Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Mam labradora w wieku 4 lat. jest bardzo energiczny i trudno go zmęczyć. Po 2 godzinach spaceru on nadal nie ma dość. Wpadłam na pomysł, żeby codziennie jeździć z nim na deskorolce, a w zimie na lekkich sankach zaprzęgowych. Psiak świetnie koncentruje się na ciągnięciu i jest zadowolony. Waży ponad 35kg i jest dobrze zbudowany, choć nie gruby. Czy to dobry pomysł na wysiłek dla psa? Jakie profesjonalne szelki mu kupić, bo te co mam są zwykłe spacerowe i nie nadają się do ciągnięcia? Sanki to może być to?

Zapraszam na naszego bloga tam są fotki z zaprzęgu:
przygody-bruna.blog.onet.pl

Edited by szczygielek53
Posted

Witaj Szczygiełku.
Oczywiście że możesz biegać ze swoim pupilem, a nawet jeździć na rowerze czy hulajnodze.
Efekt będzie taki ( skoro pupil to lubi ) że Ty będziesz mniej zmęczona a pies wybiegany i jego wiele partii mięśniowych się wzmocni.
Do ciągnięcia proponuję kupić szelki typu sledy bo są na tyle uniwersalne że możesz zakładać je do roweru czy hulajnogi jak również do biegania w canicrosie czy dogtrekingu.
Życzę miłej zabawy z pupilem S.

Posted

kup sleedy albo szelki do weight pullingu - one są o tyle dobre, że mają belkę stabilizującą, moje bullowate w takich ciągną zimą sanki a latem oponki:)

Posted

tych co są do 45 zł wystawione w internecie to zdecydowanie nie polecam, za to za 50zł możesz kupić szelki z firmy Manmat, które na pewno przetrzymają kilka sezonów nawet przy ogromnej użytkowości :)

Posted

Nie polecam, kiepski materiał jakościowo, materiałowe podszycie które momentalnie namięka i się "ugniata" a dodatkowo po pary treningach już się rozciągają. W domu mam pare sztuk takich beznadziejnych szelek, które kupiłam tylko dlatego że były kilka groszy tańsze, natomiast jakby to podliczyć mogłabym już kupić parę lepszych par. Polecam szelki z Rowerland'a, Manmat'a i od Ajki z Wolfcan :)