??? Quote
iwop Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 a od jak dawna to trwa..? tzn od kiedy jest w tym domu? Quote
paros Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 Koniecznie niech wychodzi z psem sąsiada :roll: Jest trochę przestraszona ale w towarzystwie kolegi szybko nauczy się :lol: Przy schodzeniu, kiedy zejdzie na półpiętro koniecznie nagroda :cool3: Quote
asiuniap Posted April 27, 2007 Author Posted April 27, 2007 iwop napisał(a):a od jak dawna to trwa..? tzn od kiedy jest w tym domu? Od wczoraj :grins: W azylu siedziała rok, bo bała się wychodzić do ludzi. Tam nie ma schodów i nikt nie miał pojęcia, że się ich boi. Pilna sprawa, bo pani cierpliwa, ale nosić nie może, a nie zawsze jest sąsiad pod ręką coby pomógł wnieść. Quote
iwop Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 jeden dzień?! wybacz ale taka niecierpliwość jest niepokojąca... Trudno zeby sunia w ciągu jednego dnia nauczyła sie chodzic po schodach. Zobaczysz pare dni i bedzie chodziła. z moimi psami tez tak było... Quote
asiuniap Posted April 27, 2007 Author Posted April 27, 2007 Po jakim czasie zaczęły wchodzić? Stosowałaś jakieś zachęty oprócz tych jak wyżej? Quote
iwop Posted April 27, 2007 Posted April 27, 2007 z moja onka trwało to dośc długo - jakies 2 tyg. smakołyki po kazdym schodku i wprawdzie nie wnoszenie(ona jest duża) ale pomaganie przestawiania łapek> Mela, która była u mnie na tymczasie potrzebowała 3 dni. :) Quote
Recommended Posts