bahlsa Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 Dzień dobry Oto wyniki badań mojego psa ( 5 lat, 4,8 kg) zrobione przed zabiegiem czyszczenia ząbków. Lekarz uspokoił mnie, że wszystko w porządku, jednak poniższe wartości niepokoją mnie. MORFOLOGIA: podwyższone erytrocyty 8,83 G/l (norma 5,5 -8,0) podwyższona hemoglobina 13,17 mmol/l (norma 7,45 -11,17 podwyższony hematokryt 0,63 l/l (norma 0,37 -0,55) reszta w normie BIOCHEMIA: podwyższony AIAT 101,0 U/L (norma 3 - 60) zbyt niska Glukoza 68,0 mg/dl (norma 70 - 120) zbyt niska Kreatynina 0,9 mg/dl (norma 1,0 -1,7 podwyższone Białko całkowite 85,0 g/l (norma 55-70) Proszę o podpowiedź co o tym myślicie? Co może być przyczyną powyższych wartości? W jakim kierunku zdiagnozować jeszcze psa? Quote
kasikz Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 Za chwilę wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie, ale wg mnie poza wskaźnikiem wątrobowym jest ok. Glukoza na granicy normy - pies zapewne był na czczo, kreatyninka fajna, a krew jakby ciut za gęsta - pewnie mało pił. Ja bym niedługo powtórzyła biochemię wątroby. Quote
bahlsa Posted November 7, 2012 Author Posted November 7, 2012 Bardzo Ci dziękuję. Trochę mnie uspokoiła Twoja informacja. Nie mam na szczęście na codzień do czynienia z lekarzami dlatego wolałam się upewnić. A biochemię powtórzę za miesiąc. Quote
kasikz Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 Ja lekarzem nie jestem, mam po prostu koty z chorobami nerek i nie tylko. Quote
gryf80 Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 moim skromnym zdaniem wyniki sa ok.alat jest lekko podwyższony ale w takim stopniu że bym się nie martwiła(problem pojjawia sie gdy jest pow.300).to że hematokryt jest podwyzszony to normalne przy lekkim odwodnienieu-za pdwyzszonym ht "leci"podwyzszone rbc i hb wiec ok.kreatynina jest w normie-od 0,5 mg/dl sie zaczyna.glukoza także jet w normie-przecież byl na czczowięc śpij spokojnie.dobranoc. Quote
bahlsa Posted November 8, 2012 Author Posted November 8, 2012 Dziękuję za odpowiedź. Pies sam już zaczął się niepokoić bo chodziłam za nim cały wieczór i przyglądałam mu się, ja jemu a on mnie :). Nie wiedział co się dzieje :). Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts