Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 279
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Gruba Berta']w zwiazku z tym ze Fruzia znalazla domek :) moja miesieczna deklaracje - 100zl bede placila na Misie[/QUOTE]

dziekujemy przeserdecznie :))))))))))

Posted

Korcia przelałam Ci wreszcie aaaaaaaaaaaaaż 10zł :D
Po Fruzi ode mnie dla Miśki 40zł - Twoja dekl.1-razowa u mnie dla Simona 30zł = 10zł
To dopisz w 1 poście że rozliczona jestem :) Uffffffffffff :)

Posted

Misiunia już od kilku dni lata po podwórku bez smyczy, bo pięknie wraca z całą resztą do domu, nawet bym powiedziała, że się pcha. Ale..., dzisiaj były na dworze 2 godz. ( teraz jak mam urlop to norma) i cholera znowu nawiała. Nie daleczko, bo leżała sobie na trawce z sąsiadem Misiem zaraz obok posesji, ale sam fakt, że w ogóle przeskoczy przez płot. Bałam się. że może znów będzie cyrk ze ścieżką kiełbasową, ale nie. Jak zawołałam MIśkę, to chętnie przyleciała do ręki. Zapięłam ją na smycz, dałam kiełbasy ( wzięłam profilaktycznie) i poszłam na spacer po wsi. Dalej tak idzie: trochę z tyłu i zaraz do przodu. Jak szłam na spacer, to zauważyłam, że któryś ją dam drasnął w ucho, więc może dlatego zwiała? Muszę coś jeszcze pokombinować z tym płotem.
Ten teścik o którym Kora pisałaś, to sam już kilka razy się zrobił. Ogólnie to najbardziej boi się, jak masz zwisającą smycz w ręku ( więc może faktycznie taka jej się kojarzy z biciem), dlatego jak już muszę ją zapiąć na smycz, to mam ją zawieszoną na szyi, jak korale. Ale poza tym nie za bardzo lubi, jak coś się koło niej robi. Nie panikuje tylko, jak leży na tapczanie na poduszce i podchodzę do niej, żeby ją pogłaskać i dać buziaka. Do żarcia też się pcha :lol:
Ale właściwie, to po co mam ją ciągnąć do tego weta? Odrobaczona jest, szczepiona też, firankowe uszka ładnie zagojone.

Posted

A już miałam pisać że żadnych wieści dawno nie było od Miśki ;)

Mam tylko nadzieję, że ten płot nie jest taki, że się może na nim zawiesić.............:crazyeye: (tfu tfu!)
No i że nie zwieje kiedyś tak, że nie wróci:crazyeye: (tfu tfu!)

Posted

odrobaczona? a kto ja odrobaczal?

u weta przeglad, uszy, oczy, zeby, waga, odsluchanie serca. to przy okazji pojedz kiedys, nie na gwalt. ale wypadaloby, zeby sie nie okazalo pozniej, ze ma np serce chore, a my nie wiedzielismy.

korale super pomysl.
ale powiem, ze w schronie wlasnie ze smycza w reku chodza pracownicy, jak ida psa lapac- albo jak idzie do ds, albo jak wycoagaja-przeprowadzaj na iny kojec, albo jak idzie do weta na szczepienie. wiec jest to stres dla calego kojca psow, nie wiedza, na ktorego trafi. a jak jakis zle podejdzie to i kopa dostanie. stad zle skojarzenia. na pewno schroniskowe.

Posted

Już wiem którędy ta cholera:mad: jedna zwiewa. Kawałkiem płotu sąsiada. Niby jest tak samo wysoki jak mój ( o 10 cm niższy), ale 75% jego wysokości stanowi murek. Ja jak robiłam swój płot, to podwyższyłam ten kawałek płotu sąsiada, ale widać znajdzie się i amator na taki. Ten podwyższony przeze mnie kawałek jest z metalowego panela, zakończonego obramowaniem. Nic sobie nie zrobi, ale coś muszę wymyślić. Gdybym miała wolne ze 300 zł., to bym wzdłuż tego kawałka sąsiadowego płotu postawiła 2 panele 1,5 metrowe, czyli byłby taki płot, jaki ja mam. Ale jeśli będzie to w ogóle możliwe, to dopiero koło lata. A teraz muszę podwyższyć jakimś łataniem.

Posted

Kurcze, pamiętam że na tej karcie schroniskowej to tych odrobaczeń było ze 3 linijki. Ale nie ma sprawy pojedziemy na ogólne badanie. Tak myślałam, że tak się kojarzy ta smycz.

Posted

[quote name='xmartix']Bazar na Misię: :)

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/240595-TANIE-PLUSZAKI-Zapraszam!-do-15-03-na-Misię?p=20524969#post20524969[/URL][/QUOTE]

Oooooooo lecę podnosić :)
(miedługo same bazarki będę mieć w subskrypcjach) ;)

Posted (edited)

Bambino, te odrobaczenia sa na lewo, nie wierz w nie. Trzeba zawsze po schronisku tak, czy siak psa odrobaczyc. Zadbaj o to, prosze i powtorz po 2 tyg, nie zapomnij.
Plotek jakos podwyz domowym sposobem. Wierze, ze Ci sie uda :)

matrix, dzieki za bazarek!!!

wstawiam rozliczenie.

[B]Deklaracje stałe:
20zl marta0731- doszlo 1raz
100zl Gruba Berta- doszlo 1raz
= 120zl

[B]Deklaracje jednorazowe:
20zl kora78 - doszlo
40zl po Fruzi- marta0731- doszlo
100zl Satrina z bazarku- doszlo
40zl po Fruzi ogolnie- doszlo
= 200zl

[B]Wydatki:
- transport [COLOR=#000000]348km razy 0,38gr. = 132zl- zaplacone ze Skarpety[/COLOR]
[COLOR=#000000]- 150zl za pdt od 02.02.2013 do 01.03.2013.- zaplacone ze Skarpety
[/COLOR]- 10,8 krople na kleszcze na wiosne[COLOR=#000000]
[/COLOR]- wet.....

[/B][/B][/B]

Edited by kora78
Posted

No niestety daszek nad płotkiem wystarczył na 1 raz. Miśka poszła na ryzykanta i daszek pofrunął. [B]Ale od wczoraj [/B]wieczora jest już zrobiony nowy płot ( trudno, najwyżej w tym miesiącu ratę za kredyt mieszkaniowy zapłacę o 3,5 stówy mniej i zapłacę koszty monitu). Przez weekend spędziłam trochę czasu na podwórzu, bo jak Miśka latała po podwórku ( żeby nie ciągle na smyczy, jak inne psy latają jak dziki) to ja musiałam stać koło tego nieszczęsnego płotu, bo cały czas na niego tęsknym okiem spoglądała. Na szczęście była słoneczna pogoda i mogłam nacieszyć się słońcem. Dzisiaj dalej będę obserwować Miskę i zapędy płotowe, może już teraz da sobie spokój.
Kora, jeśli jest tak jak mówisz o tych praktykach schroniskowych to może jeszcze w tym tygodniu albo w przyszłym pojadę z Michą do weta.
Miska ma wilczy apetyt, macha ogonem, szczeka i w ogóle wraca do żywych. Aha - potrafi przeskoczyć przez płot betonowy wysoki na trzy pola - wiem, bo widziałam, jak zwiewała z podwórka sąsiada. I właśnie po tej eskapadzie podjęłam decyzję, ze ten płot od strony sąsiada trzeba zrobić porządnie.

Posted

Witamy z Miśką! Kangurem na pewno nie jest, ale łazi po płocie. Nowy ( ok. 1,8 m) płot od strony sąsiada też na niewiele się zdał, a wróciła przeskakując przez bramę ( też ok. 1,6 m), ale chyba troszkę ją wysokość przestraszyła, co nie znaczy że nie przeskoczyła. Poza tym znalazła sobie nowy płot do przeskakiwania. Płot z siatki od strony sąsiada - ma ok. 1,5m, ale siatka, jak to siatka zbyt stabilna nie jest. Ale to naszej Miśki nie przeraża. W stan lęku za to mnie to wprawia, bo na tym podwórku są 2 duże sunie ( owczarkowate) z którymi wszystkie moje misie toczą wzdłuż całego tego płotu ( ok. 40 m) regularne wyścigi z wyzwiskami. Poza tym sąsiad ma wolno chodzące kury i kaczki na tym podwórku. A Miśka jak nie zauważę tam urządza sobie wycieczki. Fakt, że jak kilka razy zawołam to karnie przeskakuje z powrotem. Między innymi też z tego powodu podjęłam heroiczną finansowo decyzję wymiany całego siatkowego płotu na panelowy ( ok. 75 m), bo w tej chwili z przodu posesji i kawałeczkami od strony obu sąsiadów mam płot panelowy, a reszta posesji ogrodzona płotem z siatki. Ale siatka to niestety przy takiej ilości psów nie jest dobry materiał na ogrodzenie. Jest w tej chwili w Bricomarche naprawdę bardzo korzystna promocja na panel ogrodzeniowy, więc już zamówiłam 30 paneli i 30 słópków, umówiłam cenę z wykonawcą, po kredyt poszłam i teraz czekam na odwilż.
Starego płotu nie będę demontować, od strony sąsiada będzie podwójny. Może to jakoś Misię przystopuje, no i misie nie będą próbowały rozszerzać oczek siatki.
Miska, coraz odważniejsza, kilka fotek zrobiłam w domu i na dworze. W ciągu tygodnia wrzucę.

Posted

Co za menda ;)
Swoją drogą ciekawa jestem, jaki znajdzie sposób na nowy płot :D
Całe szczęście cholera jedna wraca...........:roll:

Jedno mi się podoba: tzw. "regularne wyścigi z wyzwiskami" :D:D:D

Posted

tak, mnie tez ten epotet sie zpodobal :)

Bambino, taki heroiczny wysilek finansowy. jestem w szoku i pod wielkim wrazeniem....

ja nie wiem, co zrobic z ta ucieczkowiczka. czy cholerze dt domowego szukac w miescie, czy co. ale kasa nas zeżre. mam nadzieje, ze nigdy nie bede musiala sobie pluc w brode, jak cos sie przytrafi zlego.