Plepla Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 Czy znana jest komuś karma sucha, która spełniałaby poniższe warunki: - senior bo zwierzę ma ok. lat siedmiu (piszę około bo jak ją adoptowaliśmy pół roku temu to wg weta ze schroniska miała 2 lata ... natomiast po uzębieniu itd wg naszych znajomych psiarzy, obecnego weta ma 5-7 lat!) - light (bo sucz trza odchudzić - a "żarta" jest że hej!) - rice&lamb lub salomon bo ma problemy skórne (przyszła do nas z dużą liczbą drobnych narośli-brodawek, kurczak chyba też jej nie służy) - large bo to taki większy "golden". Osobom zorientowanym wdzięczna będę za pomoc. Obecnie jesteśmy na EUKANUBA Mature & Senior 7+ All Breeds Rich in Lamb & Rice... Quote
Agnes Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 [quote name='Plepla'] - senior bo zwierzę ma ok. lat siedmiu (piszę około bo jak ją adoptowaliśmy pół roku temu to wg weta ze schroniska miała 2 lata ... natomiast po uzębieniu itd wg naszych znajomych psiarzy, obecnego weta ma 5-7 lat!)[/QUOTE] to ze pies ma 7 lat nie oznacza, ze musi jesc seniora [quote name='Plepla']- light (bo sucz trza odchudzić - a "żarta" jest że hej!)[/QUOTE] karma typu 'light' niekoniecznie psa odchudzi, niestety do tego czesto trzeba dodac odpowiednia dawke ruchu [quote name='Plepla']- rice&lamb lub salomon bo ma problemy skórne (przyszła do nas z dużą liczbą drobnych narośli-brodawek, kurczak chyba też jej nie służy)[/QUOTE] na co pies jest uczulony? bo to ze mial narosle/krostki nie oznacza, ze bedzie tolerowac karme ktora ma napisane 'lamb&rice' - to nie zawsze wystarczy. [quote name='Plepla']- large bo to taki większy "golden".[/QUOTE] na to [U]ja[/U] bym nie zwracala uwagi a bardziej skupila sie na dodawaniu odpowiednich suplementow, po rozmowie z wetem najlepiej - np Arthroflex To co znalazlam na szybko: [URL]http://www.krakvet.pl/bento-kronen-lamb-rice-senior-15kg-p-12584.html[/URL] Nie ma jednak NIC o skladzie. Karma light - ok, ale nie skupialabym sie na seniorze (ktory czesto jest wlasnie karma light i odwrotnie), nie patrzylabym tez uparcie na wersje large - lepiej dodawac oddzielnie, bo to co w karmie zawarte z reguly i tak nie jest w wystarczajacej ilosci. No i kwestia uczuleniowa, bo to bardzo ogolnie napisane. Moze uczulac pszenica, kukurydza (czesto wystepuja w karmach), moze kurczak, ryba etc...duzo tego;) Quote
Plepla Posted November 27, 2009 Author Posted November 27, 2009 [quote name='Agnes']to ze pies ma 7 lat nie oznacza, ze musi jesc seniora[/QUOTE] to wskazanie naszej Wet ze względu na problemy ze stawami (Arthroflex dostaje) i widoczny upływ wieku (zęby, podobno widać to był też po macicy wczoraj wyciętej podczas sterylki) [quote name='Agnes']karma typu 'light' niekoniecznie psa odchudzi, niestety do tego czesto trzeba dodac odpowiednia dawke ruchu[/QUOTE] Sucz jest wybitnie statyczna. Nie biega za rowerem. Zachęcić ją to długiego, szybkiego spaceru to nie lada wyczyn. Niestety nie potrafi się bawić - mimo naszych kilkumiesięcznych wysiłków, przejścia szkolenia itd nie biega za piłką, nie aportuje [quote name='Agnes']na co pies jest uczulony? bo to ze mial narosle/krostki nie oznacza, ze bedzie tolerowac karme ktora ma napisane 'lamb&rice' - to nie zawsze wystarczy. [/QUOTE] Narośle- brodawki kikla dość sporych miała jak już do nas przybyła. Po karmie z kurczakiem ewidentnie więcej się drapała... Dzięki za szybki odzew Quote
Agnes Posted November 27, 2009 Posted November 27, 2009 [quote name='Plepla']to wskazanie naszej Wet ze względu na problemy ze stawami (Arthroflex dostaje) i widoczny upływ wieku (zęby, podobno widać to był też po macicy wczoraj wyciętej podczas sterylki) [/QUOTE] to moze jakas karma wet? Royal Canin ma calkiem niezle z tego co wiem wlasnie w kierunku problemow ze stawami. Zerknij np tu [url]http://www.krakvet.pl/royal-canin-chore-veterinary-diet-c-23_25_28_74.html[/url]. Niestety takie karmy sa raczej z kurczakiem. Wtedy pewnie nie ma co podawac suplementow - ale tu pewnie tez wet powinien sie wypowiedziec. Mozna tez zmienic Arthroflex na cos lepszego i sporo drozszego (ja znam Cortaflex) [quote name='Plepla']Sucz jest wybitnie statyczna. Nie biega za rowerem. Zachęcić ją to długiego, szybkiego spaceru to nie lada wyczyn. Niestety nie potrafi się bawić - mimo naszych kilkumiesięcznych wysiłków, przejścia szkolenia itd nie biega za piłką, nie aportuje[/QUOTE] bardzo bardzo fajne jest plywanie - zdrowe i skuteczne. To niestety nie o tej porze. Moja 6letnia suka, ktora nie moze aportowac pokochala aportowanie wodne za kijami. Fajna sprawa. Takie psa nie polecam ciagnac na sile za rowerem - nie o to chodzi. Moze jakies dlugie spacery? Chodzenie to tez ruch;) [quote name='Plepla']Narośle- brodawki kikla dość sporych miała jak już do nas przybyła. Po karmie z kurczakiem ewidentnie więcej się drapała.../QUOTE] narosle - moze kaszaki? to ze sie drapala cos oznacza, ale to czy przez kurczaka czy przez jakies konserwanty zawarte w karmie, czy przez...jest tego duzo - ciezko tak trafic. Sama mam taki problem - po niektorych karmach suka obsypuje sie lupiezem, ale do tej pory nie wiem ktory skladnik tak na nia dziala. Sama mam psa z "problemami" jak Ty...tycie i "alergia". Jedno z drugim ciezko polaczyc ad. karmienia, ciezko tez psa odchudzic, ktory za pilka nie biega, bo nie lubi bo nie moze, psy olewa, zostaje rower i plywanie - to pierwsze tez juz coraz trudniej u nas. Quote
Recommended Posts