wilczek1115 Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 Moi mili, mam problem. Od tygodnia posiadam 2 miesięcznego szczeniaczka yorka suczkę LUNA. Był to przemyślany zakup, aby moja starsza suczka 2,5 letnia - VIKA miała towarzystwo gdy nie ma mnie w domu. Ale od początku mała Luna atakuje starszą Vikę. Ta na razie tylko warczy niemniej obawiam sie co będzie dalej. Czy mogłby ktoś, moze z własnego doświadczenia mi cos poradzić. Chciałabym nadmienić, ze Vika jest niespotykanie spokojną suczka, ale zaczyna sie robić przy małej agresywna co mnie bardzo martwi. Serdecznie za pomoc wszystkim dziękuję. Quote
GAJOS Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 [quote name='wilczek1115']Moi mili, mam problem. Od tygodnia posiadam 2 miesięcznego szczeniaczka yorka suczkę LUNA. Był to przemyślany zakup, aby moja starsza suczka 2,5 letnia - VIKA miała towarzystwo gdy nie ma mnie w domu. Ale od początku mała Luna atakuje starszą Vikę. Ta na razie tylko warczy niemniej obawiam sie co będzie dalej. Czy mogłby ktoś, moze z własnego doświadczenia mi cos poradzić. Chciałabym nadmienić, ze Vika jest niespotykanie spokojną suczka, ale zaczyna sie robić przy małej agresywna co mnie bardzo martwi. Serdecznie za pomoc wszystkim dziękuję.[/QUOTE] Zostaw je. Starsza suka, warczy - daje ostrzeżenia, więc jest mądrym psem. Daje młodszej znak, że "jeszcze trochę i przekroczy granice" następnym krokiem ze strony starszej suki będzie "chlapnięcie" młodej pyskiem - w to również nie ingeruj. Obserwuj ale się nie wtrącaj, starsza suka, pokaże młodszej że pewnych rzeczy robić jej nie wolno. A czy Vika to też York? PS. Pamiętaj, że za warczenie nie możesz karcić psa, bo wykorzenisz ten sposób komunikacji. Pies po wykorzenieniu sygnałów ostrzegawczych będzie z miejsca atakował. A po drugie, ze strony Luny to pewnie też nie ataki a zabawa - Psy gdy są jeszcze ze swoim rodzeństwem i matką też się nawzajem gryzą, przewracają itd..., uczą się po prostu życia :) Quote
wilczek1115 Posted March 3, 2013 Author Posted March 3, 2013 Bardzo dziękuję za opinię. Naprawdę okazała sie pomocna. A Vika to oczywiście prześliczna yorczka :-))) Quote
GAJOS Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 [quote name='wilczek1115']Bardzo dziękuję za opinię. Naprawdę okazała sie pomocna. A Vika to oczywiście prześliczna yorczka :-)))[/QUOTE] Powodzenia :) Quote
Recommended Posts