Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem z moją 8 miesięczną goldenką. Podczas spacerów na widok jakiegokolwiek psa początkowo podbiega do niego radośnie, po czym w odległości ok 2 m kładzie się na plecy w akcie podporządkowania, rozkłada łapy a nawet zdaża jej się popuszczać mocz. Zrozumiałabym to gdyby sytuacja miała miejsce podczas spotkania z psem którego mogłaby się obawiać. Ale ona kładzie się na widok każdego - łącznie ze szczeniakami i tymi którzy uciekają na jej widok ?? Mam wrażenie, że się ich faktycznie boi. Nie sposób jednak nie spotykać innych psów w parku albo wcale do nich nie podchodzić. Szczególnie jeśli ona sama do nich ciągnie i chce się bawić z nimi bawić?

Czy to kwestia młodego wieku i z czasem z tego wyrośnie ?
Może są jakieś sposoby aby ośmielić ją i dodać jej troche pewności siebie ?

Posted

Przyzwyczajaj ja do psów,nie unikaj ich.podchodź z nią do znajomych psów,pogłaskaj je,pokaż ,ze nie ma się czego bać.
A skąd to zachowanie?Może socjalizacja z psami nie przebiegała jak powinna?Miala z nimi mały kontakt?Może te kontakty były nieprzyjemne?

Posted

Widocznie trafila ci sie sunia z bardzo miekkim charakterem.
Ja sugeruje bardzo uwazac, zeby jakis swirniety pies nie zaatakowal jej, bo moze z tego wyjsc bardzo niedobry nawyk atakowania "na wszelki wypadek" a takiej agresji bardzo trudno sie pozbyc.
Narazie jest mlodziutka, wiec pozwol jej dogadywac sie z psami tak, jak ona chce i potrafi, bedzie sie czula komfortowo mogac sama sobie radzic. Tylko uwazaj na obce psy zeby nie zostawily jej sladu w psychice.
No i ogolnie trzeba ja bardzo lagodnie traktowac, szkolic wylacznie na zasadzie nagrod i motywacji,chwalic i zachecac do roznych fajnych rzeczy.
I SOCJALIZOWAC!! Koniecznie! :)
Poczytaj sobie ksiazke Turid Rugaas o sygnalach uspokajajacych, to pomoze Ci nawiazac fajny kontakt z sunia, a ona bedzie czula sie pewniej przy tobie - gwarantuje ze zauwazysz duzo bardzo waznych rzeczy o ktorych nie mialas pojecia! tyle subiektywnie ode mnie, ale niech jeszcze wypowiedza sie bardziej doswiadczeni :p powodzenia.

Posted

Dziękuję za rady. Nie byłam pewna jak się zachować w tej sytuacji. Czy omijać inne psy szerokim łukiem czy nie. Tak aby psina zupełnie się nie zraziła. Ale będziemy się pomalutku socjalizować.

Dziwne jest jednak to, że do tej pory nie miałyśmy problemów ze strachem. Właściwie nie bałyśmy się innych psów (nie licząc tych "ewidentnie" groźnych). Przed skończeniem 7 miesiąca sunia była już i nad morzem i w górach,mieszkała i w hoteli i w namiocie, jeździła i tramwajami, pociągiem. Jak na młodego psiaka zaznajomiła się już z wieloma sytuacjami. Nigdy się niczego nie bała. Ostatni miesiąc spędziłyśmy w domu moich rodziców, gdzie są 2 psy - pudelek (dorosły) i goldenek (4 miesięczny). Psy polubiły się od razu i cały czas spędzały razem. Problem ze strachem rozrósł się po powrocie. Może ma to coś wspólnego z tęsknotą ??

Posted

Miała kontakt z innymi psami, ale bardzo niewielki. Rodzice mieszkają w domku na obrzeżach Rzeszowa, wiec spacery odbywają się na praktycznie puściutkiej łące. W centrum Warszawy sytuacja jest troszke inna. Może po prostu odzwyczaiła się od "tłumów".