Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam ! jestem tu nowa, więc nie bardzo się orientuję, ale może lepiej będzie jak od razu przejdę do problemu. Ponad dwa tygodnie temu po raz pierwszy udałam się z moim psiakiem do weta, problemem było przewracane się i ogólne spowolnienie ruchów psa, brak chęci do zabawy, coraz słabsza reakcja na wszystko. Weterynarz zrobił badania, dał kroplowkę i wysłał do domu, na drugi dzien okazało się, że z krwią wszystko wporządku, a przyczyna osłabienia psa nadal była nieznana, co najgorsze, z dnia na dzień piesek miał większe problemy z ruchem. Zmiana weta. Kolejny podejrzewał problemy z układem nerwowym lub bolerioze, 1,5 tyg jeżdżenia na zastrzyki początkowo przyniosły poprawę, jednak wciąż nie był to mój stary piesek. I nagle od nowa, straszne problemy z chodzeniem, a nawet z wstawaniem. Ciągle przewracanie się, problemy z piciem wody, jedzeniem, gryzieniem. Zmienilam weterynarza na kolejnego, tym razem poza miastem.. i ten od razu go zdiagnozował : Zanik mięśni. Stan kiepski, bo podobno nie których już prawie nie ma. od 4 dni podaje mu lekarstwa, jednak poprawy żadnej nie widzę. w piątek kupie jeszcze HMB. PYTANIE , ile jest szans na calkowity powrót do zdrowia ? ile trwa leczenie ? i ogólnie co dalej ? :(

Posted

ile ma lat,i jakie leki dostawał.zanik mięsni mozna tylko opóznić nie powstrzymać(jeśli w ogóle to zanik mięśni,bo na jakiej podstawie postawił dignoze

Posted

Pies ma prawie 9 lat. Jest w na prawdę złym stanie.. Wet go dotknął i odrazu stwierdził, że pies praktycznie nie posiada mięśni wzdłuż kręgosłupa, później dotknął łapy i również ta sama opinia. plus badania krwi, prześwietlenia i usg - które wykazały, że pies jest "zdrowy", poza problemami z wątroba, spowodowanymi podawaniem leków, badania krwi z przed 2 tyg były podobno bardzo dobre..

Aktualnie dostaje : Amoksiklav, Encorton, BioProtect i Hepatiale Forte

P.S przepraszam za błędy, ale nie mam w tej chwili głowy do sprawdzania tego co piszę i w jaki sposób.

Posted

a czy na głowie też ma mięśnie w zaniku?a jak wygląda zadek psiaka,czy jest węższy niż klatka piersiowa?p.s,dobrze napisałaś;)można podawać hmb przy zaniku mięśni-polecany szczególnie dla starszych psów.ja stosowałam w proszku dog vital,tyle że diabelsko drogi

Posted

na głowie również niestety. Tak, jest znacznie węższy, jak nigdy :( HMB zacznę podawać od jutra, kurcze, moge mu jeszcze jakos pomóc ?:(

P.S jeszcze 1.5 miesiąca temu piesek bawił się, skakał, miał na prawdę dużo sily.. czy to możliwe , że w tak krótkim czasie doszło do takiego stanu u zwierzaka?

Posted

prócz hmb.możesz co najwyżej(ale porozmawiał z wetem prowadzącym o tym)jeszcze nivalin na poprawienie przewodnictwa nerwowego i karsivan(tylko kurde ceny jak z kosmosu)

Posted

Byłam dzisiaj u weta, z psem jest znacznie gorzej, teraz również ma problemy z wątrobą i sercem. prawdopodobnie przyczyną był układ nerwowy.. sama już nie wiem. ten tydzien ma dostawać leki, jeśli nic nie pomogą, trzeba będzie zakonczyc leczenie :(

Posted

piesek zdechl mi dzisiaj w nocy :( ostatnie lekarstwa jakie dostał to Encorton 20mg - 2 tabletki. pies wazyl 14 kg, czy moglobyc to przedawkowanie ? juz nie wiem co myslec..

Posted

on dostawał dwa razy dziennie po 1.5 tabletki, wczoraj kazano mi zwiększyć na 2 i na noc tak właśnie mu dałam, rano piesek sie nie obudził.. dziękuję gryf za wszystkie odpowiedzi, więcej i tak nic juz nie zrobię :( pozdrawiam !