Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy konsultował się ktoś z wetem odnośnie podawania szczeniakowi karmy Brit junior? Czy trzeba podawać dodatkowo witaminy i jak ogólnie ta karma jest tolerowana przez szczenięta?

Posted

my jakiś czas temu skończyliśmy 15 kg tej karmy (konkretnie large breed). Mój pies to już taki szczeniaczek nie jest - ma 9 miesięcy - ale jednak:) wet powiedział, że karma niezła, witamin nie trzeba dodawać, ale dodatek na stawy - owszem. Z moich obserwacji - karma psu smakowała, jadł bardzo chętnie. Wygląd, sierść - też ok. Ale kupy czasem rzadkie, także śmierdzące bąki. Więc akurat dla mojego psa ta karma nie okazała się idealna, no ale wiadomo - każdy organizm jest inny i inaczej zareaguje. Myślę, że można spróbować;)

Posted

Ja mam szczeniaka, który jest karmiony Britem Junior (karma polecona przez hodowce). Wczoraj byłam z nim u weterynarza. Powiedział, że karma niezła. Polecił dodatkowy preparat na stawy, a witaminy (w tym wapno) stanowczo odradził. Uargumentowała to lekarka, że w dobrej karmie wszystko jest. Witaminy należy podawać dodatkowo przy karmie niskiej jakości lub przyrządzanej samemu. Jak dodasz do karmy witaminki to pies będzie zbyt szybko rosnąć.
Co do bąków to faktycznie czasem są śmierdzące ale kupka jest ok. Problem jest tylko z tym, że nie ma w karmie miarki.

Posted

Jednak zdecydowałam się na Brit Care puppy... Dzisiaj właśnie odebrałam kilogramowy worek i będziemy testować... dość duża różnica w cenie, ale mimo wszystko trochę się bałam wypróbować zwykłego Brita.

Posted

skoro karma jest hipoalergiczna, to nie wydaje mi się, że można by się na nią uczulić - trochę takie dmuchanie na zimne :p a jeżeli tak się stanie (odpukać!), to są inne hipoalergiczne, wtedy będę się martwić.

• 4 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Minelo dopiero niecale 2 tygodnie -ale kupy piekne ;) baki nie wyczuwalne ;)

tylko zastanawiam sie czy napewno nie trzeba tych witamin dodatkowo??moj wet to dupa chyba bo wczoraj bylam na 2 szczepieniu ochronnym i pytam sie go czy to narmalne ze mala ma bardzo szczupla talie tzn ,wyglada jakby malo jadla (zeber nie widac) a je okolo 5 x dziennie (odrobaczana od momentu narodzin 4 x) no to on ze ma szybkie spalanie i sptaal sie czym karmie to powiedzialam " sucha karma naprzemian z gotowanym " no to on ze musze witaminy jeszcze -ale nawet sie nie spytal jaka karma??

Posted

Tak, z tymi wetami to tak jest... Ja byłam raz u veta i pytał się czym karmie psa, ja mu na to że Royal maxi babydog, on na to: to lepiej dawać mu witaminy. Ja jeszcze wtedy byłam na tyle nie nieco ciemna jesli chodzi o te sprawy, więc wzięłam te witaminy i nimi + karma faszerowałam psa. Naszczęscie pewnego dnia wybralismy się do weta we Wrocławiu i ona powiedziała , żebym szybko odstawiła te witaminy, bo psa przewitaminizuje i bedzie gorszy problem niż gdyby mu ich brakowało.

Czasami to się zastanawiam czy niektórzy "weterynarze" mają wogóle jakieś pojecie o karmach i karmieniu psa...

Co do brita, to ja uważam, że jest to super karma jak na cenę za którą mozna ją nabyć :) Ogólnie bardzo pozytywne opinie o niej słyszałam i też się nad nią zastanawiam, moze worek adulta spróbujemy ;)

[B]Rosiczka[/B] ja nigdy nie bałam się dawać karmy hipoalergicznej. Taka karma nie różni się wiele od normalnej, zwykle tylko jest zrobiona z mniej spotykanego rodzaju mięsa lub ryby. To że jest hipoalergiczna to tylko taki znak dla ludzi którzy maja psy z alergiami, żeby wiedzieli iż ta karma nie uczula.
Karmy hipoalergiczne/ holistyczne mozna jak najbardziej podawać zdrowym psom. Jeżeli pies dostanie alergi na takiej karmie to znaczy, że prawdopodobnie jest uczulony na jakis jej składnik a nie na to, że jadł karme hipoalergiczną. Wtedy robisz testy i poprostu szukasz innej karmy , która tego alergizującego składnika nie posiada.

Inaczej rzecz się ma z karmami weterynaryjnymi, które mozna podawać TYLKO po konsultacji z wetem. Takich karm bałabym się podawać, bo mozna zaszkodzic psu.