Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam 8 msc sukę shih tzu i ona za nic nie chce prosić na dwór. Idzie i po prostu sika na sywan. Karciłam za robienie, chodziłam na częste spacer, chwaliłam na podwórku, zdejmowałam dywany,mam mate i nic nadal sika! Co zrobić? Jak nauczyć zeby sygnalizowała, że chce siku?? Ona nie chce nagród.Mam jeszcze problem ze zjadanioem kup kocich więc jak ktoś może to przy okazji niech napisze jak tego nawyku sie pozbyć (sos chili był próbowany i nic)

Posted

Ja nauczyłam Larę dawać głos na komendę i za każdym razem zanim ją wypuściłam kazałam jej szczekać. Z czasem sama zaczęła podchodzić do drzwi i szczekać. Zawsze nagradzałam smakołykiem za załatwienie się na dworze. Nie karć psa po tym jak się zleje. On nie skojarzy dlaczego został skarcony. Kiedy na twoich oczach sika przerwij jej i od razu na dwór, tam pochwała i smaczek. Piszesz, że nie chce smakołyków. Może spróbuj z lepszymi ? Parówka, kiełbasa, ser żółty.

Rozumiem, że to już czytałaś:
http://www.dogomania.pl/threads/199902-Nauka-czystości

Posted

Też mam podobny problem ze swoim psem. Prawdę mówiąc, to prawdziwa "świnia" i leń! Może wie ktoś jak oduczyć psa sikania w miejsce gdzie śpi?? Ogólnie sika na dworze, ale jak robi się ciemno i trochę zimno, to świntuch leje do budy!

Posted

swan2407 napisał(a):
Ja nauczyłam Larę dawać głos na komendę i za każdym razem zanim ją wypuściłam kazałam jej szczekać. Z czasem sama zaczęła podchodzić do drzwi i szczekać. Kiedy na twoich oczach sika przerwij jej i od razu na dwór, ]

Wielkie łał za sposób, nasza bardzo mało szczeka, więc chyba się nie uda :) ile Lara miała jak udało Ci się tego dokonać?
A co przerywania, to nie takie proste, bo jak leci, to już koniec, do końca musi ;P

Posted

Jakoś koło 4-5 miesięcy. Nie pamiętam dokładnie.
Życzę powodzenia w nauce. ;)

Edit:

Tak akurat lubi ser napewno spróbuje. Ona sika po kryjomu. "Daj głos" umie i zawsze jej kazałam szczekać przy drzwiach i nic przez 5 msc nie nauczyła sie. Jak nie karce to sika jeszcze wiecej a tak nie. Teraz karze jej siedzieć w rym samym pokoju co ja wtedy nie załatwi sie a na noc i jak wychodze lub jestem zajęta to przxywiązuje ją koło posłania.

Szczeka ładnie przy drzwiach? Ja potem zaczęłam z odległości wydawać komendę, czyli widząc, że kręci się koło drzwi każę szczeknąć, pochwała i otwieram drzwi. Sika po kryjomu pewnie dlatego, że boi się kary. Musisz być cierpliwa. Sama miałam problem z Larą jeśli chodzi o załatwianie (kiedy zaczęło się robić zimno i zaczął padać deszcz znowu zaczęła lać w domu) i wiem, że masz już pewnie dość, jednak przy cierpliwości i wytrwałości nauczysz sunię załatwiać się na zewnątrz. Karaniem nauczysz ją tylko załatwiania się po kątach kiedy nie widzisz. Nagradzaj każde załatwienie się na dworze czymś smacznym.