lilivampire Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Witam, Piszę na tym forum pierwszy raz. Jestem w trakcie poszukiwania "swojego" bostonka i mam już kilka opcji w zanadrzu. Jestem prawie zdecydowana na konkretną hodowlę, jednak coś mnie właśnie tchnęło i postanowiłam zapytać się Was, jako obiektywne osoby:) Mam do wyboru kilka szczeniaków, są oczywiście rodowodowe i ocenione na wystawowe. Patrząc jednak na ich pyszczki zauważyłam, że żaden z nich nie ma czarnego noska. Ewentualnie jakieś plamki w tych okolicach. I tu moje pytanie: czy u bostonków noski ciemnieją z wiekiem? Pytam, ponieważ nos z różowymi plamami jest wadą dyskwalifikującą, więc nie chciałabym, żeby ktoś mnie naciągnął:/ Proszę, pomóżcie, podpowiedzcie. Czytam dużo o tej rasie, ale zawsze znajdą się jakieś wątpliwości do rozwiania:oops: Z góry dziękuję:) Quote
AjdaTola Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 [B]lilivampire[/B] po pierwsze witam na naszym forum :-). Co do samego nosa, to jest tak, że nabiera on pigmentu z wiekiem (zobacz sobie fotku mojej Toli w galeri, gdy ją rezerwowałam był w plamki a w chwili odbioru cały czarny). Są też takie przypadki gdzie nos całkowicie się nie wybarwi. Lecz nie jestem wstanie powiedzieć do ilu miesięcy może się jeszcze wybarwiać - musiała byś podpytać hodowców. Lub kupić takiego malucha który w chwili odbioru będzie miał cały czarny nos :-). Quote
lilivampire Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Dzięki AjdaTola za odpowiedź:) Może za szybko spanikowałam, bo szczeniaczki mają dopiero 4 tygodnie, więc możliwe, że bliżej terminu odbioru noski nabiorą pigmentu. Boję się po prostu ryzykować, ale teraz będę wiedziała, że noski mogą z czasem ściemnieć:D Jak już będę miała bostonka w domu na pewno będę się częściej odzywać na Waszym forum:) Pozdrawiam serdecznie!;) Quote
AjdaTola Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 To może podczas podpisywania umowy dopisz w niej, że kupujesz psa wystawowego bez wad ze wzorcu oraz poproś o udostępnienie protokołu z przeglądu miotu. Jeśli coś by było nie tak to w tym dokumencie powinno być napisane coś w stylu - zła pigmetacja nosa. A z jakiej hodowli będzie maluch i w jakim mieście zamieszka? Quote
lilivampire Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 Tak właśnie myślałam o ewentualnym dopisaniu coś o tych wadach:diabloti: Dzięki za poradę, sprawdzę protokół z przeglądu miotu:) Wyślę Ci hodowlę na priv, bo na razie nie chcę zapeszać;) Jak wszystko dobrze pójdzie, bostonek zamieszka w Warszawie 8-) Quote
AjdaTola Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Jest jeszcze taka możliwość - jak masz malucha wstępnie upatrzonego, to możesz podpisać z hodowcą umowę przedwstępną w której zaznaczysz, że weźmiesz teg i tego psa. Ale z zastrzeżeniem, że ma być wystawowy, jeśli wyjdą jakieś wady w umaszczeniu czy pigmentacji, to wtedy kase Ci zwracają. Masz wtedy pewność, że nikt Ci nie ,,sprzątnie" z pod nosa upatrzonego malucha :-). Quote
arjadna Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Witam, mojej Vedze nosek wybarwiał się do 5 miesiąca, ale obawy rozumiem:) sama przez chwilę zaczęłam panikować gdy w 4 miesiącu na nosku widniały jeszcze jasne plamki. Poza tym ciesze się, ze w Warszawie pojawi się nowy Bostonek:) Quote
linek.ns Posted June 4, 2011 Posted June 4, 2011 Moja na ponad rok i choć nos się miał wybarwić dalej nic się nie zmieniło;) Ale to jej dodaje uroku - a mnie nie zależy na wystawach. Quote
MISTER Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Nosek się wybarwi spokojnie, prędzej czy później jest czarniutki :) Co do uroku to racja - dodaje napewno :) Quote
Volves Posted July 14, 2011 Posted July 14, 2011 Witam wszystkich posiadaczy bostonów :) Ponieważ moje pytanie wiąże się również z cechami fizycznymi postanowiłem nie zakładać nowego tematu. Boston terrier występuje w 3 kategoriach wagowych - czy jest to identycznie jak u sznaucera?? (gabaryty rodziców a potomstwa) Quote
Recommended Posts