Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='vaness']a co myślałaś , że kundelki są głupie ? kundelki są najmądrzejsze i najszybciej się uczą[/QUOTE]
Co do tego to nie koniecznie się zgodzę :P
Wątpię, czy mądra by była np. jakaś mieszanka yorka, chihuauy czy innych ozdóbek przy np. border collie :D

Posted

[quote name='Misia&Ruby']Co do tego to nie koniecznie się zgodzę :P
Wątpię, czy mądra by była np. jakaś mieszanka yorka, chihuauy czy innych ozdóbek przy np. border collie :D[/QUOTE]

Ja mowie o potencjalnym kundelku z zakręconym ogonkiem :)

Posted

a ja będę bronic mieszanek i kundelków i wszystkich innych... dla mnie każdy pies jest mądry :)
nie tak dawno mieliśmy w schronie mieszańca jorka, który łapał lepiej niż niejeden pies ;) a agility to od razu załapał ;)

Posted

[quote name='paulaa.']A mi się wydaje, że to zależy po prostu od osobnika i tyle. :smile:[/QUOTE]
ja się podpisuję :)
każdy z osobników potrzebuje mniej lub więcej czasu, ale każdy w końcu załapie ;)

Posted

[quote name='vaness']a co myślałaś , że kundelki są głupie ? kundelki są najmądrzejsze i najszybciej się uczą[/QUOTE]
Nie,ale są mądrzejsze rasowce.U mnie raczej nie. Sonie ucze siad ponad rok nic nie umie co jej uczyłam.A Jessy raz pokazać i już umie.I takie inne rzeczy.Cockerki się szybciej uczą i pudle.

Posted

[quote name='paulaa.']A mi się wydaje, że to zależy po prostu od osobnika i tyle. :smile:[/QUOTE]

I od właściciela też ;)

[quote name='KasiaJessy']Nie,ale są mądrzejsze rasowce.U mnie raczej nie. Sonie ucze siad ponad rok nic nie umie co jej uczyłam.A Jessy raz pokazać i już umie.I takie inne rzeczy.Cockerki się szybciej uczą i pudle.[/QUOTE]

A czy Jessy to też nie jest kundelek?

Posted

no ja że cockery się szybko uczą bym nie powiedziała :) znam sporo przykładów co się nie chcą uczyć ;)
a resztę popieram , zależy od osobnika :)

Posted

A ja niestety muszę się nie zgodzić z tym, że niektórych psów nie da się nauczyć... Przynajmniej w schronisku jeszcze takiego przypadku nie było, a wyszkoliliśmy już ponad 100 psiaków. Także 2 głuche starowinki, choć w ich przypadku nauka szła znacznie wolniej... ale nawet one poradziły sobie na egzaminie ;)
Oczywiście, są rasy łatwiej się uczące (pierwsza trójka to bordery, pudle i chyba ONki) oraz takie 'łosie', co potrzebują więcej czasu :lol: I wśród tych ras (i bezras ;)) każdy pies ma inną zdolność do uczenia się :)
No i oczywiście wiele zależy od umiejętności trenera :)

Vaness, dodaj jakieś zdjęcia, a nie pozwalasz na taki off w Toffilandii :eviltong:

Posted

Kamilka to psy z waszego schroniska muszą zdawać jakieś testy czy ja źle zrozumiałam?

I zgadzam się z tobą :) Jednym psom z łatwością przychodzi nauka, a innym troszkę trudniej :)

Posted

[quote name='kamilka91']A ja niestety muszę się nie zgodzić z tym, że niektórych psów nie da się nauczyć... Przynajmniej w schronisku jeszcze takiego przypadku nie było, a wyszkoliliśmy już ponad 100 psiaków. Także 2 głuche starowinki, choć w ich przypadku nauka szła znacznie wolniej... ale nawet one poradziły sobie na egzaminie ;)
Oczywiście, są rasy łatwiej się uczące (pierwsza trójka to bordery, pudle i chyba ONki) oraz takie 'łosie', co potrzebują więcej czasu :lol: I wśród tych ras (i bezras ;)) każdy pies ma inną zdolność do uczenia się :)
No i oczywiście wiele zależy od umiejętności trenera :)

Vaness, dodaj jakieś zdjęcia, a nie pozwalasz na taki off w Toffilandii :eviltong:[/QUOTE]

Kamilka ! ja dodaję częściej niż ty :D
nie mam teraz żadnego :D

Posted

[quote name='Paula03']Kamilka to psy z waszego schroniska muszą zdawać jakieś testy czy ja źle zrozumiałam?

I zgadzam się z tobą :) Jednym psom z łatwością przychodzi nauka, a innym troszkę trudniej :)[/QUOTE]

to mój zalicza się do 3 grupy : psy nie chcące się uczyć , obrażone i bardzo uparte :D

Posted

[quote name='Paula03']Kamilka to psy z waszego schroniska muszą zdawać jakieś testy czy ja źle zrozumiałam?[/QUOTE]
Każdy pies, który jest przez nas wyszkolony, zdaje egzamin, który obejmuje: socjalizację z człowiekiem, siad przez 10s, waruj przez 10s, przychodzenie na zawołanie, chodzenie na luźnej smyczy oraz sztuczkę. ;)
[quote name='vaness']Kamilka ! ja dodaję częściej niż ty :D
nie mam teraz żadnego :D[/QUOTE]
No to co. Ale u mnie jest cicho, a u Ciebie większy ruch niż jakbyś dodała zdjęcia :lol:
[quote name='vaness']to mój zalicza się do 3 grupy : psy nie chcące się uczyć , obrażone i bardzo uparte :D[/QUOTE]
No to jest wyjatkiem potwierdzającym regułę :D albo ma leniwą pańcię :diabloti:

Posted

[quote name='kamilka91']Każdy pies, który jest przez nas wyszkolony, zdaje egzamin, który obejmuje: socjalizację z człowiekiem, siad przez 10s, waruj przez 10s, przychodzenie na zawołanie, chodzenie na luźnej smyczy oraz sztuczkę. ;)

No to co. Ale u mnie jest cicho, a u Ciebie większy ruch niż jakbyś dodała zdjęcia :lol:

No to jest wyjatkiem potwierdzającym regułę :D albo ma leniwą pańcię :diabloti:[/QUOTE]

e tamm ruchu aż takiego nie ma ;)
pańcia by go z chęcią uczyła , ale jak on jak debil się na mnie patrzy i pomrukuje to mi się odechciewa :D bym go jeszcze z nerwów udusiła :)
podstawy chłop zna i to się liczy :D

Posted

[quote name='vaness']to mój zalicza się do 3 grupy : psy nie chcące się uczyć , obrażone i bardzo uparte :D[/QUOTE]

Haha, jakbym czytała o Ruby :lol:
Dla niej nauka to najgorsza kara :D Co innego powtarzanie sztuczek, które już umie, ale też nie zrobi ich wiele razy pod rząd :D
Choć kiedyś się chętnie uczyła...

Posted

[quote name='KasiaJessy']Jessy jest w typie cocker spaniela ang.A co?[/QUOTE]

Czyli również jest kundelkiem :)
Bo z twojej wiadomości zrozumiałam, że tylko Sonia jest kundelkiem, a zdawało mi się, że obie są :)

Posted

[quote name='Paula03']Czyli również jest kundelkiem :)
Bo z twojej wiadomości zrozumiałam, że tylko Sonia jest kundelkiem, a zdawało mi się, że obie są :)[/QUOTE]
Raczej nie ale można tak powiedzieć.Sonia jest kundlem a jessy ...A o brutuska sie nie za pytasz?:(A Twój to kundelek?A jak mozna zrobic rodowód?gdzie?

Posted

[quote name='KasiaJessy']Raczej nie ale można tak powiedzieć.Sonia jest kundlem a jessy ...A Twój to kundelek?A jak mozna zrobic rodowód?gdzie?[/QUOTE]

Raczej tak :)
Tak ja mam kundelka :)
Żeby zrobić rodowód trzeba mieć psa z hodowli zarejestrowanej w związku kynologicznym :)
Hodowla rejestruje miot, razem z psem daje metrykę na podstawie, której możesz sobie potem wyrobić rodowód :)
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam :)

Posted

[quote name='Paula03']Raczej tak :)
Tak ja mam kundelka :)
Żeby zrobić rodowód trzeba mieć psa z hodowli zarejestrowanej w związku kynologicznym :)
Hodowla rejestruje miot, razem z psem daje metrykę na podstawie, której możesz sobie potem wyrobić rodowód :)
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam :)[/QUOTE]
Aha:)Podobnego troszeczkę do owczarka niemieckiego ?Nie raczej nie.A nie zapytasz sie o brutusa?:(

Posted

[quote name='KasiaJessy']Aha:)Podobnego troszeczkę do owczarka niemieckiego ?Nie raczej nie.A nie zapytasz sie o brutusa?:([/QUOTE]

A kim był Brutus?
Czy ja wiem czy podobnego, sporo osób mi tak mówi, ale to chyba przez to jej umaszczenie :)
Na spacerach często małe dzieci mówią "Zobac mamo owcalek" Albo "ale duuuzy wilk" ;)
Jak dla mnie to kundelek :) Podobnie jak twoja Sonia i Jessy :)