shila1404 Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 witam bardzo bym chciała wybrac sie na krycie swojej suni do Wilna i mam wiele pytan moze ktos pomoze :D - czy powinnam miec karte krycia polska czy litewska ? - w jakim jezyku powinna byc podpisana umowa ? -czy wszystkie zasady sa takie jak przy kryciu w polsce ? moze ktos byl juz na kryciu na litwie jakie zasady panuja na granicy jakie dokumenty musze miec dla siebie i psa ? na co powinnam sie przygotowac ? Bardzo prosze o rady i cenne wskazowki :) Quote
Alojzyna Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Ja wiele razy kryłam poza granicami (Słowacja, Niemcy, Francja, Węgry) i za każdym razem wypełniałam naszą polską kartę krycia. Na wyjazd z psem w granicach Unii (a Litwa należy do Unii) wystarczy paszport dla psa - choć nigdy się nie zdarzyło, by ktoś mi go sprawdzał (przecież nie ma kontroli granicznej). Dla właściciela reproduktora zawsze biorę z sobą komplet kopii dokumentów suki (rodowodu i wszystkich dyplomów potwierdzających osiagnięcia i badania). Tego samego żądam w zamian. Formalnej umowy krycia nigdy nie sporządzaliśmy, bo wszystkie warunki krycia uzgodnione były mailowo i w razie czego to one są dokumentem (ile kosztuje krycie, postępowanie przy pustym kryciu itp.). Quote
shila1404 Posted November 11, 2011 Author Posted November 11, 2011 a jesli rozliczenie ma nastapic po urodzeniu szczeniat to tez nie sporzadza sie umowy ? Quote
Alojzyna Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 ja zawsze płaciłam przy kryciu :p w twoim przypadku, ponieważ to ty będziesz dłużnikiem, umowę i jej warunki powinien przygotować właściciel reproduktora :lol: najlepiej w języku zrozumiałym obu stron, wcześniej powinien ci przesłać mailem taką umowę w celu zaakceptowania jej warunków Moim zdaniem najważniejsze jest [B]zaufanie[/B], bo tak naprawdę nie ma żadnych możliwości wyegzekwowania takiej umowy. Zdarzyło mi się raz puste zagraniczne krycie i raz jeden maluszek w miocie (na dodatek nie przeżył porodu) i nie było problemu z kolejnymi darmowym kryciem, pomimo, że ustalenia były wyłącznie ustne. Quote
shila1404 Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 wiem ze zaufanie sie najwazniejsze tylko zawsze jesli sie jedzie do kogos kryc pierwszy raz i to do innego panstwa a na dodatek mamy sie porozumiemiewac w jezyku rosyjskim ktorego ja badzo biegle nie znam boje sie ze nie wszystko bedzie dobrze wyjasnione . w polsce bylo latwiej :) Quote
Alojzyna Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 oj, nie przesadzaj ;) byłam na kryciu u Węgrów, którzy oprócz węgierskiego i kilku słów po angielsku nie mówili w żadnym europejskim języku... warunki krycia uzgodnililiśmy mailowo po angielsku (ktoś im tłumaczył) a na miejscu spędziliśmy naprawdę udany wieczór (po kryciu) :evil_lol::p:lol: wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki... na pewno się dogadacie ;) Quote
shila1404 Posted November 13, 2011 Author Posted November 13, 2011 mam taka nadzieje :) teraz wszystko zalezy od suni . dzieki za informacje a w przyszlym roku planuje zakup stafika wiec sie odezwe do was jak Dżuma bedzie miala szczenieta :) pozdrawiam Quote
Recommended Posts