Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Obecnie jestem w 3 klasie gimnazjum. Do tej pory nie wiedziałam kim chciałabym być, po głowie chodziły mi różne myśli... W końcu (z pomocą osób trzecich) doszłam do wniosku że swoją przyszłość chciałabym wiązać z psami i zostać dogoterapeutką. I w związku z tym mam do Was kilka pytań :)
Otóż dowiedziałam się, że jest na Śląsku klasa z profilem kynologicznym, 3h zajęć z psami tygodniowo... Czy do zawodu dogoterapeuty przyda się to? Tzn.wiadomo że zajęcia fajne, interesujące... Ale czy na prawdę są one pomocne w późniejszej pracy? Czy wystarczy iść na zwykłego humana? Nie ukrywając, byłabym w stanie mieszkać w internacie, prawie 800km od domu ale czy jest to warte?
Ponadto- po liceum trzeba iść na pedagogikę. I co dalej? Kursy podyplomowe? A może jest specjalny kierunek na pedagogice?
jak to jest z psami? W jakim wieku pies może już brać udział w zajęciach? Jakie kursy musi przejść? Czy pies który jest dogoterapeutą może brać również udział w zawodach (np.agility)?
Na razie chyba tyle :)
jeśli powtórzyłam któryś temat- z góry przepraszam :)

Posted

przede wszystkim,to samemu trzeba się wykształcić w kierunku pracy z człowiekiem, najczęściej dziećmi i osobami niepełnosprawnymi,
bo kyno/dogoterapia,to nie zawód,chyba,że ktoś ma dużo psów i dużo czasu by im poświęcić, głównie jest to dodatek do pracy,tak by zmotywować dziecko do ćwiczeń, połączyć ze swoją pracą i przede wszystkim oprócz uwielbienia do zwierząt trzeba lubić ludzi,mieć do potrzebujących podejście i chcieć z nimi współpracować, bo to nie tylko szkolenie i zabawa z psem,a przede wszystkim pomoc innym,ale i też rozsądne układanie pracy z psem,tak aby jego nie męczyć,
a z psem można ćwiczyć też inne rzeczy,ale to zależy od psa i jego predyspozycji,nie można go też przeforsować zajęciami,no i takie typowe agillity to jest dość forsujące zajęcie,dla psa i jego stawów,no i też nieraz osoby na torze za bardzo nakręcają psy i to się udziela reszcie,co innego takie luźne szkolenie,a co innego te nakręcenie