Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tydzień temu zauważyłam u mojego 4 letniego onka ciemny mocz ( tak jakby z krwią) tylko raz. Z miejsca poszłam zrobic badanie moczu i do weta.
wyniki ciężar właściwy 1020 kg/l
ph 6,5
leukocyty 500 ul/ ul
azotyny neg
białko 25 mg/dl
cukier norm
ketony 5 mg/dl
urobilinongen 1mg/dl
Bilirubina 1mg/dl
erytrocyty 50 ul/ul
wet chciał dac antybiotyk ale raz po antybiotyku mój pies miał wstrząs , wiec poprosiłam o cos ziołowego i dostalismy Lespewet.
Dodam, ze psiak wczesniej miał liczne bakterie teraz ich nie ma ale kolejne badanie moczu wynik jest identyczny.
Pytanie co dalej , cholernie boję sie podawac mu antybioty( bo jak bedzie wstrzas boje sie, ze nie zdąze do weta dojechac)
Czy wyniki są strasznie złe? Co może byc przyczyną? Co mam dalej robic.
Dodam, ze mieszkam w miescie gdzie mamy zadupie diagnostyczne i ludzkie i psie.
W wyniku jest dopisane odrecznie nabłonki płaskie dosc liczne
nabł okrągłe 0-2 Yw ( tak to odczytałam) ale nie wiem czy cos nie poknociłam.
Jutro pedze do weta ale proszę o pomoc, bo wiem, ze wet powie antybioty a ja cholernie się boję

Posted

Jest taka pani weterynarz - Agnieszka Neska-Suszyńska, zajmuje się właśnie nerkami i jeśli prześlesz Jej te wyniki, to może zgodzi się coś doradzić? Czy psiunia miała robione wyniki krwi? To chyba też ważne. Sugeruję zrobienie takich wyników+ mocznik i kreatynina i razem z wynikami moczu (wcześniejszymi także), oraz opisem ewentualnych objawów (może pies choruje na coś od dłuższego czasu, dziwnie sie zachowuje, itp.?) przesłać pod ten adres:
nerkiwet.com - Kontakt

Warto wcześniej poczytać zasady współpracy, bo pani Agnieszka jest osobą naprawdę zapracowaną, no i pamiętać o najważniejszym:"Konsultacja wyników badań przez Internet/telefon ma jedynie charakter pomocniczy. W wypadku takiej konsultacji, należy przesłać posiadane wyniki badań drogą mailową." to ze strony pani Agnieszki:
nerkiwet.com - Aktualności
Ze swej strony mogę tylko powiedzieć, że mnie bardzo pomogła. BARDZO! Podejrzewam, że gdyby nie Jej rady, Toto nie miałaby szans na przeżycie, a stan był w pewnym momencie krytyczny...

Posted

dzięki dobra kobieto za namiary ;-)
Pies jest ogólnie okazem zdrowia tylko te wyniki :-(
Dziś idę do mojego weta i będe dumac co dalej
Wszelkie porady mile widziane

Posted

yewcia1 napisał(a):
dzięki dobra kobieto za namiary ;-)
Pies jest ogólnie okazem zdrowia tylko te wyniki :-(
Dziś idę do mojego weta i będe dumac co dalej
Wszelkie porady mile widziane

KOnieczne badanie krwi!!
Próby nerkowe i wątrobowe.
Przyda się również morfologia oraz oznaczenie kreatyniny w moczu:lol:

Posted

Buniu dziękuję bardzo za informacje, jutro robię jeszcze raz badanie moczu i oznaczenie kreatyniny , z pobraniem krwi bedziemy mieli duży problem bo Borys jest strasznym agresorem i najpierw trzeba chyba mu podac narkozę aby pobrac krew, nie wiem co robic.
Jutro rano pobierzemy mocz, po południu powinnam miec wyniki.

Tylko mieszkam na totalnym zadoopiu i weci też kazdy ma inny pomysł na mojego psa.
Pierwszy mówił, że ma stan zapalny i aby podac mu antybiotyk, ale w koncu wyprosiłam zamiast antybiotyku ten lek ziołowy.

Drugi wet mowil, ze mam podawac przez tydzien zurawine w tabletkach i tran i wtedy zrobic wyniki.

W niedziele skonczylismy kuracje nr 2 i jutro robie badanie

Zaden z wetow nie mowil o badaniu kreatyniny ani o badaniu krwi u nas leczy sie niestety psy na czuja, mam nadzieje, ze bede mogla liczyc jeszcze na konsultacje.
Tak jak obiecalam na dniach wespre lidke grosikiem, jeszcze raz dziekuje

Posted

Antybiotyk moze okazac sie koniecznoscia, jesli istnieje stan zapalny ukladu moczowego. Ale do prawidlowej diagnozy potrzebne jest takze badanie krwii. Moze uda sie pobrac z tylnej nogi, zeby nie dawac narkozy (narkozy?). Poza tym napisz koniecznie do Dr Neski, ale najpierw zrobcie badania krwii, zeby sprawdzic, jak sie maja nerki, watroba i jak wyglada morfologia. Sam mocz to za malo. A antybiotyk mozna dobrac tak, zeby nie dal wstrzasu, albo dac inny preparat. Jesli istnieje powazny stan zapalny, to raczej ziolka nie pomoga. Zurawina tez nie, ona raczej dziala profilaktycznie..
Acha i pamietaj o jednej rzeczy - taki nieleczony prawidlowo stan zapalny w konsekwencji przeksztalca sie w stan przewlekly, a to juz moze byc na cale zycie psa. Wiem co mowie, bo sama mam w domu taki przypadek.

Posted

saganka napisał(a):
Antybiotyk moze okazac sie koniecznoscia, jesli istnieje stan zapalny ukladu moczowego. Ale do prawidlowej diagnozy potrzebne jest takze badanie krwii. Moze uda sie pobrac z tylnej nogi, zeby nie dawac narkozy (narkozy?). Poza tym napisz koniecznie do Dr Neski, ale najpierw zrobcie badania krwii, zeby sprawdzic, jak sie maja nerki, watroba i jak wyglada morfologia. Sam mocz to za malo. A antybiotyk mozna dobrac tak, zeby nie dal wstrzasu, albo dac inny preparat. Jesli istnieje powazny stan zapalny, to raczej ziolka nie pomoga. Zurawina tez nie, ona raczej dziala profilaktycznie..
Acha i pamietaj o jednej rzeczy - taki nieleczony prawidlowo stan zapalny w konsekwencji przeksztalca sie w stan przewlekly, a to juz moze byc na cale zycie psa. Wiem co mowie, bo sama mam w domu taki przypadek.

Saganka dziękki za info.

Byłam u weta umówiłam się na jutro na badanie moczu doglębniejsze z oznaczeniem mocznika i kreatyniny.
Rozmawiałam też o pobraniu krwi , jezeli bedzie trzeba to chyba zrobimy to ale przy pomocy seladinu ( nie wiem czy dobrze napisałam) tak mi wet powiedział. Niestety mój znajduch jest strasznym panikarzem, jutro rano umyjemy mu siusiaka tzn wczesniej przepłuczemy (sugestia weta) i idziemy robic dokładne badanie moczu, dam znac co zaproponowali mi dalej po kolejnym wyniku