Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kiedy "zacząć" przekupywać, czyli kiedy wołać i wciskać "przekupniki": kiedy zaczyna już powarkiwać na innego psiaka (czy nie za późno?), czy za wczasu się rozglądać i niedopuścić do powarkiwań? Pytanie może głupie, ale stosuję to metodę od kilku dni (Karo zdążył się do tego stopnia przyzwyczaić, że na widok pieska po kilku cichych powarkiwaniach odwraca się i patrzy czy coś dobrego będzie - spryciarz :cool3:) i tak mi przyszło do głowy czy nie nagradzam go czasem za to warczenie i szczekanie itp. ?

ps.Wiem, zadaję mnóstwo pytań :oops: - wybaczcie indolencję (mamnadzieję niedługą ;-)

Posted

migotqa napisał(a):
Wiem, zadaję mnóstwo pytań :oops:

Kto pyta nie błądzi ;)
Twoje wątpliwości wydają mi się słuszne, lepiej odwracać uwagę psa zanim zacznie warczeć. :razz:
Swoją drogą, to, że Karo już po kilku dniach załapał, że będzie smaczek jak spojrzy na panią, dobrze Wam wróży na przyszłość :kciuki:

Posted

Staraj sie nie dopuszczać do warczenia jeszcze przed kontaktem z innym psem.Musisz po prostu wyprzedzać sytuację i wcześniej uspokajać psa.:hand::kciuki:

Posted

W sumie możesz skupić psa na sobie zanim on zauważy innego psiaka,jednak jeżeli już zawarczy to daj smaczek dopiero jak się uspokoi. Pamiętaj,żeby dodatkowo nie pobudzać psa do agresji i nie napinać smyczy.

Posted

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :multi: .
Z tym nienapinaniem smyczy może byc mały problem, bo on przeważnie niesamowicie się rwie do tych innych psiaków, ale jak go uprzedzę smakiem to mam nadzieję uda się tego uniknąć.
Pozdrawiam gorąco!

Posted

migotqa napisał(a):
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :multi: .
Z tym nienapinaniem smyczy może byc mały problem, bo on przeważnie niesamowicie się rwie do tych innych psiaków, ale jak go uprzedzę smakiem to mam nadzieję uda się tego uniknąć.
Pozdrawiam gorąco!

Jeżeli ciągnie na smyczy to spróbuj nauczyć psa komendy noga lub równaj. Oczywiście wszystko stopniowo najpierw w domu,a potem w spokojnym miejscu na dworzu. Dopóki pies nie opanuje dobrze komendy nie stosuj jej w sytuacjach,gdy jest rozproszony i podekscytowany.

Posted

Oj, znamy to znamy... mea culpa, trzeba przyznac, a teraz jest źle- Dagonet na widok większości obcych psów(nie wiem jak je wybiera, ja sie przy każdym denerwuje tak samo;)) głuchnie...żadna 'noga' czy inne 'siad', czy na kolczatce, czy na skórzanej obroży...a smakołyk to ma głeboko gdzieś...

Tym samym wyłapuje momenty w których sam z siebie się nie rzuca i wtedy sowicie nagradzam:D;)