Rahi Posted June 27, 2009 Posted June 27, 2009 Mam bardzo dziwny problem. Moja suka jest dobrze wychowanym psem, reaguje normalnie na inne psy, nawet na inne suczki, nigdy nie zachowuje się agresywnie, nawet zaatakowana woli sie wycofać. W stosunku do obcych ludzi jest trochę nieufna, ale cierpliwie zniesie pogłaskanie, za to dla osób które widuje od czasu do czasu jest bardzo przyjacielska.... z wyjątkiem sąsiadów z tego samego piętra. Gdy spotyka ich na korytarzu rzuca się, i okropnie ujada. Jeśli są na innym piętrze czy na dworze, nawet da się pogłaskać, ale piętro jest jej. Niestety do tego jest również pewien wyjątek. Jedna z sąsiadek, bardzo chciała moją sukę pogłaskać kiedy ta była malutka. Suczka zdecydowanie nie miała na to ochoty, skończyło się ostrzegawczym warknięciem, ale od tej pory jej nie lubi. Agresję budzi w niej również listonosz, którego wiecznie próbuje ugryźć, ale tylko wtedy gdy przynosi paczkę. "Prywatnie", poza piętrem bardzo go lubi, i cieszy się na jego widok. Niestety zdarzyło się, że znienawidzona sąsiadka przyniosła petycję do podpisania, i Randi w końcu ją ugryzła. Okropna sprawa, na szczęście sąsiadce, wystarczyło zapewnienie, że suka jest szczepiona i chyba sprawa rozejdzie się po kościach. Bardzo nie chcę powtórzenia takiej sytuacji. Póki co krótka smycz i koniec otwierania drzwi, przy psie. Nie mam pojęcia czemu, ale nigdy nie zdarzyło się by ktoś z naszych gości, nawet zupełnie nieznanych psu, został zaatakowany. Przez chwilę poszczekała na tą osobę, ale minutę potem wskakiwała na kolana. Nie wiem czy ona odbiera naszych sąsiadów jako konkurencję? Jak tą agresje zwalczyć? Bardzo proszę o radę. Quote
SZPiLKA23 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Moze uważna klatke za swoje terytorium i go broni, a moze słyszy sąsiadów przez ścianę i to powoduje jej niepokój jak juz sie pojawia to sie on ujawnia. Spróbuj pozytywnie nastawić ja na sąsiadów dawaj smakołyki jak tylko pojawi sie sąsiad lub listonosz z czasem zacznie ich kojarzyc z czyms przyjemnym Quote
karjo2 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 W jakim wieku jest pies? Na juz na pewno izolacja, kiedy ktos przychodzi, uciszenie psa. Na dluzsza mete, praca z psem, szkolenie, tak by nie uprzykrzac zycia sasiadom. Sadzac po zachowaniu, nie ma czasu na pozytywne odczulanie, niunianie, bo maly, rozkoszny pieseczek, a taki "odwazny i bojowy". Quote
olekg89 Posted July 6, 2009 Posted July 6, 2009 Na klatce kaganiec na ryj.Jak ktoś puka do drzwi pies za fraki i do kibla.Po problemie. Quote
Rahi Posted August 20, 2009 Author Posted August 20, 2009 Dzięki za rady. Suka ma trochę ponad rok, jest młodziutka. Rzeczywiście to może być przez hałas, w naszym mieszkaniu słychać wszystko, a sąsiedzi często chodzą po klatce. Może po prostu się boi, już raz mieliśmy z nią problemy na tym podłożu gdy była młodsza. Bała się zostawać sama w mieszkaniu, potrafiła dosłownie wykopać w ścianie dziurę, ale dzięki naszej pani weterynarz, poradziliśmy sobie z tym. Jak na razie udało mi się ją nauczyć, że ma zostawać w korytarzu i nie podchodzić do drzwi, gdy ktoś puka .Na klatce krótka smycz i jest spokój. Może z czasem uda mi się ją przekonać do sąsiadów, jak na razie wystarczy, że respektuje zakaz zbliżania się do drzwi. Wsadzenie psa do łazienki, nie wydaje mi się dobrym pomysłem :-[. To na dłuższą metę niczego nie rozwiązuje, chcę mieć dobrze wychowanego psa a nie szarpać się z nim za każdym razem gdy przychodzi listonosz. Zresztą kaganiec dla westa? To by trochę dziwnie wyglądało... Quote
karjo2 Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 Skoro pies jest agresywny, to norma jest zabezpieczenie. I dla westa tez sa, bez obaw ;). Quote
Recommended Posts