Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
Mam pytanie. Jestem właścicielką młodej weściczki, mam w planach drugiego psa. Co prawda nie teraz, ale zależy mi, żeby podjąć dobrą decyzję odnośnie rasy. Dlatego dużo czytam i staram się dowiedzieć jak najwięcej na temat psów, które mi się podobają.
Bardzo spodobały mi się foksy (wizualnie, o charakterze jeszcze nie mam wyrobionego zdania, bo nie miałam okazji spotkać się z foksem na żywo). I tu pojawia się problem - z tego co czytam foksteriery często są agresywne wobec innych psów i zastanawiam się czy w ogóle istnieje taka możliwość aby w jednym domu mieszkał west i foksterier. Dodam, że foks też na pewno byłby suczką.
I jeżeli mieliście do czynienia z welsh terrierem lub airedale terrierami to powiedzcie czy z nimi też są takie problemy?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

• 1 month later...
Posted

Witam. Mam w domu psa Jaggteriera lat 12 i suczkę z adopcji foksteriera lat 6. Pieski bardzo się z sobą zgadzają. Czasami Foksa chce dominować nad psem Jaggterrierem i to jej się udaje, bo pies jej ustępuje. Nie wiem jak to by było gdyby w domu były dwie suki. Chyba to zależy od wieku piesków. Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam dwie foksice jak wiesz ;) Jedna 8 lat, druga 4. Pół roku temu wystąpił mega problem, zaczęły się gryźć.. Do tamtej pory było zawsze wszystko ok. Moja młodsza-Lara jest bardziej 'foksowa' tzn uparta, zadziorna i potrafi dominować i pokazać zęby. Lovi jest zawsze i od zawsze ;) uległa i spokojniejsza.
Problemem jest to że po pierwsze są to dwie suki, po drugie teriery. Lovi była kilka lat temu wysterylizowana, z Lara jakoś zwlekaliśmy nie wiem po co i się jazda zaczęła po cieczce w grudniu. W lutym też została wycięta i to bardzo pomogło.
Wszystko zależy od tego na jakiego psa, o jakim usposobieniu trafisz. Ja choć mam dwie foksterierki każda z nich jest inna. Mają takie same instynkty myśliwskie i podobne zachowania ale różnią się od siebie w dużym stopniu.
Moim zdaniem west i foks zgodzą się, pod warunkiem że Twoja sunia dobrze zaakceptuje szczeniaka, i od początku będziesz je ze sobą socjalizować. W przypadku terierów nie można dopuścic do rozpieszczenia psa itp sytuacji. Mocne zasady i granice są jak najbardziej na miejscu, dyscyplina i jeszcze raz dyscyplina.
U mnie było trochę 'za luźno'. Lara była rozpieszczona przez moją rodzinkę co oczywiście było błędem.
Na szczęście wszystko jakoś w miarę szybko udało mi się uspokoić i doprowadzić do normalności, a już na prawdę nie wiedzieliśmy co robić i czy nie szukać domu jednej z nich (aa aż nie mogę o tym myśleć.. )
Myślę, że sterylizacja obydwu suczek jest dobrym rozwiązaniem żeby uniknąć naturalnych w psim świecie konfliktów z tym związanych.
Jakbyś miała jeszcze jakieś konkretne pytania to pisz jeśli będę potrafiła to odpowiem :)