Gucci13 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Dzień dobry, chciałam dowiedzieć czy suczka blue merle może zostać pokryta tylko przez psa tricolor??Oczywiście ma uprawnienia hodowlane. Suczka nie należy do mnie ale poproszono mnie, abym się zapytała kogoś doświadczonego. Z góry dziękuje;) Quote
ACTINA Posted May 29, 2010 Posted May 29, 2010 Sukę o takim umaszczeniu powinno kryć się tylko tricolorem. Nie zaleca się krycia drugim blue-merle, chociaż doświadczeni hodowcy też tak robią. Chodzi o to,że szczenięta ze skojarzenia merle+merle są obarczone bardzo dużym ryzykiem wad genetycznych tj. ślepota, głuchota itp. Istnieje też duże prawdopodobieństwo,że dadzą białego potomka, czasami nawet albinotycznego z czerwonymi oczami i różowym nosem (tzw. podwójny merle) a takie psy są niehodowlane - chociaż umaszczenie to najmniejszy problem przy wymienionych wcześniej wadach... Quote
Gucci13 Posted May 29, 2010 Author Posted May 29, 2010 dziękuje z odpowiedź;) znalazłam już kilka ładnych reproduktorów tricolor i zobaczymy co z tego będzie Quote
Cheryl Posted June 11, 2010 Posted June 11, 2010 [quote name='Gucci13']Dzień dobry, chciałam dowiedzieć czy suczka blue merle może zostać pokryta tylko przez psa tricolor??Oczywiście ma uprawnienia hodowlane. Suczka nie należy do mnie ale poproszono mnie, abym się zapytała kogoś doświadczonego. Z góry dziękuje;)[/QUOTE] Dokładnie :) Quote
Recommended Posts