Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ma ktos jakieś informacje na temat zakażeń tym wirusem suk i psów?
Jak to sie przenosi itd...?
Chciałabym tez wiedzieć czy ktoś robił juz badania na obecność i gdzie?

Będę bardzo wdzieczna za wszelkie info.

Posted

Przez bezpośredni kontakt z chorym lub nosicielem lub drogą płciową, a w konsekwencji - szczeniaki mogą zarażać się od matki.
Starsze psy nawet jeśli ulegną zakażaniu, to raczej nie chorują. W największym zagrożeniu są maluchy.
Na temat diagnostyki nic nie wiem.

• 1 year later...
Posted

istnieje szczepionka na herpes wirusa. szczepilam profilaktycznie 14 dni po kryciu i 14 przed porodem, urodzilo sie 10 zdrowych szczeniat, nic nie padło, co u bulterierów wcale nie jest częste,
obecnie nie mam juz dojscia z tego zrodla co ostatnio(leszno), szukam blizej sląska. czy ktoś ze Śląska nabywal? jesli tak, to gdzie? slyszalam o zawierciu, moze jeszcze macie jakies info?

• 2 months later...
Posted

Jak nazywa się szczepionka przeciw herpes?

Czy wystarczyłoby zaszczepić szczenną suczkę tylko 14 dni przed porodem? A może to już nie ma sensu, jesli nie była szczepiona 14 dni po kryciu?

Posted

hej niesia, wydaje mi sie, ze jest sens. jedna znajoma szczepila tylko ta drugą dawkę, z tego co pamietam, miala wieksza zywotnosc miotu niz wczesniej, ale nie wiem czy mozna jednoznacznie okreslic, ze dzieki szczepionce akurat, zapytaj jeszcze weterynarza czy jest sens, ja w kazdym razie bym szczepila.
szczepionka zwie sie eurican herpes 205
tu masz dokumenty do poczytania:

[URL]http://www.google.pl/search?q=herpes+eurican&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a[/URL]

pozdrawiam :)