Asia & Ginger Posted January 15, 2010 Posted January 15, 2010 Pilnie poszukujemy płatnego domu tymczasowego lub hotelu domowego (chętnie u szkoleniowca) dla rodowodowego czarnego cocker spaniela. Gucci ma ok. 20 miesięcy. Jest dobrze wychowanym psem, ale wykazuje zachowania agresywne (ma napady). Pies od 2 tygodni bierze leki, po kilku tygodniach ma nastąpić poprawa lub nawet całkowite wyeliminowanie problemu. Jednak ostatnio sytuacja w dotychczasowym domu psa się zagęściła i pies musi jak najszybciej znaleźć nowy dom, tymczas lub chociaż hotel. Pies jest pod opieką behawiorysty. Jeśli znacie jakiś płatny tymczas lub domowy hotel, najchętniej w okolicach Krakowa (ale niekoniecznie) piszcie proszę! To bardzo pilne! :modla: Taki opisują psa właściciele: ""Gucci to bardzo śliczny i milusiński piesek. Lubi się tulić do właścicieli zwłaszcza po naszym powrocie do domu. Bardzo lubi przebywać w bliskiej obecności domowników np. podczas prac przy ladzie kuchennej albo siada przy samych nogach albo wręcz na naszych stopach. Często staje na tylnych łapkach i opierając się o meble zagląda co się robi na ladzie. Lubi przesiadywać na parapecie i stamtąd obserwować co się dzieje w kuchni. Uwielbia jeździć samochodem i doskonale wie w którym kierunku biec po wyjściu z domu gdy pada hasło, że jedziemy samochodem. Podobnie z długim spacerem. Lubi zabawy ze szmatką - przeciąganie. Nie przepada za kąpielą ale lubi czesanie i suszenie suszarką po niej. U fryzjera zawsze był grzeczny - czasem jak go coś zaboli przy rozczesywaniu kołtunów to wskakuje panu na ręce :-) Lubi bawić się z innymi psami - w każdym widzi kumpla do zabawy. Nie boi się naszego odkurzacza - przemieszcza się wraz z odkurzającym." Czyli wszystko dobrze oprócz zachowań agresywnych - niestety. Kontakt ze mną: tel: 667 42 88 61 Quote
kinga_kinga7 Posted January 15, 2010 Posted January 15, 2010 psiak jest piękny:) Jeśli mogłabym pomóc to znalazłam takie hoteliki: 1) Czworonogi mają zapewnioną u nas fachową, całodobową opiekę przez właściciela hotelu, a w razie potrzeby - przez lekarza weterynarii, oraz za dodatkową opłatą również transport. Podstawą wyżywienia jest sucha karma,oczywiście zwierzę może być karmione karmą dostarczoną przez właściciela, co nie wpływa na cenę . Zaleca się, aby zabrać mu z domu jakąś ulubioną maskotkę, kocyk lub piłeczkę - coś, co umiliłoby pupilowi pobyt na wczasach. Podczas przyjęcia do hotelu należy okazać aktualną książeczkę zdrowia zwierzęcia z wymaganymi zaświadczeniami i potwierdzeniami szczepień, a także przywieźć dla psa smycz, kaganiec . Zwierzak musi mieć szczepienia aktualne, powinien też być odrobaczony i mieć obróżkę przeciwpchelną. Niewielka liczba zwierząt narzuca konieczność wprowadzenia wcześniejszej rezerwacji miejsc, ale za to zapewnia pensjonariuszom indywidualne podejście do każdego z nich i stały kontakt z człowiekiem. Nasi pensjonariusze maja zapewnioną dobrą zabawę, długie spacery i smaczne jedzonko w spokojnej wiejskiej okolicy, posiadamy ogrodzony teren. Ilość miejsc: Cena: Adres: Kraków - Województwo Małopolskie Telefon: 12/655-97-19; 0-506-35-17-76 E-mail: [email protected] Strona www: http://www.gerowith.prv.pl 2) Ukończyłam profesjonalny kurs i szkolenie w zakresie : " Organizacja i prowadzenie Hoteli dla zwierząt" prowadzonym przez Amichien w Krakowie . Proponuję domową atmosferę ,indywidualne spacery,wybieg ,trening kondycyjny (biegi przy rowerze , tor przeszkód) oraz dowóz z/do hotelu ,a w razie konieczności fachową opiekę weterynaryjną. Podstawą wyżywienia jest karma dostarczona przez właściciela . Proszę zabrać swojemu pupilowi ulubioną zabawkę ,maskotkę i piłeczkę - coś, co umiliłoby pupilowi pobyt w hoteliku. Przy przyjęciu do hoteliku proszę okazać aktualną książeczkę zdrowia pupila z wymaganymi zaświadczeniami i potwierdzeniami szczepień, a także przywieźć dla psa smycz, kaganiec oraz posłanie luk kocyk z domowym zapachem. Pupil powinien mieć aktualne szczepienia , być odrobaczony , mieć obróżkę przeciwpchelną oraz być zabezpieczony przeciwko kleszczom. Wcześniejszejsza rezerwacja miejsc jest spowodowana niewielką ilością miejsc co zapewnia pupilom indywidualne podejście do każdego z nich i stały kontakt z człowiekiem. Zapraszam wszystkich pupili do miłego spędzenia czasu podczas nieobecności Pańci i Pańcia. Ilość miejsc: ograniczona - wymagana rezerwacja miejsc Cena: do uzgodnienia - w zależności od wielkości zwierzaka i czasu pobytu Adres: Kraków /Skawina Telefon: 505 063 865 E-mail: [email protected] Quote
Asia & Ginger Posted January 16, 2010 Author Posted January 16, 2010 Kinga_kinga7 dzięki ogromne. :p Podrzucę tą ofertę właścicielom psiaka. Czy ktoś jeszcze zna jakieś hotele w okolicach Krakowa (i nie tylko) albo domki tymczasowe? Quote
kinga_kinga7 Posted January 16, 2010 Posted January 16, 2010 nie ma za co,jak znajdę coś jeszcze,to napiszę.A co z pieskiem? Quote
dolce vita Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Witam znam pewną treserkę koło Krakowa(na trasie kraków tarnów)ma też hotel ale nie wiem czy przyjmie w zimie pieska bo ona jest zawodniczką psich zaprzęgów i teraz ma zawody.Myśle że warto zadwonici i dowiedzieś się coś więcej. to jest tel:606 979 913 a za chwile wkleje linki do hotelu dla psów w wieliczce Quote
dolce vita Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 tel: 012 278 62 95 0 601 518 895 mgr inż.Tomasz Czaplak hotel dla psów wieliczka "psia kość" Quote
Asia & Ginger Posted January 18, 2010 Author Posted January 18, 2010 Dolce vita, ogromne dzięki. :p Quote
dolce vita Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 witam. i co?wiadomo coś już na temat. Quote
dolce vita Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 witam. i co?wiadomo coś już na temat. Quote
Asia & Ginger Posted January 20, 2010 Author Posted January 20, 2010 dolce vita napisał(a):witam. i co?wiadomo coś już na temat. Niesty nie, ale jutro zadzwonię do właścicielki, czy zdecydowała się na któryś z podanych hoteli. Quote
Asia & Ginger Posted January 23, 2010 Author Posted January 23, 2010 Dzwoniłam do właścicielki Gucciego, porozmawiałyśmy trochę i wiem, że Gucci nie cierpi jednak na range syndrom. Nie te objawy zdecydowanie. Agresywne zachowania Gucciego objawiają się warczeniem (z tego co pamiętam to nikogo jeszcze poważnie nie ugryzł), gdy np. ktoś wchodzi do pomieszczenia, w którym przebywa on z jakąś inną osobą. Wtedy Gucci warczy, nie wpuszcza do pomieszczenia lub nie pozwala koło siebie przechodzić. Wcześniej, gdy jeszcze spał w sypialni, nie pozwalał np. mężowi Pani Magdy podejść do łóżka, jeśli ona już w nim leżała (odwrotnie również). W związku z tym Gucci został wyeksmitowany z sypialni i zamieszkał na parterze domu. Wygląda to trochę tak jakby pies bronił osoby, z którą przebywa w pomieszczeniu przed osobą nowo wchodzącą. Nie ma znaczenia jaka osoba wchodzi i jaka właśnie przebywa z psem. Poza tym jakieś 2 miesiące temu pojawił się nowy domownik (mały psiak w spadku po dziadku, widoczny na drugim zdjęciu w pierwszym poście). Gucci przerzucił się teraz z ludzi na tego psiaczka. Gdy ktoś wchodzi do pomieszczenia, warczy, szuka wzrokiem tego psiaka i go atakuje. Sytuacja jest o tyle pilna, że Pani Magda jest obecnie w 9 miesiącu ciąży, strasznie przeżywa, to co się dzieje z psem, a wiadomo, że stres nie wpływa dobrze na ciążę. Boi się również, że psiak nie będzie np. dopuszczał ich do dziecka. Poza tym Gucci jest bardzo zadbanym psiakiem, regularnie szczepionym, odrobaczanym i strzyżonym. Jest wychuchany i nieco rozpieszczony. Podsumowując Gucci pilnie szuka doświadczonego opiekuna, który będzie chciał i potrafił prowadzić szkolenie i terapię. Państwo pracują z psiakiem i behawiorystą od kilku miesięcy i jest poprawa, zniknęły zachowania lękowe, ale wciąż pozostaje to groźne warczenie. Hotelik ani płatny DT nie wchodzą jednak w grę, ponieważ nie wiadomo ile psiak będzie w nim przebywał, a Państwa nie stać na utrzymywanie go być może przez kilka miesięcy. Szczególnie teraz, gdy dziecko jest w drodze. Hotelik praktycznie mam znaleziony u sprawdzonej osoby, która jest szkoleniowcem (pod Łodzią, tam gdzie przebywa "mój" Rafcio), ale niestety nie dam rady utrzymywać dwóch psów, miesięczny koszt to 450 zł. Za Rafcia założyłam ze swoich pieniędzy (a raczej pożyczonych od rodziców), teraz będę robić bazarki, żeby choć trochę tych pieniędzy odzyskać. Dzisiaj dostałam maila od Pani Magdy, może przytoczę, ponieważ odpowiada w nim na pytania zadane na wątku na forum spanielowym: "W nawiązaniu do wczorajszej rozmowy w załączeniu przesyłam jeszcze zdjęcia Gucciego. Te leki, o których mówiłyśmy to 5-HTP (to lek ziołowy i przciwlękowy - kupić go można na allegro) oraz Promazin - to lek uspakajający przepisywany przez weterynarza. Zarówno jeden lek jak i drugi tzn. to czy może być stosowany i w jakiej dawce powinny być skonsultowane z specjalistą. Znalazłam dziś fora na których umieszczony został Gucci i widziałam, że pytano tam o hodowlę z jakiej Gucci pochodzi - to "Słoneczny Orszak" z Czechowic Dziedzic. Gucci zostawał w domu sam max. na jakieś 2-3 godziny (gdyż zawsze ktoś u nas w domu jest) natomiast kilka razy zdażyło się, że został sam dłużej tj. jakieś 5 godzin - wtedy dom był "lekko" zdemolowany tzn. to co nadawało się do zgryzienia i poszatkowania np. gazety, pudełka, było zgryzione. W razie jakichkolwiek pytań proszę dzwonić albo pisać. Pozdrawiam Magda j." I jeszcze fotki Gucciego: Zachowanie to pojawiło się nagle kilka miesięcy temu, wcześniej Gucci nigdy się tak nie zachowywał, był psem zupełnie nieagresywnym, mimo że był rozpieszczony. Nie wiem, czy behawiorystka, znalazła powód takiego zachowania. Właścicielka mówiła, że gdy Gucci warknął pierwszy raz (w lipcu bodajże) byli bardzo zaskoczenie jego zachowaniem, później psiak powarkiwał jeszcze czasami, ale nadal rzadko. Z czasem zaczęło się to nasilać. Skontaktowali się z behawioryztą z Krakowa, niestety nic nie pomógł. Skontaktowali się z drugim behawiorystą (z tą Panią, która dała mi znać o Guccim), który pomogł im pozbyć się zachowań lękowych. Niestety warczenia nadal nie udało się wyeliminować. Pani Magda miała już okazję oddać Gucciego, jednak tego nie zrobiła, bo stwierdziła, że boi się oddać takiego psa do rodziny z ok. 15-letnimi dziećmi. Właścicielka nie chce oddać psa byle komu, ale mówi, że już wysiada psychicznie. Poza tym rodzice Pani Magdy nalegają, bo psa się po prostu boją. Allegro Gucciego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=897935798 Quote
Asia & Ginger Posted January 31, 2010 Author Posted January 31, 2010 [quote name='kinga_kinga7']Gucci znalazł domek?[/QUOTE] Gucci zostaje na razie w swoim domku, Pani Magda chce jeszcze z nim popracowac, może się trochę uspokoi po kastracji, chce też zobaczyć jak zareaguje na dziecko. Właściciele naprawdę kochają tego psiaka i nie chcę podejmować pochopnych decyzji. Były 2 osoby zainteresowane adopcją Gucciego. Gdyby właścicielka nie dała sobie jednak z nim rady, ma się skontaktować z tymi osobami. Quote
kinga_kinga7 Posted February 5, 2010 Posted February 5, 2010 aha,słyszałam,że po kastracji psy są spokojniejsze Quote
Recommended Posts