Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
bardzo bym chciała wybrac sie na krycie swojej suni do Wilna i mam wiele pytan
moze ktos pomoze :D
- czy powinnam miec karte krycia polska czy litewska ?
- w jakim jezyku powinna byc podpisana umowa ?
-czy wszystkie zasady sa takie jak przy kryciu w polsce ?
moze ktos byl juz na kryciu na litwie jakie zasady panuja na granicy jakie dokumenty musze miec dla siebie i psa ?
na co powinnam sie przygotowac ?
Bardzo prosze o rady i cenne wskazowki :)

Posted

Ja wiele razy kryłam poza granicami (Słowacja, Niemcy, Francja, Węgry) i za każdym razem wypełniałam naszą polską kartę krycia. Na wyjazd z psem w granicach Unii (a Litwa należy do Unii) wystarczy paszport dla psa - choć nigdy się nie zdarzyło, by ktoś mi go sprawdzał (przecież nie ma kontroli granicznej). Dla właściciela reproduktora zawsze biorę z sobą komplet kopii dokumentów suki (rodowodu i wszystkich dyplomów potwierdzających osiagnięcia i badania). Tego samego żądam w zamian.
Formalnej umowy krycia nigdy nie sporządzaliśmy, bo wszystkie warunki krycia uzgodnione były mailowo i w razie czego to one są dokumentem (ile kosztuje krycie, postępowanie przy pustym kryciu itp.).

Posted

ja zawsze płaciłam przy kryciu :p

w twoim przypadku, ponieważ to ty będziesz dłużnikiem, umowę i jej warunki powinien przygotować właściciel reproduktora :lol: najlepiej w języku zrozumiałym obu stron,
wcześniej powinien ci przesłać mailem taką umowę w celu zaakceptowania jej warunków

Moim zdaniem najważniejsze jest [B]zaufanie[/B], bo tak naprawdę nie ma żadnych możliwości wyegzekwowania takiej umowy. Zdarzyło mi się raz puste zagraniczne krycie i raz jeden maluszek w miocie (na dodatek nie przeżył porodu) i nie było problemu z kolejnymi darmowym kryciem, pomimo, że ustalenia były wyłącznie ustne.

Posted

wiem ze zaufanie sie najwazniejsze tylko zawsze jesli sie jedzie do kogos kryc pierwszy raz i to do innego panstwa a na dodatek mamy sie porozumiemiewac w jezyku rosyjskim ktorego ja badzo biegle nie znam boje sie ze nie wszystko bedzie dobrze wyjasnione . w polsce bylo latwiej :)

Posted

oj, nie przesadzaj ;) byłam na kryciu u Węgrów, którzy oprócz węgierskiego i kilku słów po angielsku nie mówili w żadnym europejskim języku...
warunki krycia uzgodnililiśmy mailowo po angielsku (ktoś im tłumaczył) a na miejscu spędziliśmy naprawdę udany wieczór (po kryciu) :evil_lol::p:lol: wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki...

na pewno się dogadacie ;)

Posted

mam taka nadzieje :)
teraz wszystko zalezy od suni . dzieki za informacje a w przyszlym roku planuje zakup stafika wiec sie odezwe do was jak Dżuma bedzie miala szczenieta :)
pozdrawiam