Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałam się dowiedzieć czy można kąpać psa zimą? Teraz już jest w mojej miejscowości śnieg, zimno ale mój pies z podwórka będzie mieszkał w domu, sierść ma w nie najlepszym stanie (brudna, kołtuny itd.) Jak go wykąpać??? Jakie szampony polecacie?
PS. Pies zaczyna mieszkać u mnie ponieważ babcia i dziadek trzymią go na łańcuchu i pies bardzo się męczy itd. Długo musiałam prosić rodziców aby się zgodzili... :(

Posted

Jeśli będziesz kąpac psa teraz zimą to zrób to wieczorem po ostatnim spacerze- tak żeby psiak przez całą noc "odtajał" ;)
jeśli chodzi o szampony to jest ich całe mnóstwo- zaleźy jaką piesek ma siersc. Jeśli pies nie był jeszcze nigdy kompany to najlepiej zrobic to szamponem dla szczeniąt- polecam dr. Seidla.

Istnieją takze szampony na sucho (bez moczenia psa)- mozesz też tak spróbowac. Ja jednak nie polecam- to raczej rozwiązanie na krótką metę w sytuacjach awaryjnych :)

Posted

Pies ma długą i czarnej maści sierść. Jest kundelkiem bardzo podobnym do owczarka belgijskiego :roll: A czy po kąpieli nie będzie w domu czuć jakiegoś nieprzyjemnego zapachu? Czy pies może się dziwnie zachowywać po kąpieli w domu?

Posted

Taj jak juz wczesniej bylo napisane wykap go wieczorem.
Wydaje mi sie ,ze jesli pies byl trzymany na lancuchu kapiel jest konieczna.
Co do dziwnego zapachu....jesli pies nie byl kapany jego skora ,mimo kapieli moze wydawac specyficzny zapach ,ale nie jest to tragiczne.Chyba Iv San Bernard ma w swojej ofercie szampony neutralizujace zapach.Wiec moze wyprobuj ta firme.
Co do dziwnego zachowania.....wiele psow po kapieli zachowuje sie dziwnie....( tzn. dziwnie dla osoby nie posiadajacej psa ,a zupelnie normalnie dla posiadajacej) ,wiec moze sie ocierac o dywan,biegac,trzepac sie...itd.
Nalezy go jaknajbardziej sie da osuszyc recznikiem,wtedy na pewno suszenie bedzie trwalo krocej.
Mysle ,ze powinnas takze sprawdzic czy nie ma pasozytow zewnetrznych ( Pchly),a jesli ma udac sie do weta po srodek na ich zwalczenie.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Zdecydowanie wieczorowa porobą, tak jak pisały poprzedniczki.
Ja do szamponu dodatkowo proponowałabym odzywkę, bo skoro pies ma dłuższą sierść to będzie zdecydowanie łatwiej go rozczesać i nie porobią się koltuny.
Koniecznie go dobrze wysusz reczniczkiem no i daj znać jak już będziecie po tej pierwszej kąpieli :-D

Pozdrawiam :flasings::-D:flasings:

• 1 month later...
Posted

jak pies mieszkał na łańcuchu to najprawdopodobniej ma pchły polecam środek "Frontline" u wea kosztuje około 30-50 zl na allegro można spotkac po 16zł :] (ja za tyle zrobiłem sobie zapas bo długi okres ważności)