Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moi mili, mam problem. Od tygodnia posiadam 2 miesięcznego szczeniaczka yorka suczkę LUNA. Był to przemyślany zakup, aby moja starsza suczka 2,5 letnia - VIKA miała towarzystwo gdy nie ma mnie w domu. Ale od początku mała Luna atakuje starszą Vikę. Ta na razie tylko warczy niemniej obawiam sie co będzie dalej.

Czy mogłby ktoś, moze z własnego doświadczenia mi cos poradzić.

Chciałabym nadmienić, ze Vika jest niespotykanie spokojną suczka, ale zaczyna sie robić przy małej agresywna co mnie bardzo martwi.

Serdecznie za pomoc wszystkim dziękuję.

Posted

[quote name='wilczek1115']Moi mili, mam problem. Od tygodnia posiadam 2 miesięcznego szczeniaczka yorka suczkę LUNA. Był to przemyślany zakup, aby moja starsza suczka 2,5 letnia - VIKA miała towarzystwo gdy nie ma mnie w domu. Ale od początku mała Luna atakuje starszą Vikę. Ta na razie tylko warczy niemniej obawiam sie co będzie dalej.

Czy mogłby ktoś, moze z własnego doświadczenia mi cos poradzić.

Chciałabym nadmienić, ze Vika jest niespotykanie spokojną suczka, ale zaczyna sie robić przy małej agresywna co mnie bardzo martwi.

Serdecznie za pomoc wszystkim dziękuję.[/QUOTE]

Zostaw je. Starsza suka, warczy - daje ostrzeżenia, więc jest mądrym psem. Daje młodszej znak, że "jeszcze trochę i przekroczy granice" następnym krokiem ze strony starszej suki będzie "chlapnięcie" młodej pyskiem - w to również nie ingeruj. Obserwuj ale się nie wtrącaj, starsza suka, pokaże młodszej że pewnych rzeczy robić jej nie wolno.

A czy Vika to też York?

PS. Pamiętaj, że za warczenie nie możesz karcić psa, bo wykorzenisz ten sposób komunikacji. Pies po wykorzenieniu sygnałów ostrzegawczych będzie z miejsca atakował. A po drugie, ze strony Luny to pewnie też nie ataki a zabawa - Psy gdy są jeszcze ze swoim rodzeństwem i matką też się nawzajem gryzą, przewracają itd..., uczą się po prostu życia :)

Posted

[quote name='wilczek1115']Bardzo dziękuję za opinię. Naprawdę okazała sie pomocna. A Vika to oczywiście prześliczna yorczka :-)))[/QUOTE]

Powodzenia :)