Aleksandrossa Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 Co zmienić w diecie 2,5 miesięcznego szczeniaka? Od hodowczyni dostaliśmy takie zalecenia: 8.00- puszeczka z twarogiem (zawiera dużo wapna) 12.00- serek waniliowy z dodatkiem witamin w proszku (my kupiliśmy Osteovit) 16.00- makaron z mięsem i marchewką 20.00- ryż z mięsem i też ew.marchewką. Pomału zaczynamy mu wprowadzać suchą karmę dosypując po kilka granulek do posiłku. Czy nadal możemy go tak karmić czy lepiej coś zmienić? Jeśli tak to na co? Można już zmniejszyć ilość do 3 posiłków czy nadal pozostać przy 4? Dodam że psiak z nami jest prawie tydzień więc sami boimy się trochę eksperymentować żeby żadnych rewolucji nie było. Quote
gryf80 Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 a jakiej rasy?w serkach jest mało wapnia-więc dobrze że podajesz dodatkowo prep.witaminowo-mineralny.reszta posiłków moim zdaniem jest ok.jeśli chcecie nadal karmić gotowanymi to niech tak zostanie,natomiast jeśli chcecie wprowadzić suche to do np.2 ostatnich posiłków dosypywać po trochu suchej tak aby po tyg zrezygnować z gotowanego(ja bym wogóle odstawiła te serki a szczególnie ten waniliowy-dużo cukru,można zamioenić na wiejski lub typu bieluch naturalny bez żadnych dodatków) Quote
Aleksandrossa Posted July 16, 2012 Author Posted July 16, 2012 Pudel miniaturowy. Nam właśnie hodowczyni gadała że taki serek bo ,,jest słodki jak mleko matki". Chcemy go właśnie przestawić na suche i ew.puszki bo np.na wyjazd gotowanie nie zda egzaminu... Dziękuję za pomoc :) Quote
filodendron Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 Gryf ma rację - pies nie potrzebuje cukru. Jak się teraz przyzwyczai do słodkich smaków, to potem nie będzie chciał jeść naturalnych jogurtów czy kefirów, a to cenne dodatki w diecie. Prawdę mówiąc - znacznie cenniejsze niż serki. Myślę, że 2,5 miesięczny szczeniak powinien jeszcze dostawać 4 posiłki dziennie - do końca trzeciego miesiąca co najmniej, a może i dłużej, szczególnie, że to mała rasa, to i żołądek malutki. Quote
dziunka Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 witam,od 2 dni jestem włascicielką 5 miesięcznego springera spaniela i mam w związku z jego żywieniem pytaniem-Atos dostaje karmę suchą i mokrą-3 posiłki dziennie,ale zauważyłam ze czesto sie wypróznia-wczoraj było ok 8 kup a dziś 6,niewiem czym to może byc spowodowane-zmianą diety(niewiem co dostawał u poprzedniego pana i ile,czy to może normalne że robi tyle kup;) jesli chodzi o wygląd to nie są twarde ani bardzo lużne ot normalne miękkie:lol: Mam jeszcze jedno pytanie-czy pies może byc głownie na suchej karmie a puszki to tylko dodatek? Quote
gryf80 Posted July 18, 2012 Posted July 18, 2012 tak może byc tylko na suchej bez problemu,częste oddawanie stolca może byc spowodowane zmiana gwałtowną diety.sama napisałaś że nie wiesz co jadl do tej pory.także póki co nie zmienija suchej niech sie przyzwyczai.mozesz dodac co najwyżej jakis prep.typu l;akcid no i na wszelki wypadek możesz zbadać qpkę na obecnośc pasożytów. Quote
goodluck Posted July 19, 2012 Posted July 19, 2012 A może ktoś ułożyć menu dla pięcio - sześciomiesięcznego psa? Średni piesek. Quote
xxxx52 Posted July 19, 2012 Posted July 19, 2012 [quote name='Aleksandrossa']Pudel miniaturowy. Nam właśnie hodowczyni gadała że taki serek bo ,,jest słodki jak mleko matki". Chcemy go właśnie przestawić na suche i ew.puszki bo np.na wyjazd gotowanie nie zda egzaminu... Dziękuję za pomoc :)[/QUOTE] ojej co za hodowczyni , przeciez nie chodzi o slodkosc mleka tylko o jakosc i zwartosc skladnikow Quote
gryf80 Posted July 21, 2012 Posted July 21, 2012 [quote name='goodluck']A może ktoś ułożyć menu dla pięcio - sześciomiesięcznego psa? Średni piesek.[/QUOTE] może i można byłoby ci pomóc ale za mało danych:rasa,aktywnośc jaki rodzaj karmy Quote
dziunka Posted July 23, 2012 Posted July 23, 2012 pomożcie wybrac suchą karmę dla 6 miesiecznego prawie Springera Spaniela,je Pedigree i Gain,do tego puszki z wołowiną tejże firmy oraz saszetki dla szczeniaków Pedigree ale wali 4 kupy dziennie taki śmierdzące ze szok:shake: wg mnie za czesto sie wypróznia i takie wielkie są..sorry za opis;) Wacham sie miedzy Eukanuba,Hills czy Royal? jak czesto karmić psa? rano zjada 150-200 gr mokrego,na reszte dnia ma miche suchego 250 g i wieczorem dostaje jeszcze raz mokre 150 gr,może to zadużo? doradzcie coś:oops: Quote
gryf80 Posted July 24, 2012 Posted July 24, 2012 karmy które wymieniłaś nie są złe.ale czy pies będzie je jadł?musisz wypróbować Quote
Recommended Posts