Sebo2000 Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Witam. Ja mam taką prośbę, przy dostępnej ilości suchych karm i moim mętliku w głowie proszę o podpowiedź w sprawie dwóch piesków, a raczej nowej karmy dla nich. Jeden psiak, Kacper, jamnik, 15 lat, niewydolność nerek i wątroby, niedomykalność zastawek, czyli raczej starszy psia, powoli się rozsypujący, aktualnie wcina Acanę Senior Dog. Zjada już drugi worek 13kg z kolei. No i wszystko fajnie, nigdy nie narzekał na brak apetytu, ale są sprawy, które mi przeszkadzają. Wielllllkie kupy, które naprawdę tworzą się z "niczego", psiak robi je zdecydowanie za często, ale to jeszcze prawie nic, bąki, to jest to co naprawdę przeszkadza. Jak każdemu może się wymknąć, każdemu może się zdarzyć, tak z tym psem, po tej karmie ciężko przebywać razem w niewietrzonym pokoju. Także tu proszę o propozycję nowej karmy, uwzględniając w/w okoliczności. Drugi psiak, Lucky, znaleziony szczeniak, aktualnie 7 miesięcy, chory żołądek, patologicznie zbudowany odźwiernik, ogólnie nie ma zaleceń od weta do specjalnych karm, ale musi być to karma dobrej jakości. Aktualnie mały wsówa Acanę Puppy Junior, choć bardziej nazwałbym to męczarnią i zmuszaniem niż jedzeniem ze smakiem. Mały przez swoje problemy ogólnie ma niechęć do jedzenia, od tygodnia jest leczony, poprawę apatytu widać, lecz niestety ewidentnie tej karmy jeść nie chcę. Próbki royala vet intestinal junior zjada nawet z chęcią, więc po prostu Acana mu nie leży. Także i tu prosiłbym o pomoc w doborze nowej karmy. Co do royala, nie wiem jak jest naprawdę, wet poleca, wy na forum piszecie że badziewie się zrobiło, więc jestem sceptycznie do tego nastawiony. Zawsze zostaje jeszcze Hills, ale szczerze powiem trochę za drogi, więc czekam na propozycje :) no i jak z tym royalem?! Quote
mam psa Posted May 6, 2010 Posted May 6, 2010 polecam Pronature Premium, trochę więcej mięsa od Acany, też z Kanady, ma zboża ale nie słyszałem nigdy o wielkich kupach ( o Acanie słyszałem...) > starszego ta: [url]http://www.pronature.pl/produkty/psy_dorosle/_psy_dorosle_malo_aktywne_i_seniorzy,12.html[/url] , ma glukozamine i chondroityne, uzyto około 1,2kg świeżego mięsa na 1kg suchej karmy, naturalne antyutleniacze, > dla szczeniaka wybierz cos na ich stronie [url]www.pronature.pl[/url] Karmy poza tym że mają super jakość mają normalne ceny Quote
Sebo2000 Posted May 7, 2010 Author Posted May 7, 2010 o! konkretna odpowiedź :) a jak ma się regal? kurde, czy w ogóle można by było stworzyć jakiś post gdzie by uszeregować karmy np. od najlepszej do najgorszej pod względem składu i klasy, ew. biorąc pod uwag opinie ludzi? bo szczerze powiem, tego jest tyle, że nie mam bladego pojęcia czym się kierować, a podejrzewam, że nie tylko mi by to życie ułatwiło.. np. o tym pronature ja w życiu nie słyszałem, a nie tylko po kakadu się poruszam.. Quote
mam psa Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 [quote name='Sebo2000'] .... czy w ogóle można by było stworzyć jakiś post gdzie by uszeregować karmy np. od najlepszej do najgorszej pod względem składu i klasy, ew. biorąc pod uwag opinie ludzi? [/QUOTE] nie da sie tak uszeregować karm. > Trzeba zwracać uwagę na pochodzenie białka ( wyłacznie lub jak najwięcej z mięsa i jajek) > zwracać uwagę w opisie na składniki "nieoznaczone" - np. "mięso i półpradukty" , "tłuszcze zwierzęce" , czyli skladniki o których pochodzeniu nic tak naprawdę nie wiadomo - to skladniki odpadowe > zwracać uwagę czym jest konserwowana karma. Te Pronature to też kanadyjska karma , na pierwszym miejscu od 20-32% suchego mięsa ( w postaci mączki z mięsa kurczaka lub jagnięciny - to OK składnik ) a to jest sporo, bo oznacza że przed wysuszeniem mięsa było 5x więcej. popatrz sobie na składy: [URL="http://www.pronature.pl"]www.pronature.pl[/URL] Znam kilka osób które nią karmią i szczerze polecają. Na koniec, raczej nikt Ci nie napisze jaka karma jest najlepsza bo na to wpływ ma przyswajanie - widać to po tym co robi pies na spacerze... Powinieneś sobie sprawdzić kilka karm i zostać przy tej która będzie służyć psu najlepiej. Zapomnij - nie ma najlepszej karmy Quote
Recommended Posts