Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Za niedługi czas będe miał u siebie w domku małego szkraba shih-tzu. Jego mama razem z nim i jego braciszkiem śpi w wiklinowym legowisku i ja chce też mu takie kupić.
Niewiem czy jest to dobry pomysł bo miałem dużego psa rasy boxer który miał zwykłe legowisko z materiału ale z doświadczenia wiem że nie jest to dobre przynajmniej w przypadku dużego psa.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze rozmiaru tego legowiska dla psiaka.

Dziękuje bardzo z góry.

Konrad

Posted

Szczeniaki maja tendencje do gryzienia wszystkiego a wiklina dodatkowo przyciągnie.Myśle że na początek wystarczy kocyk a jak przestanie gryźc to dopiero kup legowisko.

Posted

Lonka ma rację, wiklina to bardzo zły pomysł, szczególnie dla malucha. Szczerze mówiąc nie jest rozsądne trzymać w czymś takim matkę z dziećmi.... Łóżeczek jest teraz dostatek i shih tzu najbardziej lubią właśnie "materiałowe". Zawsze można wybrać takie, które można najłatwiej uprać i już.

Posted

[quote name='lonka']Absolutnie zadnegowiklinowego legowiska dla szczeniaka shih-tzu.Z materialu może być .szczeniaczek ma sie przezwyczajać do swojego miejsca.[/quote]

Dobrze tylko w jakim rozmiarze najlepiej?

Konrad

Posted

[quote name='kondi133']Dobrze tylko w jakim rozmiarze najlepiej?

Konrad[/quote]Osobiście zawsze kupowałam legowisko jak dla dorosłego shih-tzaczka;)moja najmłodsza dziewczynka bardzo lubiała spać w legowisku razem ze starsza suńka:cool3: I tak jest do tej pory:loveu:

Posted

[quote name='lonka']Osobiście zawsze kupowałam legowisko jak dla dorosłego shih-tzaczka;)moja najmłodsza dziewczynka bardzo lubiała spać w legowisku razem ze starsza suńka:cool3: I tak jest do tej pory:loveu:[/quote]

Czy 60 cm na długość wystaczy a 40 cm na szerokość tak dla samego pieska?

• 3 years later...
Posted

Witam wszystkich! :)

Nie chciałam zaśmiecać forum, dlatego podpinam się pod ten wątek...
Chciałabym zakupić legowisko dla shih tzu, ale nie mogę sie zdecydować- materiałowe, czy też z plastiku. Czy ktoś mógłby podzielić sie opiniami/doświadczeniami dotyczącymi legowisk?

Pozdrawiam :)

Posted

Legowisko z plastiku? Ja bym swojemu takiego nie kupiła. Przecież to twarde takie i nieprzytulne... Chyba, że mu tam nakładziesz jakieś poduszki czy kocyki co by miał mięciutko ;)

Ja mam takie:
[URL]http://www.ubrankadlapsow.com/legowiska/exclusive/legowisko-dla-psa-moro-orchidea.html[/URL]

Wiadomo, że się brudzi ale wystarczy przetrzec mokrą gąbką z mydłem i już :)

Posted

no właśnie to mnie w nim odrzuca, poza tym jest paskudne, ale słyszałam, że praktyczne ;> zastanawiam się nad tym :

[url]http://allegro.pl/legowisko-sztuczny-puch-wroclaw-60-50-podusia-i1288060691.html[/url]

tylko nie wiem który rozmiar, 60x50x20 czy 70x55x25 (wymiary zewn)

Posted

my mamy 80 i jak sie wyciagnie to jest za małe,bo rozmiar zazwyczaj jest podawany zew. wiec im bardziej puchate tym mniej miejsca w srodku.....chociaz legowisko wyglada na "ogromne"....

Posted

Ewa jakbym miala tyle futer to tez by za male bylo ;) my mamy [url]http://allegro.pl/legowisko-fotel-ze-zdejmowanym-pokrowcem-70x50x35-i1293621522.html[/url] i nawet amstaff w nim spi coprawda albo mu sie przod albo tyl miesci;p

• 2 years later...
Posted

Ja mam legowisko przeznaczone dla psów ras średnich - czyli duże. Dla moich dwóch psiaków w sam raz, bo albo jeden się rozłoży na całym, albo we dwójkę się spokojnie zmieszczą - i tak śpią najczęściej :)
Z moimi psami nie jest tak jak z kotami, które wolą mniejsze, psy zazwyczaj na legowiska wnoszą swoje zabawki i razem z tym śpią :) A potem trzeba kupować takie spania, które ledwo się w domu mieszczą :)

• 7 years later...
Posted

Przy wyborze rozmiaru legowiska najważniejszą rzeczą jest zmierzenie naszego pupila. Po zmierzeniu pieska dodajemy ok. 20cm na długość i szerokość i tak otrzymane wartości porównujemy z tabelą rozmiarów producenta. Jeśli rozmiar wypada pomiędzy, to wybieramy większe legowisko. Legowiska z wikliny lub z plastiku nie sprawdzą się w przypadku tej rasy. To delikatne pieski dlatego potrzebują miękkiego i wygodnego posłanka, najlepiej wykonane z bezpiecznych materiałów. Pamiętaj są to rasowe pieski i isnieje duże ryzyko uczulenia. Zapraszam do sklepu BoccaLupo, napewno znajdziesz tutaj coś idealnego dla Twojego pieska:
https://boccalupo.pl/kategoria-produktu/strefa-relaksu/kolekcja-bocca-lupo/