Isiaczekkk Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Kochani dogomaniacy, proszę Was o pomoc! Muszę znaleźć domu piątce maluchów, bo inaczej czeka je schronisko!:placz: Zacznę od samego początku, więc może być trochę długo... A więc: W szkole mamy b. sympatyczną panią pielęgniarkę, u której na przerwach, albo okienkach razem z moim kolegą często przesiaduję. W zeszył roku dostała pieska, dość wcześnie (było jeszcze zimno), który jak się później okazało był suczką. Doradziłam jej sterylizację. Gdy psinka była już trochę starsza i gotowa do zabiegu niestety nie pozwoliła się uśpić. Mimo podwójnej dawki warczała przy rozcinaniu skóry. Niedługo po tym (jakieś 3-4 tyg) suczka dostała cieczki, a mimo wielu starań nie udało się jej upilnować. Kontakt z psem miała podobno tylko raz, kiedy uciekła, ale widać to wystarczyło... i tym oto sposobem na świat przyszło 5 maluszków. Dzieciaki urodziły się 4.03.2010, czyli mają dopiero 8 dni. Nie widziałam ich jeszcze niestety, ale podobno wszystkie to suczki. Zaoferowałam swoją pomoc w znalezieniu im domków, bo suczek nikt nie chce:roll: Maluszki mieszkają w Trąbkach (niedaleko Garwolina - ja jestem z Garwolina;)) i myślę, że transport do Warszawy dałoby się zorganizować. Pani będzie ponownie próbowała wysterylizować suczkę, a jeśli znowu się nie uda, będzie po prostu jeździła z nią na zastrzyki... Szczeniaki będą średniej wielkości. Ich mamusia jest do kolan. Są na prawdę rozkoszne, mimo że to zwykłe kundelki pospolite ;) Proszę, a tu zdjęcia: (miniaturki - kilk, żeby powiększyć) Mam 2 miesiące na znalezienie im domków inaczej czeka je schronisko:-( Quote
owca Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Pomyśl może o zabiegu wczesnej kastracji dla suczek. Zabieg u nas (oczywiście) jeszcze kontrowersyjny, ale na świecie, wykonywany jest od wielu lat. Małe pewnie szybciej znajdą chętnych i wykluczysz, że podobny "problem" spotka je w przyszłości. Suka koniecznie na sterylkę. Jeśli właścicielka suki nie chce brać odpowiedzialności za szczenięta i nie zdąży jej wysterylizować, możesz ją poinformować o innych możliwościach "zapobiegania bezdomności" - wczesna aborcja, bądź uśpienie ślepego miotu. Quote
auraa Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 Podnoszę maluchy. Napewno znajdą domki ale trzeba ogłaszać jak trochę urosną! Quote
Isiaczekkk Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 owca napisał(a):Pomyśl może o zabiegu wczesnej kastracji dla suczek. Zabieg u nas (oczywiście) jeszcze kontrowersyjny, ale na świecie, wykonywany jest od wielu lat. Małe pewnie szybciej znajdą chętnych i wykluczysz, że podobny "problem" spotka je w przyszłości. Suka koniecznie na sterylkę. Jeśli właścicielka suki nie chce brać odpowiedzialności za szczenięta i nie zdąży jej wysterylizować, możesz ją poinformować o innych możliwościach "zapobiegania bezdomności" - wczesna aborcja, bądź uśpienie ślepego miotu. Jestem pewna, że więcej szczeniaczków nie będzie. Jeśli suczka nie da się po raz drug wysterylizować Pani będzie jeździć z nią na zastrzyki. Ogólnie jestem ich przeciwniczką, zdecydowanie wolę sterylkę, ale lepsze jednak zastrzyki niż usypianie miotu, aborcja, czy kolejne szczeniaki szukające domu. Co do zabiegu szczeniaków jeszcze - mieszkam raczej w niedużym mieście i nie wiem, czy któryś w wetów tutaj podejmie się tego. auraa napisał(a):Podnoszę maluchy. Napewno znajdą domki ale trzeba ogłaszać jak trochę urosną! Dziękujemy! Muszę jeszcze powrzucać trochę ogłoszeń na inne strony, ale nie wiem z iloma się dzisiaj wyrobię... Quote
Isiaczekkk Posted March 15, 2010 Author Posted March 15, 2010 Dziękujemy :) Maluszki są podobno bardzo żywiołowe i chętnie zwiedzają wszystko poza swoim legowiskiem, mimo tego, że na oczka jeszcze nie przejrzały. Kiedy już otworzą ślepka przejadę się do nich i porobię zdjęcia z każdej strony :) Zobaczę też wtedy, czy to są na pewno suczki. Quote
Isiaczekkk Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 Z ogłoszenia, które wrzuciłam na gumtree zgłosiły się do mnie już 4 osoby. Z tego co widzę maluchy mają powodzenie, więc przestałam się już tak martwić. ;) Ale mimo wszystko proszę o kciuki dla nich, żeby znalazly dobre domki. :) Quote
Isiaczekkk Posted March 24, 2010 Author Posted March 24, 2010 W górę maluchy! Dzieciaki otworzyły już oczka. Są strasznie ruchliwe i mają dużo energii. Niestety byłam chora i nie mogłam do nich jechać i zrobić im zdjęć, ale myślę, że na dniach je odwiedzę i zrobię sesję ;) Quote
Recommended Posts