Jola_K Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 Witam Od wczoraj mieszka u mnie dozyca niemiecka DODA :loveu: Zostala adoptowana z dogomani, decyzja byla bardzo szybko podjeta i bardzo malo wiem na temat tej rasy :oops: bede wyszukiwac w internecie wszelkich informacji na jej temat, ale i tu wsrod dogo-maniakow chcialabym popytac. Mamy juz jednego psa wiec temat psa nie jest nam obcy. Pytanie: co musze wiedziec o tej rasie (juz doczytalam ze nalezy szczegolnie dbac o zeby), jak z utrzymywaniem czystosci jej siersci itp. Wszelkie najdrbniejsze porady mile widziane. Dziekuje Quote
anovi Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 Jolu jeśli zdecydowałaś się by Twoim towarzyszem życia był dog/dożyca prócz zwykłych zabiegów higienicznych jak piszesz dot. ząbków i sierśći powinnaś przede wszystkim zwrócić baczną uwagę na to, co Twoja pociecha będzie jadła i jak. Dogi niestety mają tendencję do skrętów żołądka. Tak więc lepiej by jadła częściej (ze 3 posiłki dziennie) i w nie przesadzonych, rozsądnych porcjach (czytaj - NIE 2 czy 3 kg. posiłek na raz). Ponadto zawsze powinna spożywać posiłek po spacerze, a nie przed nim. Nie powinna z pełnym brzuszkiem po jedzeniu brykać, robić jakichś wywrotów i fikołków czy "toczyć" się namiętnie przez plecy. To pierwsze co przuchodzi mi na myśl mając obok siebie doga... Myślę, że wiele wskazówek znajdziesz też w wątku "Halo, halo właściciele dogów... ", ew. pisz, pytaj.. Kto pyta nie błądzi :) Pozdrawiam, gratuluję decyzji - sądzę, że nie będziesz żałować :p :loveu: i życzę samych miłych chwil z dożyczką. Quote
Jola_K Posted September 18, 2006 Author Posted September 18, 2006 Dzieki za rady.:p Powoli przerabiam watki ale te ponad 700 postow tu na dogomani i ponad 600 na molosach mnie troche przetasta :roll: Pewnie bede miec pytania, dla dobra Dody bede pytac, prosze o cierpliwosc i wyrozumialosc ;) Quote
anovi Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 Jeśli chodzi o mnie jestem bardzo cierpliwym osobnikiem ;) Quote
Jola_K Posted September 18, 2006 Author Posted September 18, 2006 [quote name='anovi']Jolu jeśli zdecydowałaś się by Twoim towarzyszem życia był dog/dożyca prócz zwykłych zabiegów higienicznych jak piszesz dot. ząbków i sierśći powinnaś przede wszystkim zwrócić baczną uwagę na to, co Twoja pociecha będzie jadła i jak. Dogi niestety mają tendencję do skrętów żołądka. Tak więc lepiej by jadła częściej (ze 3 posiłki dziennie) i w nie przesadzonych, rozsądnych porcjach (czytaj - NIE 2 czy 3 kg. posiłek na raz). Ponadto zawsze powinna spożywać posiłek po spacerze, a nie przed nim. Nie powinna z pełnym brzuszkiem po jedzeniu brykać, robić jakichś wywrotów i fikołków czy "toczyć" się namiętnie przez plecy. To pierwsze co przuchodzi mi na myśl mając obok siebie doga... Myślę, że wiele wskazówek znajdziesz też w wątku "Halo, halo właściciele dogów... ", ew. pisz, pytaj.. Kto pyta nie błądzi :) Pozdrawiam, gratuluję decyzji - sądzę, że nie będziesz żałować :p :loveu: i życzę samych miłych chwil z dożyczką. Ile to jest "rozsadna porcja"? mamy kaukaza ktorego karmimy raz dziennie porzadna micha (latem mniej, bo mnie zjada). Doda bedzie miec swoj harmonogram karmienia 3xdziennie, ale jak duzo naraz? Rodzice mowia ze chetnie je, ma apetyt i zjada wszystko co dostanie. Dzis zakupili dla niej niezbedne produkty na przygotowanie potrawki: makaron, drob.... oraz nowe miski :p Doda juz podniosla glos na Brutusa w kojcu :diabloti: diablica. Pewnie szczekal i sie wkurzyla. Quote
Shanara Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 [quote name='Jola_K']Ile to jest "rozsadna porcja"? mamy kaukaza ktorego karmimy raz dziennie porzadna micha (latem mniej, bo mnie zjada). Doda bedzie miec swoj harmonogram karmienia 3xdziennie, ale jak duzo naraz? Rodzice mowia ze chetnie je, ma apetyt i zjada wszystko co dostanie. Dzis zakupili dla niej niezbedne produkty na przygotowanie potrawki: makaron, drob.... oraz nowe miski :p Doda juz podniosla glos na Brutusa w kojcu :diabloti: diablica. Pewnie szczekal i sie wkurzyla. Witaj. Gratuluję nowego domownika...to fantastyczne,że Doda znalazała kochający dom po tym wszystkim co przeszła. Jesli chodzi o jedzonko to na molosach jest oddzielny wątek,więc jesli masz pytania to zajrzyj tam http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=5051 Quote
Jola_K Posted September 19, 2006 Author Posted September 19, 2006 Na molosach zalozylam juz swoje konto (ten sam nick), wczoraj dlugo czekalam na aktywacje, juz jest aktywne, na pewno tam poprosze o rady. (kurcze kolejne forum do obczytania...:roll: jakos sobie poradze ;) ) Quote
Shanara Posted September 23, 2006 Posted September 23, 2006 Jola_K napisał(a):Na molosach zalozylam juz swoje konto (ten sam nick), wczoraj dlugo czekalam na aktywacje, juz jest aktywne, na pewno tam poprosze o rady. (kurcze kolejne forum do obczytania...:roll: jakos sobie poradze ;) ) Nie musisz czytać wszystkiego od deski do deski :lol: ...po prostu pytaj o wszystko co Ci przyjdzie do głowy..a zarówno tu jak i na molosach wiele osób bedzie regularnie rozwiewać Twoje wątpliwości.:roll: Quote
Recommended Posts