beata0 Posted March 14, 2010 Posted March 14, 2010 Witam, Posiadam pudla, który po zimie ma długą i skołtunioną sierść. Kupiłam maszynkę Moser 1245 max. W zestawie z maszynką było dołączone standardowe ostrze, które niestety nie radzi sobie z sierścią psa. Strzyżenie jest zarówno uciążliwe dla pupila jak i dla mnie. Proszę o pomoc w sprawie doboru odpowiedniego ostrza radzącego sobie z długą, kręconą i skołtunioną sierścią. Z góry dziękuję. Quote
Śnieżynka Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Njapierw należy wziąć szczotke i grzebien i psa rozczesać z pomocą odżywki następnie psa wykąpać i dopeiro spróbować czy maszynka da rade :) Quote
aneta Posted March 16, 2010 Posted March 16, 2010 Obcięcie na łyso nic nie da jeżeli pies nie jest pielęgnowany -( a raczej da .... skóra pudla nie nadaje się na takie popularne eksperymenty jak cięcie do gołego -( Kończy się to : - zacięciami - problemami bo skóra i organizm nie chroniony przez wełnę są narażone na warunki atmosferyczne w tym w lato poparzenia i mikrozakrzepy idące do udarów -( Najpierw psa należy rozczesać, najpierw proponuję lekko przyciąć bardzo uważając aby nie zaciąć, potem wykąpać, nałożyć odżywkę ułatwiającą rozczesywanie (trzeba ją wręcz wdusić w te kołtuny) , suszyć jednocześnie czesząc najlepiej pudlówką (szczotka elastyczna z zakrzywionymi ząbkami) , podciąć w razie potrzeby powtórzyć operację usuwając nadmiar szaty (dokładnie mówiąc te wystające włosy które się wyczesze z kołtunów). Zabawa długa, ale pudla wystarczy wyczesać porządnie raz na tydzień aby nie spilśnił się. Quote
Bura Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 beata0 napisał(a):Witam, Posiadam pudla, który po zimie ma długą i skołtunioną sierść. Kupiłam maszynkę Moser 1245 max. W zestawie z maszynką było dołączone standardowe ostrze, które niestety nie radzi sobie z sierścią psa. Strzyżenie jest zarówno uciążliwe dla pupila jak i dla mnie. Proszę o pomoc w sprawie doboru odpowiedniego ostrza radzącego sobie z długą, kręconą i skołtunioną sierścią. Z góry dziękuję. Ja też mam pudla, z okrutnie długą sierścią miejscami, taplającego się i zimą w błocie, ale co to za wytłumaczenie że po zimie ma długą skołtunioną sierść?? Trzeba było go czesać a teraz nie golić do gołego tylko poćwiczyć nadgarstki i rozczesać. Może trzeba będzie trochę kołtuny degażówkami porozcinać, może uzyć filcaka, a jak się szanowny właściciel naogląda jaki ból może to sprawiać psu, to może następną zimę go będzie czesać?? Amerykanie nie czeszą takich skołtunionych psów na sucho, najpierw myją porządnymi szamponami albo wręcz płynem do mycia naczyń, bo to najlepiej zmywa brud (skoro jest taki stary kołtun to trzeba się spodziewać, że tam stary brud, łój i Bóg wie co jeszcze jest), potem kilo odżywki na to wcisnąć i dopiero takiego próbować rozczesać. Tylko po takim odkłaczaniu ten włos i tak pewnie będzie się nadawał tylko do obcięcia. Byle nie na goło, bo kłopoty gotowe. Quote
aneta Posted March 20, 2010 Posted March 20, 2010 Niestety, świadomość przy zakupie psa często jest znikoma, szczególnie w przypadku tzw. "pudli" -( Zdarzyło mi się odebrać kilka telefonów od ludzi że szukają pudelka, ale nie z tych z gołymi pupami tylko "zwykłego" tą krótką sierścią ???!!!??? Jeżeli świadomość o tym, że pudle się strzyże jest niska to w pielęgnacji niestety jest jeszcze większy problem ... Kilka razy zdarzyło mi się strzyc takie psy że robiłam to włosek po włosku oddzielając filc od prawie zceratowanej skóry -( Quote
Mameczka Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 Tak tak bez rozczesania nie da rady:shake:. Ja z kolei mam pytanie przy okazji.Czy wszystkie maszynki mosera sa dobre czy tylko niektore modele? bo ja ostatnio swojego pudliszona cielam nozyczkami i chyba nawet to w miare wyglada ale szybciej i latwiej byloby maszynka ;) Quote
PATIszon Posted May 21, 2010 Posted May 21, 2010 aneta napisał(a): Zdarzyło mi się odebrać kilka telefonów od ludzi że szukają pudelka, ale nie z tych z gołymi pupami tylko "zwykłego" tą krótką sierścią ???!!!??? .....:roflt:..... Quote
Recommended Posts