zaba14 Posted January 24, 2004 Posted January 24, 2004 Czy te teriery gubią sierść? jak jest z ich posłuszeństwem ? Quote
Flaire Posted January 25, 2004 Posted January 25, 2004 zaba14, szorstkowłose foxteriery mają typową szorstką sierść, co znaczy, że nie linieją (nie zmieniają sierści sezonowo). Natomiast żeby sierść nie wypadała, muszą być regularnie trymowane - bez trymowania sierść będzie wypadać np. gdy pies się o coś otrze. Jeśli chodzi o posłuszeństwo to też są typowymi terierami - są żywe, niezależne i łatwo się nudzą. Wyszkolenie takiego psa jest wyzwaniem, szczególnie dla nowicjusza. Ale warto je szkolić, bo teriery,w tym foksie, sa wspaniałymi towarzyszami, szczególnie dla dzieci (nie maluchów, ale takich trochę starszych), bo są zawsze chętne do zabawy i nie do zdarcia! Quote
zaba14 Posted January 25, 2004 Author Posted January 25, 2004 Na wczorajszym spacerze spotkałam miłego Pana który ma foxia i chętnie zemną rozmawiał o tych psach, piesiu miał bardzo miłą sierść w dotyku.. taki pluszach i szczerze powiem że ładniej wygląda 'ciut' zarośnięty niż obcięty na krótko i pozostawiony z taką dziwną brodą Wiec pies wymaga konekwetnego wychowania, już od szczeniaka (bo z tego co wiem są strasznie zadziorne?) i zajęcia, czyli może biegac przy rowerze? lubiałby wodę? i dłuuuuugiiee spacery? a jak ze zdrowiem tych psów? są wytrzymałe?? Quote
Mami Posted January 25, 2004 Posted January 25, 2004 Wiec pies wymaga konekwetnego wychowania, już od szczeniaka (bo z tego co wiem są strasznie zadziorne?) i zajęcia, czyli może biegac przy rowerze? lubiałby wodę? i dłuuuuugiiee spacery? a jak ze zdrowiem tych psów? Sa strasznie zadziorne. Zapraszam TUTAJ, gdzie na temat foxikow wypowiada sie dziewczyna, ktora trenowala agility dodam ze odnosila sukcesy. Co prawda jest to odmiana smooth, ale to chyba jeden diabel... :wink: Odnosnie innych sportow - sa rewelacyjne. Chetnie biegaja przy rowerze, wode rowniez lubia - mysliwi uzywaja ich do aportowania ptactwa z wody, choc to psy na dziki :wink: Wytrzymale sa i niezmordowane, czasem wrecz szalone. Foxica znajomego zaganiala krowy. :wink: Quote
zaba14 Posted January 25, 2004 Author Posted January 25, 2004 dzięki za odpowiedz, zaraz przeczytam tamten temat ;) a co do zadziorności to widze często na własne oczy gdy wychodze na pola z psem.. są dwa foxie... i są okropne.. :lol: wyglądają tak jakby chciały mi zjeść rudego.. he ale z tym idzie dać sobie radę? czy fox moze byc chociaz troche łagodniejszy w stosunku do innych psów? Quote
Wind Posted January 25, 2004 Posted January 25, 2004 Mami, Foxy chyba sa na lisy a nie na dziki ;) Zaba, Calkiem dobrze znam jednego foxa o wdziecznym imieniu Susy. Powiem tak, toz to diabelek wcielony a nie pies ;) Wszedzie go pelno, uwielbia biegac, skakac, bawic sie i dominowac inne psy. Straszna z niej zadziora, ale bez jakis drastycznych atakow. Poprostu tak dlugo goni psa, podszczypuje mu zadek i skacze wokol niego, az ten ze zmeczenia i zniechecenia polozy sie brzuszkiem do gory ;) Jej ulubionym towarzyszem jest 11 letni chlopiec, ktory codziennie biega z nia przez dlugie godziny (a latem na dworze sa prawie caly dzien), a jej wciaz malo i malo. Zaznaczam, ze ten maly chlopiec jest wynajeta opiekunka przez wlascicieli Susy, ktorzy nie maja tyle czasu dla psa ile on wymaga. Aha i jeszcze jedno, Susy jako szczeniak gryzla wszystko i kazdego. Dlatego od samego poczatku nalezy temu psu zapewnic wiele ruchu i szkolenie :-) pozdrawiam, Quote
Mami Posted January 25, 2004 Posted January 25, 2004 Foxy chyba sa na lisy a nie na dziki Bede polemizowac! Zdecydowanie dziki. Przynajmniej w Polsce uzywa sie ich do polowan na grubego zwierza. Tak czytalam. Quote
Flaire Posted January 25, 2004 Posted January 25, 2004 Może Was pogodzę: hodowany na lisy (jak sama nazwa wskazuje). Używany do polowania na niemalże wszystko, łącznie z dzikami. A z tym chłopaczkiem, Wind, do opieki nad foksem, to dokładnie tak, jak pisałam: dzieci w tym wieku świetnie się dogadują z foksterierami i to doskonały pomysł, żeby takie dziecko w tym celu zatrudnić, jeśli własnego brak :wink: . Quote
zaba14 Posted January 25, 2004 Author Posted January 25, 2004 dziękuje za odpowiedzi... ;). A co do opieki nad psami przez 'obce' dzieci to popularne.. :lol: sama wyprowadzałam psy sąsiadów i do dziś mają do mnie zaufanie i na mój widok dostają bizka.. ;) Quote
Zielsko Posted January 25, 2004 Posted January 25, 2004 Czesc, Ja dostalam swojego foxia (gladkiego wprawdzie) gdy mialam 10 lat i tak na prawde jesli jest to pierwszy pies w rodzinie, to nie polecam. Skubaniec tak wykorzystywal nas i tak nas sobie poustawial, ze zanim ja sie zorientowalam co sie dzieje, to bylo za pozno... Ale jesli sie do tego podchodzi umiejetnie to wychodza z nich straaasznie fajne psiaki. Jesli chodzi o lnienie to slyszalam o szorciakach, to co zostalo napisane wczesniej, a gladkie sa okropne - wylazi i wbija sie wszedzie. A do wszelkiego rodzaju zabaw sa rewelacyjne.... Pozdrawiam, Zielsko Quote
zaba14 Posted January 25, 2004 Author Posted January 25, 2004 Zielisko słyszałam że Twój foxik biegał jako jedyny w Polsce w agility :o ?? a wiec z tego co sie dowiedziałam są to łądne pieski z wyglądu ale o diabelskim charakterze, wymagą dużo zajęcia, nie są wcale takie łatwe do ułożenia hm.... zastanowie sie zastanowie... :D ale jeszcze nie teraz :P Quote
Zielsko Posted January 26, 2004 Posted January 26, 2004 Owszem to prawda jako jedyny:( A trudne? teraz jak juz wiem jak to sie robi, to wprost wymarzone - zaciete, uparte, szybkie, chetne do pracy.... Pozdrawiam, Zielsko Quote
Recommended Posts