Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry, chciałam dowiedzieć czy suczka blue merle może zostać pokryta tylko przez psa tricolor??Oczywiście ma uprawnienia hodowlane. Suczka nie należy do mnie ale poproszono mnie, abym się zapytała kogoś doświadczonego. Z góry dziękuje;)

Posted

Sukę o takim umaszczeniu powinno kryć się tylko tricolorem. Nie zaleca się krycia drugim blue-merle, chociaż doświadczeni hodowcy też tak robią. Chodzi o to,że szczenięta ze skojarzenia merle+merle są obarczone bardzo dużym ryzykiem wad genetycznych tj. ślepota, głuchota itp. Istnieje też duże prawdopodobieństwo,że dadzą białego potomka, czasami nawet albinotycznego z czerwonymi oczami i różowym nosem (tzw. podwójny merle) a takie psy są niehodowlane - chociaż umaszczenie to najmniejszy problem przy wymienionych wcześniej wadach...

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Gucci13']Dzień dobry, chciałam dowiedzieć czy suczka blue merle może zostać pokryta tylko przez psa tricolor??Oczywiście ma uprawnienia hodowlane. Suczka nie należy do mnie ale poproszono mnie, abym się zapytała kogoś doświadczonego. Z góry dziękuje;)[/QUOTE]
Dokładnie :)