Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cena w zależności od lecznicy będzie się różnić, ja mogę tylko napisac orientacyjny koszt w moim mieście - suczka do 10kg to 150zł, do tego 20zł kubraczek, ok 15zł antybiotyki i p/bólowe po zabiegu na kontrolach
u starszej suczki profilaktycznie zrobiłabym podstawowe badanie krwi co też kosztuje ok 40 zł
czyli w sumie ok 220-230zł

Posted

ASICA napisał(a):
Mona4
nieprawda ze po sterylce dalej suka bedzie miała ciąże urojone!
ja swoją wysterylizowałam miedzy innymi z powodu ciąż i jak ręka odjął:p :p
a przechodziła je naprawde intensywnie:razz:
zeby suka miała ciąże urojona najpierw musi mieć cieczke-nie dostanie cieczki to nie ma ciązy.
proste i logiczne.
a za ciąze urojone odpowiadają hormony ktore po sterylce wyciszają się.

Moja Suka Jamniczka,byla sterylizowana 5 lat temu,kazdego roku ,gdy przypada czas cieczki,ma popuchnete narzady rodne! jest pobudzona.Ale krwawienie niewystepuje!! Po paru tygodnicha wystepuje Ciaza urojona!!!.

Pierwszy raz gdy to zaczelo sie dziac,Myslalam ze wet poprostu nas oszukal,z ta sterylką.Pojechalismy do innego ktory nam wytlumaczyl dlaczego sie tak dzieje!! W Czasie sterylizacji,usuwa sie macice i jajniki.W jej przypadku,jajnik musial byc niedokladnie usuniety,dlatego hormony sie nie wyciszyly.

Z tego Co czytalam na Forum i zasiegalam wiadomosi u innych weterynarzy ,jest to zjawisko bardzo czeste.

Tak wiec pomimo sterylki ,mam suke z cieczką,ktorej niema:razz: i urojonymi ciazami.

Posted

z tego co piszesz wynika, że zabieg był niedokładnie przeprowadzony, czyli tzw syndrom odprysku jajnika ;) czy jakoś tak to się nazywa
byłam ostatnio na wykładzie, gdzie wet zaryzykował stwierdzenie że to nie kwestia przypadku tylko niedbałej roboty operującego
w tym przypadku albo reoperacja przy czym znalezienie fragmenty jajnika graniczy z cudem, albo blokady, albo pogodzenie się z tym
niestety ryzyko nowotworów gruczołu mlekowego jest spore przy powtarzających się ciążach urojonych

• 6 months later...
Posted

furciaczek napisał(a):
radze zmienic weta:angryy: widac ze nawet w medycynie niektorzy sa na etapie srediowiecza:angryy:

Zgadzam się! Przecież niektórzy weterynarze za bardzo wierzą w mity...