izabla Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Witam, jestem zaintersowana rasą cairn terrier. Szukam informacji o szczeniętach i miedzy innymi znalazłam następujace ogłoszenie: [url=http://ale.gratka.pl/ogloszenie/2093061_cairn_terrier_piesek.html]CAIRN TERRIER - piesek[/url] Pani z hodowli Terierkowo oferuje tu pieska tzw pet quality i pisze o wadach widocznych na zdjęciu. Nie jestem znawcą, stąd moje pytanie- o jakie wady chodzi? Parę razy natknelam się tu na forum na ostrą dyskusję dotyczacą pet-ów. Jestem zdecydowanie przeciwna szemranym hodowlom, ale też nie mam zamiaru ze swoim przyszłym pieskiem podbijać hal wystawowych. Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote
minagro Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Witaj , Jeśli mnie wzrok nie myli to ten piesek ma załamany ogonek , dlatego jest sprzedawany jako pet . Niektórzy hodowcy sprzedają wszystkie szczenięta jako wystawowe nawet jeśli czasami posiadają wady , inni jeśli widzą wady jak np. właśnie krzywy ogon , krzywy zgryz , brak jądra brak siekacza itp . sprzedają takie psiaki jako nie wystawowe . Takie psy nie są używane do dalszej hodowli . Kamil [URL="http://www.minagro.pl"]Hodowla Minagro[/URL] Quote
izabla Posted September 2, 2009 Author Posted September 2, 2009 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Quote
IwonCairn Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 [quote name='izabla']Witam, jestem zaintersowana rasą cairn terrier. Szukam informacji o szczeniętach i miedzy innymi znalazłam następujace ogłoszenie: [URL="http://ale.gratka.pl/ogloszenie/2093061_cairn_terrier_piesek.html"]CAIRN TERRIER - piesek[/URL] Pani z hodowli Terierkowo oferuje tu pieska tzw pet quality i pisze o wadach widocznych na zdjęciu. Nie jestem znawcą, stąd moje pytanie- o jakie wady chodzi? Parę razy natknelam się tu na forum na ostrą dyskusję dotyczacą pet-ów. Jestem zdecydowanie przeciwna szemranym hodowlom, ale też nie mam zamiaru ze swoim przyszłym pieskiem podbijać hal wystawowych. Z góry dziękuję za odpowiedź.[/quote] Sprawa nie jest tak oczywista,jakby się to mogło wydawać.Wielu hodowców sprzedaje marne szczenięta jako wystawowe tylko i wyłącznie dlatego,że np.nie mają one widocznych wad anatomicznych(albo owi hodowcy tych wad nie są w stanie zauważyć) i pochodzą np. ze skojarzenia 2 championów Polski -co niedoświadczony nabywca zwykle bierze za dobry omen.Tytuł Championa Polski jest w zasięgu nawet przeciętnego psa / suki.Wybierając dobrą i mocną w rasie hodowlę należy zwracać uwagę na zwycięstwa na wystawach polskich i zagranicznych w międzynarodowej konkurencji,tytuły Zwycięstwa Klubu,Europy,Rasy,prestiżowe tytuły które są nie do zakwestionowania w danym środowisku.Pamiętać równiez należy o tym,że wiele przypadkowych osób kupuje szczenięta w renomowanych hodowlach a potem rozmnaża je bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia ,a reklamując urodzony w ten sposób miot oczywiście powołuje się na osiągnięcia ''tej super hodowli'' z której pochodzi ojciec,matka lub obydwoje z rodziców.Jest to bardzo często stosowana ''metoda'' w sprzedaży przeciętnych lub wręcz wadliwych szczeniąt z nastawionych jedynie na zysk ''hodowli''- takie miejsca należy omijać.Wracając do sedna sprawy - pies niewystawowy nie musi mieć jakiejkolwiek wady fizycznej w rodzaju złego zgryzu,krzywego ogona czy złej jakosci szaty - może po prostu tylko i wyłącznie nie lubić wystaw,zgiełku,hałasu i ma do tego swięte prawo.Nie każdy pies rodzi się jako gwiazda wystawowa i nie każdy człowiek poszukujący rodowodowego psa chce go potem wystawiać i rozmnażać. Quote
Recommended Posts