Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie- który wyżeł jest najszybszy?:P Np. czy niemiecki jest szybszy od węgierskiego?:P Jak myślicie?

Co do drugiego członu tematu- zastanawiam się, czy wyżły "dają radę" z greysterami lub esd w canicrossie? Wydaje mi się, że człowiek i tak opóźnia tempo biegu?:) z góry dzięki za odpowiedzi:P

Posted (edited)

tutaj wygrywa duet a nie pies :) nawet jak będziesz miał dobrego psa to nie da on 'rady' ESD jeśli będzie musiał ciągnąć całą drogę człowieka z zadyszką

co do tego który jest najszybszy. trochę głupie pytanie :) jak wytrenujesz tak bedziesz miał, nawet wtedy gdy kupisz świetnie zbudowanego psa a zepsujesz mu psychikę i pies nie będzie chciał biegać to nic ci po tym jakie ma warunki

Edited by killerek
Posted

Fakt, temat nie wyszedł mi za inteligentny:) ale pytanie nie wiem czy jest "głupie", bo jednak jakaś róznica między rasami jest :D:D heh, ale naprawdę cięzko znaleźć coś sensownego nt. canicrossu. To pytanie jest czysto hipotetyczne. Wiadomo, ze najwazniejsza jest psia miłość:) Nie wiedziałam właśnie na ile człowiek (nawet b. szybki) opóźnia bieg psa, i jak ważne są wtedy jego naturalne warunki. Czy jak na przykład ESD zwiększy szybkośc człowieka o 30%, to czy wyżeł nie zwiększy jej np. o 20%. Nie pytałam o takie oczywistości, bo takie wypowiedzi niewiele wnoszą, a na pewno nie odpowiadają na moje pytanie. I raczej jako biegaczce zadyszka mi nie grozi:) Biegałam troche już w canicrossie z moim owczarkiem niemieckim,a teraz po prostu chciałabym zając się tym na "poważnie":P

Posted

no to dla przykładu: biegnie człowiek bez kondycji, zero treningu z psem ESD i taki Jan Kowalski, biegający, regularnie trenujący na średnim dystnasie przykładowo z hasiorem. dystans powiedzmy 5km. jak uważasz kto da 'radę' :) ?
tak jak mówię, tutaj ważna jest praca dwójki a nie tylko psa, albo tylko człowieka, bo też zdarzyło mi się wystartować z psem, którego musiałam ciągnąć całą drogę i bardziej że tak powiem przeszkadzał niż pomagał.

Posted

heh, to wiem:D hehe ,ale chodzi mi o grunt neutralny:D:D to żeby odpowiedzieć na moje pytanie: Biegnie człowiek z kondycją i dobrze ułożonym wyżłem- dobrze odżywionym i nauczonym "fachu", oraz biegnie człowiek z równie dobrą kondycją jak ten pierwszy i ma przed sobą ESD, równie dobrze ułożonego, odżywionego i przyuczonego. Kto wygra?:D:D

Posted (edited)

ten kto ma lepszą psychikę :D hehe
gdyby to się na takiej zasadzie odbywało połowa ludzi by nie startowała bo ma hasiory albo właśnie jakieś kundelki :) niewykluczone że z zwykłym wyżłem wielu ścigniesz ale popatrz sobie na wyniki z zawodów drylandowych i na czasy jakie osiągają nasi polscy zawodnicy, jasne teraz już prawie każdy biega z eurodogiem ale myślę że zwykły pies przy odpowiednim treningu jego jak i swoim może też nieźle pobiec i sporo osiągnąć :)
np. na tegorocznych ME u nas w Polsce w paru kategoriach wysoko byli zawodnicy którzy startowali z psami które miały w krwi trochę bordera ;)
np tutaj podium juniorek starsztch [URL]http://www.canicross2011.pl/images/stories/Zawody/content/ME_Canicross_2011_0749_large.html[/URL] , pozostałe biegły z eurodogami

Edited by killerek
Posted

hehe fajne:D przeglądałam sobie wyniki, i faktycznie różnie to wyglądało:D raz wygrał wyżeł niemiecki, raz doberman, a raz ESd:D vizsla raz była na II miejscu:P oczywiście wszystkie z partnerami:D