Daria_13 Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 Więc znajomemu urodziły się Spaniele biało czarne i biało rude, nie miał na to wpływu, bo jego leciwy dziadek dopuścił suczkę, potem zmarł, kolega ją przygarnął z niespodzianką, szczeniaki są śliczne,ale niestety bez rodowodu. Chłopak nawet nie chce za nie pieniędzy i chciałby jedną suczkę podarować mnie. Z rodzicami co raz poważniej myślimy o drugim psiaku,ale nie wiem czy spaniel to dobry pomysł, na rasach powiedzmy,że się w miarę znam, aczkolwiek ze spanielami nie obcowałam. Jakie wymagania ma cocer pod względem ruchu? łatwo się go szkoli?jak wygląda pielęgnacja psiaków tej rasy? Ja mogę psiaka wyprowadzać 4x dziennie, z tego jeden spacer wieczorny byłby dłuższy i trwał około 1.5 godziny. Co ile trzeba kąpać te psy? jak wygląda pielęgnacja? Na co należy uważać podczas socjalizacji i szkolenia? słyszałam,że te psiaki często lubią próbować na co sobie mogą pozwolić, szczególnie te złote cocery. ogólnie proszę o jakieś porady, informacje o spanielkach, będę wdzięczna:) Quote
Asia & Ginger Posted February 19, 2012 Posted February 19, 2012 (edited) [quote name='Daria_13']Więc znajomemu urodziły się Spaniele biało czarne i biało rude, nie miał na to wpływu, bo jego leciwy dziadek dopuścił suczkę, potem zmarł, kolega ją przygarnął z niespodzianką, szczeniaki są śliczne,ale niestety bez rodowodu. Chłopak nawet nie chce za nie pieniędzy i chciałby jedną suczkę podarować mnie. Z rodzicami co raz poważniej myślimy o drugim psiaku,ale nie wiem czy spaniel to dobry pomysł, na rasach powiedzmy,że się w miarę znam, aczkolwiek ze spanielami nie obcowałam. Jakie wymagania ma cocer pod względem ruchu? łatwo się go szkoli?jak wygląda pielęgnacja psiaków tej rasy? Ja mogę psiaka wyprowadzać 4x dziennie, z tego jeden spacer wieczorny byłby dłuższy i trwał około 1.5 godziny. Co ile trzeba kąpać te psy? jak wygląda pielęgnacja? Na co należy uważać podczas socjalizacji i szkolenia? słyszałam,że te psiaki często lubią próbować na co sobie mogą pozwolić, szczególnie te złote cocery. ogólnie proszę o jakieś porady, informacje o spanielkach, będę wdzięczna:)[/QUOTE] Szkoda, że nie została podjęta decyzja o uśpieniu ślepego miotu, bezdomniaczków byłoby mniej. Chociaż teraz też nie jest za późno, szczeniaki otwierają oczka około 9 -14 dnia. Domyślam się jednak, że znajomy się na to nie zdecyduje. W takim razie proponuję pomoc w szukaniu domów dla szczeniaków. Proszę o nie wydawanie maluchów rodzinie/znajomym/znajomym znajomych/sąsiadom itp. Chyba, że zgodzą się podpisać umowę z Fundacją, w której będzie zawarty punkt o konieczności sterylizacji i kastracji psiaków w odpowiednim wieku. Inaczej podejrzewam, że osoby, które wezmą szczeniaki będą je dalej rozmażać, "bo suka chociaż raz musi mieć małe", a "pies musi się wyżyć". :shake: Skoro już znajomy zdecyduje się zostawić maluchy, to koniecznie musi iść do weta i dowiedzieć się o terminy odrobaczania i szczepień. Poza tym szczeniorki dobrze jakby były z mamą do 8 tygodnia życia. Proszę o zdjęcia maluchów (razem i każdy szczeniak osobno) i mamy szczeniąt oraz krótki opis ile szczeniąt, jakie płci i kolory. Czy mam szczeniąt zostanie już na stałe u tego znajomego? Może dałby się namówić na sterylizację, żeby w przyszłości nie było znawu takich niespodzianek? A teraz jeśli chodzi o cocker spaniele i czy byłby to odpowiedni pies dla Waszej rodziny, to wrzucę tutaj w punktach taką "burzę mózgów" jaką robiliśmy na forum spanielowym (niektóre punkty mogą się powtarzać): -spaniele są wesołe i żywiołowe -inteligentne -chętnie podejmują każdą aktywność - bardzo przyjacielski i radosny - potrzebuje stałego kontaktu z człowiekiem (absolutnie nie do budy czy kennelu) - wymaga ruchu i zajęcia (znudzony ma milion pomysłów, które niekoniecznie mogą się właścicielowi spodobać) - bardzo pojętny i szybko się uczy - wymaga konsekwentnego, ale łagodnego, wychowania i jasno określonych zasad, których przestrzega cała rodzina - z cockera włos sypie się cały rok (nie każdy pedant to zniesie) - wymaga bardzo systematycznej pielęgnacji -psy wymagajace konsekwentnego wychowania i prowadzenia -wymagajace ruchu- conajmniej godzina dziennie,spisuja sie na torach aglity,w tropieniu,dlugich spacerach -kochajace wspolprace czlowiekiem,bardzo latwo sie ucza,dlugo pamietaja raz nauczonej komendy -pielegnacja wymaga fachowej reki-odpowiednie trymowanie i strzyzenie najlepiej powierzyc osobie "siedzacej "w tej rasie,gubia wlos caly rok do czego trzeba przywyknac -nadajace sie na milego psa rodzinnego-pod warunkiem ze beda madrze prowadzone od malego,spaniel szybko sie uczy ale rowniez zlych nawykow [IMG]http://www.cockerspaniel.webd.pl/images/smiles/oczko.gif[/IMG] -Nie jest uciazliwy w domu,wybiegany spaniel bedzie szczesliwy bedac po prostu z wlascicielem -sa to psy o typie"cienia" trzeba przyzwyczaic sie do chodzenia po domu ze spanielem praktycznie wszedzie [IMG]http://www.cockerspaniel.webd.pl/images/smiles/oczko.gif[/IMG] -nie lubia samotnosci,nie nadaja sie do trzymania na dworze,do pilnowania podworka-one bez ludzi marnieja,tesknia,popadaja w depresje -sa zawsze wesole,pozno dojrzewaja psychicznie,dlugo zachowuja szczeniece wrecz zachowania i ochote do zabawy -latwo ucza sie zycia w stadzie,potrafia tolerowac inne zwierzeta -male rozmiary i slodki wyglad powoduja ze moga zyc zarowno w bloku jak i w domku -bywaja uparte,szczegolnie jesli stwierdza ze cos moze byc po ich mysli a nie wlasciciela -zdarzaja sie osobniki bardziej "dominujace" - szczegolnie w typie rasy ,znany jest rage syndrom -nalezy zwrocic szczegolna uwage na badania rodzicow psa jesli nabywamy szczenie:PRA,FN,dysplazja to takie minimum,spaniele sa predysponowane do chorob oczu,serca oraz dysplazji stawu biodrowego. -baczna uwage nalezy wzrocic na charakter rodzicow szczeniaka jak i zachowanie szczniecia przed zakupem...Zdarza sie lekliwosc i agresja-nie porzadane w tej rasie -piekny wyglad to nie wszystko...spaniel to przede wszystkim pies mysliwski i o tym trzeba pamietac... Ma dosc rozwiniety instynkt tropienia,czasem potrafi "ogluchnac" na wolania,zapach dla niego bedzie nieraz bardziej interesujacy niz smaczki... To pies potrafiacy pracowac na wlasna lape,kochajacy wode-kazda kaluza jest jego [IMG]http://www.cockerspaniel.webd.pl/images/smiles/usmiech.gif[/IMG] Jest to pies aktywny,bardzo inteligentny,potrafiacy sie dostosowac do mieszkania wszedzie pod warunkiem obecnosci czlowieka,mozliwosci ruchu i konsekwentnego wychowania. - Oprócz wysiłku fizycznego, potrzebują pracować umysłowo, uczyć się nowych rzeczy, rozwijać psychicznie, co więcej sprawia im to nieziemską przyjemność, - Dzięki temu, że są nieduże i urocze, stosunkowo łatwiej z nimi wejść do miejsc publicznych jak sklepy, apteki, restauracje, kawiarnie itp. - Uczą się szybko i doskonale zapamiętują raz nabyte umiejętności, - Gdy zasady są dla nich niejasne, potrafią stworzyć własne, tylko sobie zrozumiałe i trzymają się ich z żelazną konsekwencją, - Wyłapuję niuanse i nieścisłości reguł panujących w domu i perfekcyjnie potrafią je wykorzystywać, - Lubią czuć się ważne i doceniane za swoją pracę, - Świetnie czytają nastroje Przewodnika i dostosowują się do nich, - Lubią obserwować otoczenie - pielęgnacja cocker spaniela nie jest skomplikowana aczkolwiek jest konieczna, zaniedbany pies czuje dyskomfort, pomijając już zapach i wnoszenie do domu zanieczyszczeń na kołtunach - do tego nie wolno dopuścić. Jeśli nie potrafisz sam poradzić sobie z groomingiem - musisz liczyć się z wizytami w salonie psiej piękności - jest niezwykle żywym, energicznym i przyjacielskim psem o usposobieniu młodego psiaka - wykazuje duże przywiązanie do właściciela i rodziny - od początku należy określić zasady co mu wolno, a czego nie i ze względu na dużą wrażliwość psa, stosować łagodne metody nauczania - bardzo inteligentny i chętny do szkolenia, dzięki czemu przyswajanie nowych rzeczy nie sprawia mu problemów - spaniela łatwo rozpraszają zapachy z otoczenia, dlatego może mieć problemy z koncentracja podczas szkolenia, a spuszczony ze smyczy, nierzadko ucieka w siną dal za tropem - uwielbia buszowanie w największych gęstwinach, szuwarach i zaroślach, gdzie chowa się zwierzyna - ważne jest, by miał doskonale opanowane przywołanie, tak by spacery dla niego i właściciela były przyjemnością, a nie ciągłym strachem czy wróci, bo gdzieś znowu zniknął w zaroślach lub pobiegł za tropem - nadaje się do trzymania w mieście, nie zajmuje dużo miejsca w małym mieszkaniu, lecz potrzebuje minimum godzinnego aktywnego spaceru, ponieważ mimo że uwielbia domowe pielesze w pościeli, to najbardziej ceni sobie ruch na świeżym powietrzu - cwaniak, każdą niekonsekwencję właściciela potrafią wykorzystać na swoją korzyść - bywa uparty i wykorzystuje to często by osiągnąć to na czym mu zależy, czy to będzie jakiś przysmak czy chęć wskoczenia na kanapę - często ciągnie na smyczy, bo musi wszystko obwąchać - zdarzają się osobniki pilnujące zasobów (jedzenia, zabawek) oraz wykazujące agresję wobec domowników - rozpieszczony i niewychowany cocker spaniel może stać się niezwykle uparty, nieusłuchany i zaborczy Edited February 19, 2012 by Asia & Ginger Quote
Daria_13 Posted February 25, 2012 Author Posted February 25, 2012 O sterylizacji już wie, suczka zostanie poddana zabiegowi, szczeniaki ma już komu oddać, także za pomoc dziękuję:) nie słyszałam o łaciatych spanielach w ogóle... wiem,że są złote, czarne, aczkolwiek o takich jeszcze nie... no chyba,że w przypadku cavalierów. No cóż... myślimy, w marcu idę obejrzeć szczeniaczki, do tego czasu chcę pomyśleć, zastanowić się,aby nie podjąć pochopnej decyzji. Quote
cockermanka Posted February 27, 2012 Posted February 27, 2012 Kolorowe cockery (łaciate, przesiane) mają łagodniejszy charakter od jednomaścistych (choć w przypadku psiaków niewiadomego pochodzenia może być różnie). Dla mnie zawsze nr 1 to biało-czarne :D Quote
Cockermaniaczka Posted March 5, 2012 Posted March 5, 2012 spaniele maja chyba najwiecej umaszczen ze wszystkich ras;D O ile to psy w typie a nie mixy z kundelkiem to mozesz miec calkiem fajnego psa.Wiadomo ze charakteru sie nie przewidzi u takich psow ale moze akurat trafisz na sympatyczne zwierzatko:) Dobrze by bylo pozniej jak podrosnie skontrolowac oczka u okulisty czy nic sie nie dzieje(niestety spaniele maja sklonnosc do chorob oczu) Quote
Recommended Posts