bula Posted October 7, 2005 Posted October 7, 2005 [i]Witam wszystkich grzywomaniaków!! Mam pytanie-kiedy NAJWCZEŚNIEJ!! u grzywacza(i w ogóle u psów) widoczny jest załomek na ogonie? Czy ktoś ma inf. na ten temat?[/i] Quote
resuruss Posted October 7, 2005 Posted October 7, 2005 Witaj Bula!Czy moge prosic o bardziej precyzyjne sformulowanie pytania?????Bo nie bardzo rozumiem.... :roll: Quote
AngelOfDeath Posted October 7, 2005 Posted October 7, 2005 załomek :o :o :o :o pierwszy raz w zyciu sie z czyms takim spotykam :o :-? co to ?? Quote
bula Posted October 7, 2005 Author Posted October 7, 2005 [quote name='resuruss']Witaj Bula!Czy moge prosic o bardziej precyzyjne sformulowanie pytania?????Bo nie bardzo rozumiem.... :roll:[/quote] Dzięki za zainteresowanie!! Chodzi o to czy załomek wyczuwalny jest już u kilkutygodniowego szczeniaka, czy to dopiero "wychodzi" u dorosłego psa? Quote
maga18 Posted October 8, 2005 Posted October 8, 2005 znalazłam takie definicje ZAŁOMKA: 1) Wada ta polega na zniekształceniu zazwyczaj przedostatniego lub wcześniejszego kręgu ogonowego. Załomek można łatwo wyczuć przesuwając palcami wzdłuż ogona. Psy/koty posiadające tą wadę nie powinny być używane w hodowli (choć to różnie bywa), ponieważ jest to wada wysoce odziedziczalna, choć rzadko w I pokoleniu. 2)Załomek ogona to wada genetyczna. Ogon jest jakby "złamany". Sprawdzajac reka caly ogon czujesz załamanie kosci w pewnym momencie. Bardzo ławe do wyczucia u rozwinietych kotów . Wyaje mi sie ze ta wada dyskwalifikuje kota jako hodowlanego i wystawowego. Quote
Em-ka Posted October 8, 2005 Posted October 8, 2005 Witaj Bula! z tego co wiem, to pies rodzi sie z załomkiem - nie nabywa sie tej wady wraz z wiekiem; takie psy uznawane są jako "pety" i sprzedawane raczej jako pieski do kochania; w innych rasach wada ta jest dyskwalifikująca (chociaż znam suczki, które z załomkiem niejednokrotnie otrzymywały oceny doskonałe); nie wiem jak jest w rasie chiński grzywacz - myślę, ze powinnaś zapytać ekspertów :) Quote
bula Posted October 8, 2005 Author Posted October 8, 2005 Wiem dobrze co to załomek i dlatego bardzo mnie dziwi,że była okazja kupna suczki, która to coś ma, jest hodowlana i nawet osiągała I m-ca wraz z CWC, a wypuszczono ją z hodowli, gdzie hodowca zna się ponoć świetnie na zwierzętach!! Gdzie byli sędziowie i komisja hodowlana-przegląd - to tak a propos tych"ślicznych" jamniczków!! Załomek to bardzo ważne obciążenie, a nie tak widoczne!! Quote
maga18 Posted October 8, 2005 Posted October 8, 2005 ale my nie wiedzielismy co to załomek... a mozna wiedziec co to za suczka? Quote
bula Posted October 8, 2005 Author Posted October 8, 2005 No, ja to o załomkach dowiedziałam sie od weta A nazwy suni chyba nie powinnam podawać, bo nie mam "upoważnienia" :wink: Po prostu mam dla siebie na przyszłość i pewnie dla innych wniosek - sprawdzajmy ogonki!!!! przy zakupie, skoro wyczuć je można juz u kilkutygodniowego szczenięcia. Quote
Śnieżynka Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 właśnie przeszukując forum w poszukiwaniu innej rzeczy do ktorej jeszcze sie nie dokopałam czyli do badan jakie powinno sie robic przed hodowla :) nasuneło mi sie pytanie bo sędzie Kozber na ostatniej wystawie podczs oceny psa powiedział że mój futrzak może mieć zrośniety 9 kręg (ale nie jest tego pewny i nie bedzie szkodzil psu bo może mu sie tylko zdawać bo ma malo delikatne palce i nie chce za bardzo gniesc mojemu ogona zeby mu nic nie zrobil bo jest bardzo dorobnej kosci) w ogonie ?? czy to to samo co załamek ?? i jak mam rozumieć ten zrost ?? czy to dyskwalifikuje psa z hodowli ?? w przyszła niedziele bedzie oceniać nas pani Junkiewicz i zobaczymy czy ona cos wyczuje :) Quote
Recommended Posts