daria1012 Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Witam, mam roczną sunię dogue de bordeaux. Od 3 dni łzawi jej oko z wydzieliną ropną. Przemywałam już to rumiankiem i smarowałam Oxycort A i trochę pomogło, jednak pies czasami piszczy i ociera oko łapą, ma mniejszy apetyt i mniej się bawi. Mam też kota, który ma małe i sunia tak często zagląda, więc może kot chciał się obronić i ją udrapnął. Czy ktoś wie co to może być? :-( Quote
murakami Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Ja bym doradzała pilny kontakt z wetem, najlepiej okulistą. Może to być uraz, a może też budowa anatomiczna oka spowodowała zawinięcie się i wrośnięcie rzęski. Wtedy oko jest stale podrażniane. Nie można za długo zwlekać, bo zmiany w gałce ocznej mogą byc nieodwracalne. Jakby to była alergia, to raczej obydwoje oczu by łzawiło i ropiało. Jeżeli doraźne domowe środki nie pomagają, a sunia się często interesuje okiem i zauważasz zmiany w jej zachowaniu to te symptomy powinny Cię skłonić do poszukania weta, który zna się na okulistyce. Quote
Recommended Posts