reksio_cwaniak Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 Zwracam się teraz do doświadczonych hodowców miniatur o poradę jakie przyjąć kryteria w wyborze szczeniaka którego chcę zostawić sobie. Ponieważ jest to mój pierwszy miot sznaucerów nie mam w tej kwestii wyrobionego smaku. W miocie pozostały mi jeszcze dwie suczki i piesek. Jedna suczka na pewno zostanie , ale są tak różne że nie mam pojęcia która. Jedna jest filigranowa krótka z długą szyją i załamanymi tuż nad głową uszami , druga zaś mocnej budowy większa od psa o idealnie prostym ogonku i mocno przylegającymi (kłapniętymi) uszami. Postawę mają mniej więcej jednakową. Według groomera ta mniejsza ma lepszy do trymowania włos. Proszę doradźcie coś !!!!! A cha mają 12 tygodni. :x-mas: Quote
marisia Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 [quote name='reksio_cwaniak'] Proszę doradźcie coś !!!!! A cha mają 12 tygodni. :x-mas: A możesz wstawić zdjęcia – najlepiej w postawie wystawowej. Ja wprawdzie w wyborze miniatur nie mam doświadczenia, ale może inni się odezwą. Zdjęcia byłyby pomocne :lol: . Quote
bill Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 [LEFT]Co do wyboru szczeniaka nie jestem wielkim hodowcom,nie miałem miotu sznaucerów u siebie, ale miałem okazje ogladnąć sporo miotów u innych, nie tylko w Polsce. Wstaw zdjecia bedzie mozna coś lepiej powiedziec, jednak tez nie duzo, maluchy maja sporo włosa i jak odpowiednio uczeszesz napuszysz i ustawisz to w tym wieku prawie kazdy maluch bedzie miał dobrą postawe. Nie ma to jak ocena w realu.Dla mnie najwazniejsze sa 3 kryteria jezeli ma to być suczka wystawowa: Po pierwsze ocena w statyce i to co najwazniejsze dokladnie rekami,ogladaj szczeniaka z poziomu ziemi lub stołu, oceń proporcje ogólne,im krótrzy tym leprzy, ocen długośc konczyn w stosunku do głebokości klatki piersiowej, sprawdz czy wszytkie konczyny sa równoległe czy łokcie przednich kończyn przylegaja do klatki piersiowej,czy łapa jest zawrta i czy nadgarstki nie schodza sie do srodka wybierz tą z grzbietem idealnie prostym z dobrze zaznaczonym kłębem (postaw szczeniaka swobodnie nie ustawiaj i nie wyciagaj go, oceń grzbiet jak stoji naturalnie) Nastepnie oceń kątowanie kończyn przednich i tylnych, osadzenie szyji i odpowiednie ustawienie łopatek. Wszelkich detalów do oceny u malucha jest mnóstwo nie bede sie tu rospisywał o reszcie poprostu ocen kazdą z suczek wg wzorca. Wspomne tutaj jeszcze o głowie tzn o jej proporcjach powinna być długa, dośc wąska, długość głowy od czubka nosa do guza potylicznego powinna stanowic połowe długości grzbietu. Długosc czaszki w stosunku do długości kufy powinna byc w proporcji 2do 3. Kufa ma byc zakonczona w postaci scietego klina nigdy szpiczasta. Wg moich obserwacji najlepiej ocenia sie anatomie szczeniaka po urodzeniu ( ogólnie proporcje i głowe) i około 7 do 8 tyg potem szczenie zaczyna gwałtownie rosnąc i zaburzaja sie wszelkie prametry i trudno to ocenic jak bedzie wygladało to u dorosłego psa. Po drugie dla mnie najważniejszy jest ruch lekki spreżysty z dobrym wykrokiem i idealnie równolegle prowadzonymi kończynami co jest odzwierciedleniem dobrego kontowania i poprawnej budowy. Po trzecie jeżeli ma to być suczka wystawowa to nie bagatelnym detalem jest szata, ja wole szczeniaka który ma wiecej sierści ale nie moze ona być skrajnie miekka, napisąłaś ze groomer powiedział ze mniejsza bedzie miała leprza szate do trymowania( zalerzy jak leprza czy dlatego ze jest jej mniej czy dlatego ze ma twardszy włos?) Ja wybrał bym sucze która ma leprzy temperament tylko takie psy nadaja sie na wystawy, jezeli któraś jest bardziej płochliwa lub sie bardziej boji nie bedzie z niej gwiazda wystawowa. Mam doświadczenie w wystawianu psów innej rasy i zawsze wolałbym wybrać szczeniaka bardziej domiunujacego niz płochliwego i przesadnie uległego o podobnej anatomii. Tutaj przydaja sie testy dla szczenią lub poprosu ciagła obserwacja. Ogladjać niektóre mioty po parogodzinnym obserwowaniu ich mozna z łatwoscią wyłowic takich małych show menów idealnych na wystawy. To tyle odemnie pozdrawiam [/LEFT] Quote
reksio_cwaniak Posted December 13, 2006 Author Posted December 13, 2006 Dziękuję Bill za zasygnalizowanie istotnych elementów budowy szczeniąt . Przyjrzę się według twoich wskazówek i napiszę wnioski. Quote
Recommended Posts