Ewa&Duffel Posted July 4, 2011 Posted July 4, 2011 Mam pytanie do właścicieli wykastrowanych psów. Czy mimo zabiegu zdarza się, że wasze psy spotykają suczkę i zaczynają się nią maniakalnie interesować ? Mój pies jest wykastrowany od ponad 2 lat. Od tego czasu wiele razy zdarzyło się, że zachowywał się tak, jakby wcale nie był wykastrowany. Nie próbuje wskakiwać na każdą suczkę, ale niektóre są dla niego jakieś wyjątkowe. Żadna z suczek, które sobie upatrzył, nie była w trakcie cieczki ani też po/przed. Dzisiaj to juz przeszedł samego siebie. W parku spotkaliśmy młodą bokserkę, Duffel najpierw próbował kopulować na nodze jej pani, a potem jak się przyczepił do tej suczki to nie chciał odpuścić. Natrętnie ją wąchał, wylizywał i cały czas próbował na nią wskakiwać. Sunia się broniła, odganiała go i uciekała, a ten cały czas za nią latał. Zastanawia mnie, czy inne wykastrowane psy też czasami zachowują się w ten sposób ? Czym można to tłumaczyć ? Quote
gerta Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Ruchy kopulacyjne u psów często są tzw. zachowaniem spustowym - czyli służą rozładowaniu napięcia. Psy często prezentują te zachowania, gdy są bardzo podekscytowane, a nie mają innej możliwości rozładowania emocji. Zachowują się tak psy do suczek, suczki do suczek, psy do psów i suczki do psów, a czasem wykonują te ruchy uwieszone czyjejś nogi :) Znając boksery (sama mam dwa) mogę spodziewać się tego, że napotkana suczka była bardzo energiczna, więc atrakcyjna z punktu widzenia zabawy. Dlatego Twój pies emocjonalnie "wyskoczył w kosmos" i jedyne co mu pozostało, to właśnie wykonywanie tkaich ruchów :D Quote
Recommended Posts