ajlii Posted July 6, 2011 Posted July 6, 2011 Potrzebujemy pomocy dla psiaka z problemami neurologicznymi objawiającymi się atakami padaczkowymi (prawdopodobnie po zapaleniu mózgu). Pies jest pod opieką neurologa z Warszawy, ale nie jestem w stanie go ciągać 150 km gdy wchodzi w kaskadowe ataki. Potrzebuje weterynarza do kontroli leczenia i pomocy psu w razie kolejnego cyklu. Szukam weterynarza przede wszystkim w Łodzi, ale też w innym miejscowościach na wschód od Łodzi. Jeśli ktoś ma namiary na takiego weterynarza - bardzo prosze o kontakt na pw. Quote
kasia i PePe Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 hej, też szukam neurologa, do Warszawy mamy najbliżej, czy możesz nam kogoś polecić (pilne:( ) i gdybyś mogła kilka słów o kaskadowych atakach padaczkowych od 4 dni Leika ma napady co, dwie, trzy godziny (nikt nie może tego zdiagnozować) jedną z przyczyn wykluczenia padaczki - chociaż większość objawów jest padaczkowych, jest to, że ataki pojawiły się nagle i trwają nieprzerwanie 4 dobę. Luminal srednio pomaga:( Quote
ajlii Posted August 29, 2011 Author Posted August 29, 2011 My jeździliśmy do dr Olkowskiego (Milanówek k. Warszawy). W Warszawie polecili nam też dr Lenarcika, ale nie byliśmy. Na szybko, szczególnie w kwestii zmiany leków jeśli nie pomaga luminal, to poleciłabym Ci też dr Puławskiego z Hematowetu. Kaskadowe ataki wyglądają tak, że Morcio miał ataki co 2 godziny (prawie co do minuty). Jak wszedł w taki "rytm" to po kilka-kilkanaście razy na dobę w równych odstępach. Czasem kilka godzin przerwy i znów taki sam schemat. Później miał też inny schemat ataków - co kilka godzin wchodził w ataki co 15 minut. Powtarzały się tak 3-4 ataki, i znów kilka godzin przerwy. Pies był później potwornie wymęczony... U Morka świetnie sprawdził się, prócz luminalu, także bromek potasu. Przepisał go dr Olkowski i mam wrażenie że póki Morek ma pewne nasycenie organizmu tym lekiem, to ataków nie ma. Ale to tylko moja obserwacja. No i wiadomo, padaczka ma różne przyczyny. Quote
kasia i PePe Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 hej, dziękujemy za odpowiedź, od czwartku Lea nie miała na szczęście ani jednego ataku, podejrzewamy, że to Luminal, jej ataki z całą pewnością były kaskadowe, teraz już troszkę o tym poczytałam - miała dokładnie z zegarkiem w ręku co 3 godziny, 20-30 minutowy atak, w tej chwili dajemy Luminal, witaminę B1 i Magnez, niestety śpi 23 godz na dobę, nie chce chodzić na spacerze, a jedyna radość to spotkanie kogoś znajomego, wtedy jest w stanie na chwilkę znaleźć odrobinę energii, dziś Pani w poczekalni naprowadziła mnie na kolejny trop - padaczka na tle hormonalnym, jej suczka pierwszy atak miała w tuż przed pierwszą cieczką, Lea ma 6, 5 miesiąca, więc to by mogło się zgadzać, zaraz będę szukać, może sterylizacja pomaga w takich przypadkach, najtrudniej jest mi dzielić tabletki, bo waży 2,4 kg, czyli 1/4 Luminalu dwa razy na dobę, ciężko będzie zmniejszyć dawkę, bo jak to na 6 części podzielić? dziś wpadłam na pomysł zapytania aptekarza i prawdopodobnie będzie w stanie zrobić nam własne tabletki - odpowiednia dawka lumianalu plus gliceryna, czy coś neutralnego, na razie się trzymamy chociaż okazało się, że pobranie krwi to masakra, suczka tak się stresuje, że nic nie chce lecieć, do tego malutkie żyły i bardzo szybki czas krzepnięcia:( do jednego badania (trochę się gubię w nazwach i nadzór nad tym ma nasza Pani wet na razie) potrzebny jest cm osocza, więc w środę znowu spróbujemy słodki szczeniak, pełen energii i kochający życia w ciągu tygodnia zmienił się w małą biedulkę, która tylko śpi i ma takie smutne oczy dzięki jeszcze raz za odp zapytam o ten bromek potasu Quote
ajlii Posted August 29, 2011 Author Posted August 29, 2011 Zapytaj w aptece o gilotynki do tabletek - dzielą tabletki na 2, 3 lub 4 części. Na 6 nie spotkałam - ale jak podzielisz na pół i potem na 3 to już z górki masz... Kompleks wit B Morek też dostawał. Wiele lat temu mój ś.p. Medo też miał padaczkę, ale ze względu na inne leki (powikłania po parwo) nie mógł dostać żadnych dodatkowych leków. Weterynarz zalecił mu duże dawki wit B. Po miesiącu kuracji ataki ustały i nie pojawiły się już do końca życia. Quote
kasia i PePe Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 super- dzięki za radę z gilotynką już znalazłam na allegro dziś sąsiadka (lekarz pediatra) powiedziała, żeby bardzo uważać z luminalem i innymi lekami tzn luminal podobno zwiększa metabolizm- działanie innych leków i powinno się uważać nawet z witaminami Quote
ajlii Posted November 22, 2012 Author Posted November 22, 2012 Odgrzebuję stary wątek, bo trafiłam na dobrego neurologa psiego. Dr Kalisz, lecznica Animal przy ul. Broniewskiego. Quote
Recommended Posts