karinczys Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Witam ! jestem tu nowa, więc nie bardzo się orientuję, ale może lepiej będzie jak od razu przejdę do problemu. Ponad dwa tygodnie temu po raz pierwszy udałam się z moim psiakiem do weta, problemem było przewracane się i ogólne spowolnienie ruchów psa, brak chęci do zabawy, coraz słabsza reakcja na wszystko. Weterynarz zrobił badania, dał kroplowkę i wysłał do domu, na drugi dzien okazało się, że z krwią wszystko wporządku, a przyczyna osłabienia psa nadal była nieznana, co najgorsze, z dnia na dzień piesek miał większe problemy z ruchem. Zmiana weta. Kolejny podejrzewał problemy z układem nerwowym lub bolerioze, 1,5 tyg jeżdżenia na zastrzyki początkowo przyniosły poprawę, jednak wciąż nie był to mój stary piesek. I nagle od nowa, straszne problemy z chodzeniem, a nawet z wstawaniem. Ciągle przewracanie się, problemy z piciem wody, jedzeniem, gryzieniem. Zmienilam weterynarza na kolejnego, tym razem poza miastem.. i ten od razu go zdiagnozował : Zanik mięśni. Stan kiepski, bo podobno nie których już prawie nie ma. od 4 dni podaje mu lekarstwa, jednak poprawy żadnej nie widzę. w piątek kupie jeszcze HMB. PYTANIE , ile jest szans na calkowity powrót do zdrowia ? ile trwa leczenie ? i ogólnie co dalej ? :( Quote
gryf80 Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 ile ma lat,i jakie leki dostawał.zanik mięsni mozna tylko opóznić nie powstrzymać(jeśli w ogóle to zanik mięśni,bo na jakiej podstawie postawił dignoze Quote
karinczys Posted July 20, 2011 Author Posted July 20, 2011 Pies ma prawie 9 lat. Jest w na prawdę złym stanie.. Wet go dotknął i odrazu stwierdził, że pies praktycznie nie posiada mięśni wzdłuż kręgosłupa, później dotknął łapy i również ta sama opinia. plus badania krwi, prześwietlenia i usg - które wykazały, że pies jest "zdrowy", poza problemami z wątroba, spowodowanymi podawaniem leków, badania krwi z przed 2 tyg były podobno bardzo dobre.. Aktualnie dostaje : Amoksiklav, Encorton, BioProtect i Hepatiale Forte P.S przepraszam za błędy, ale nie mam w tej chwili głowy do sprawdzania tego co piszę i w jaki sposób. Quote
gryf80 Posted July 21, 2011 Posted July 21, 2011 a czy na głowie też ma mięśnie w zaniku?a jak wygląda zadek psiaka,czy jest węższy niż klatka piersiowa?p.s,dobrze napisałaś;)można podawać hmb przy zaniku mięśni-polecany szczególnie dla starszych psów.ja stosowałam w proszku dog vital,tyle że diabelsko drogi Quote
karinczys Posted July 21, 2011 Author Posted July 21, 2011 na głowie również niestety. Tak, jest znacznie węższy, jak nigdy :( HMB zacznę podawać od jutra, kurcze, moge mu jeszcze jakos pomóc ?:( P.S jeszcze 1.5 miesiąca temu piesek bawił się, skakał, miał na prawdę dużo sily.. czy to możliwe , że w tak krótkim czasie doszło do takiego stanu u zwierzaka? Quote
gryf80 Posted July 21, 2011 Posted July 21, 2011 prócz hmb.możesz co najwyżej(ale porozmawiał z wetem prowadzącym o tym)jeszcze nivalin na poprawienie przewodnictwa nerwowego i karsivan(tylko kurde ceny jak z kosmosu) Quote
karinczys Posted July 21, 2011 Author Posted July 21, 2011 generalnie ceny w tej chwili nie są ważne, porozmawiam z wetem :) Quote
karinczys Posted July 22, 2011 Author Posted July 22, 2011 Byłam dzisiaj u weta, z psem jest znacznie gorzej, teraz również ma problemy z wątrobą i sercem. prawdopodobnie przyczyną był układ nerwowy.. sama już nie wiem. ten tydzien ma dostawać leki, jeśli nic nie pomogą, trzeba będzie zakonczyc leczenie :( Quote
gryf80 Posted July 22, 2011 Posted July 22, 2011 karin,a co dostał teraz,jakie leki?b12 z nivalinem potrafią zdziałać cuda Quote
karinczys Posted July 23, 2011 Author Posted July 23, 2011 piesek zdechl mi dzisiaj w nocy :( ostatnie lekarstwa jakie dostał to Encorton 20mg - 2 tabletki. pies wazyl 14 kg, czy moglobyc to przedawkowanie ? juz nie wiem co myslec.. Quote
gryf80 Posted July 23, 2011 Posted July 23, 2011 moim zdanim powinien dostać dobowo nie więcej niż niecałą tabl. współczuje Quote
Cockermaniaczka Posted July 23, 2011 Posted July 23, 2011 przykre ale stan psa chyba byl juz tak zly ze tak to sie musialo zakonczyc:( Od przedawkowania by sie raczej zatrul ale moze nie koniecznie umarl od razu... Quote
karinczys Posted July 23, 2011 Author Posted July 23, 2011 on dostawał dwa razy dziennie po 1.5 tabletki, wczoraj kazano mi zwiększyć na 2 i na noc tak właśnie mu dałam, rano piesek sie nie obudził.. dziękuję gryf za wszystkie odpowiedzi, więcej i tak nic juz nie zrobię :( pozdrawiam ! Quote
Recommended Posts